A póréhagyma tisztítja és fertőtleníti a szervezetet, gondoskodik C-vitamin szükségletünkről

 

A póré kedvelt fűszernövény, Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbbet belőle. Már fogyasztásától ismeretes volt gyógyhatása is. 

Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Jellegzetes illata és íze meghatározó. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre.

 

A rómaiak és a görögök Apolló isten szent növényének tartották és talán sehol nem fogyott belőle akkora mennyiség, mint az ókori Rómában.  A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták.

 

Szervezetünkre gyakorolt hatása hasonló a fokhagymáéhoz.

●    Enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket, és segít megelőzni a cukorbetegséget,

●    csökkentheti a magas vérnyomást és a megemelkedett koleszterinszintet,

●    véd az agyvérzéstől és a szívrohamtól, jó hatással van a keringési rendszerre,

●    póréhagyma fogyasztásával csökkenthető a vérben a rossz koleszterinszint (LDL), és növelhető a jó koleszterinszint (HDL),

●    rendszeres fogyasztásával megelőzhető a gyomor-, a vastagbél-, a prosztata- és a petefészekrák kialakulása,

●    jelentős folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott terhes nőknek a baba fejlődésének szempontjából,

●    gyulladáscsökkentő hatása van,

●    kálcium tartalma védi a csontokat,

 

 

●    lutein tartalma védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, és késlelteti a bőr öregedését,

●    a póré fogyasztásával elősegítjük az idegrendszer helyes működését, javulhat a koncentrációképesség és a memória,

●    tisztító hatása van a vastagbelekre, megszabadítja a toxikus anyagoktól. A póré-, a sárgarépa- és a zellerlé keveréke hatásos méregtelenítő a belek számára,

●    100 gramm póréhagyma fedezi a szervezeti napi A-vitamin szükségletének 33 %-át,

●    vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánlott fogyasztása,

●    cinktartalma erősíti a vérerek falát, vérhígító hatású, hatékony lehet a trombózis és aranyér megelőzésében,

●    allicin nevű illóolajtartalma gomba- és baktériumölő hatású,

●    szeléntartalma révén növeli szervezetünk ellenálló-képességét.

 

A friss póré színe élénk, tapintásra kemény, a levelek szorosan záródnak. A puha póréhagymát régóta tárolják. Az alul kidomborodó póré kissé túlérett, a kidomborodás a magszár képződésének jele. Az ilyen póré ehető, de erősen rostos, élvezeti értéke csökken.

 

Intelmek a póréhagyma fogyasztásával kapcsolatban!

Epe- és veseköves betegek óvatosan fogyasszák.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék