Mire jó a cink?

 

A cink egy úgynevezett esszenciális nyomelem. Nagyon kis mennyiségre van szüksége az emberi szervezetnek, de az nagyon hiányzik, ha nincs. 

 

Sok szempontból beavatkozik a sejt anyagcseréjébe:

●   kb. 100 enzim működéséhez szükséges,

●   szerepet játszik az immunrendszer működésében,

●   cink szükséges a fehérjeszintézishez, a DNS szintézishez, sejtosztódáshoz,

●   támogatja a normális növekedést és fejlődést a terhesség alatt, gyermekkorban és serdülőkorban,

●   szükséges a megfelelő ízérzékeléshez és szagláshoz,

●   a cink döntő szerepet játszik a neuronok kommunikációjának szabályozásában, amely befolyásolja az emlékek létre jöttét és a tanulás folyamatát.

 

A szervezet cinkegyensúlyának egyik nagy problémája hogy  nem rendelkezünk speciális cink-tároló rendszerrel, emiatt az egyensúly fenntartásához szükséges a napi cinkbevitel

 

Mi jellemzi a cink hiányt?

A cinkhiány jele lehet a növekedés visszamaradása, étvágytalanság, az immunrendszer csökkent működése. Súlyosabb esetben hajhullás, hasmenés, a szexuális érés elhúzódása, impotencia, szem és bőrelváltozások, fogyás, nem megfelelő sebgyógyulás, az ízérzés és a szaglás hiánya, letargia. Ezek a tünetek azonban nem specifikusak gyakran előfordulnak más betegségekkel kapcsolatban is.

 

A cinkhiányt laboratóriumi méréssel igen nehéz megállapítani mivel a cink eloszlik az egész testben, mint a fehérjék és nukleinsavak alkotórésze. Aránylag normálisnak tűnő laboratóriumi értékek mellett is mutatkozhatnak a súlyos cinhiány jelei. Emiatt inkább a kockázati tényezőket kell figyelembe venni és összefüggésbe hozni a tünetekkel.

 

Ilyen kockázati tényezők az elégtelen kalória bevitel, az alkoholizmus, az emésztőszervi betegségek. Ha ezek a betegségek társulnak a cinkhiány tüneteivel, akkor érdemes megfontolni a cinkpótlást.

 

Immunrendszer

Súlyos cinkhiány esetén az immunrendszer működése nagymértékben csökken, sőt enyhe, vagy közepes cinkhiány is károsítja a természetes killer-sejtek működését. A testnek szüksége van cinkre a T-sejtek felépítéséhez és aktiválásához. A cinkhiányban szenvedők immunrendszerének hiányos működését azonban cinkbevitellel korrigálni lehet. Ezek a változások az immunrendszer működésében megmagyarázzák, hogy miért jár együtt a cinkhiány súlyos betegségre való fogékonysággal és arra, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek és idősek miért fogékonyabbak a tüdőgyulladásra és más fertőző betegségekre.

 

Sebgyógyulás

A cink segít fenntartani a bőr és a nyálkahártyák egészségét. Olyan krónikus lábszárfekélyek esetén, amikor ez krónikusan alacsony szérum cinkszinttel párosul érdemes a cinkpótlást kipróbálni.

 

Hasmenés

A fejlődő országokban a gyermekkori halandóság egyik leggyakoribb oka a hasmenés. A cinkhiány miatti elváltozások az immunrendszer működésében hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek fokozottabban érzékenyek a fertőzésekre. Például azokra, amelyek hasmenést okoznak és az amúgy is alultáplált gyermekekben ez súlyos következményeket okoz. A fejlődő országokban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy cinkpótlás hatására csökken a fertőzések súlyossága és időtartama. Pár napon keresztüli cinkpótlás jelentősen javít a helyzeten. A WHO szerint évente 1,6 millió 5 éven aluli gyermek esik áldozatul a hasmenéses járványoknak. Ezért az UNICEF ajánlást dolgozott ki ezekre az esetekre. Heveny gyermekkori hasmenés esetén napi 20 milligramm cink ajánlott 10-14 napon keresztül (vagy 6 hónapos kor alatt 10 milligramm cink).

 

Nátha

Itt aztán mindenféle vizsgálatot találhatunk pro és kontra, és ahogy tetszik. Kiindulási alapként a kutatók azt feltételezték, hogy a cink csökkenti a megfázás tüneteinek súlyosságát és a megfázás időtartamát oly módon, hogy közvetlenül gátolja a rhinovírus megtapadását a nyálkahártyán és ott a szaporodását. Kutatások sorozata bizonyítja (amelyeket orrcseppekkel, orrgélekkel, szopogatható tablettákkal, cink-szulfáttal cink-gluconáttal, cink-acetáttal, cink orotáttal végeztek) hogy a leghatékonyabb nátha ellenes cink-készítmény a szopogatható tabletta, melynek alkalmazását a tünetek megjelenését követően az első 24 órában kell elkezdeni. Így a nátha időtartamát és a tünetek súlyosságát egyaránt csökkenteni lehet.

 

Az időskori makuladegeneráció esetében (AMD) a látásromlás megakadályozását hivatott összetételeknek is alkotórésze a cink, de itt inkább a progresszió kockázatának csökkentésében vesz részt.

 

Még egy ok a cinkhiányra, ha valaki vaskészítményeket szed

 

 

A vashiányos vérszegénység szintén eléggé elterjedt a terhes nők, kisgyermekek esetében. Emiatt sokan szednek vaskészítményeket. Ha valaki naponta 25 milligrammnál nagyobb vastartalmú készítményt szed nagy valószínűséggel cinkhiánya lesz. Ennek oka az, hogy a nagy mennyiségű vas korlátozza a cink felszívódását.  Jó tanács: a vas kiegészítőt az étkezések között szedjük. Mire a következő étkezés ideje eljön, remélhetőleg a vas elhagyja az emésztőrendszert és nem szól bele a cink felszívódásába. Az élelmiszerekben található természetes vastartalomnak szerencsére nincs ilyen hatása.

 

Miben van nagy mennyiségű cink?

Mindenféle nyomelemet, ásványi anyagot a legjobb természetes forrásból pótolni. A cink nagyobb mennyiségben található a

●   teljes kiőrlésű gabonákban, tejben és tejtermékekben,

●   a vörös húsokban (marha és disznó egyaránt ), baromfi húsban, osztrigában,

●   a hüvelyesekben (bab, csicseriborsó)  olajos magvakban (földimogyoró, dió, kesudió, mandula,tökmag).

 

Vegetáriánus étrend esetén a cink biológiai hozzáférése a növényi étrendből kisebb. Ennek oka, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben nagy mennyiségű fitát van. Ezek a fitátok aztán megakadályozzák az élelmiszerekben levő cink felszívódását. Néhány módszerrel növelhető a cink hasznosítása a vegetáriánus étrendben is, például a magok áztatása (több órán át) főzés előtt, vagy kelesztett termékek fogyasztása, mert a kelesztés során lebomlanak a fitátok.

 

Mennyi kell a cinkből?

Mint az elején említettük igen kevés, de arra minden nap szükség lenne.

●   8 éves kor alatt 2-5 mg,

●   9-18 éves kor között kb. 10 mg,

●   19 éves kor felett 10-13 mg (terhes és szoptató nőknek többre van szükségük),

●   napi maximális dózis amit még hosszú távon tolerálni lehet felnőttek esetén  40 mg.

 

Ezek az értékek az elemi cink bevitelre vonatkoznak. Az élelmiszer kiegészítőkben különböző vegyületeiben fordul elő a cink, a cink-szulfátnak például csak 23 %-a az elemi cink tartalom.

 

Amire még figyelni kellene cinktartalmú étrend kiegészítők szedésekor

A cink a szervezetben kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel. Ennek a kölcsönhatásnak a legegyszerűbb kiküszöbölése, ha a napi gyógyszerektől jól elkülönített időpontban szedjük, mondjuk időben 2 órányi távolságban.

 

Egy legutóbbi tanulmány szerint Európában szinte mindenki cinkhiányos.

Forrás

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék