Fogyassz még több karalábét szervezeted védelmében

  

A karalábé tartalmazza mindazokat a fontos anyagokat, melyekre szervezetednek egészséges működése fenntartása érdekében szüksége van. Fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében.

 

 karalábé, fogyókúra, érelmeszesedés, hangulatjavító, stressz oldó, gyógynövények, vízhajtó, sejtanyagcsere, vérképző

A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

 

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. Nagy víztartalmú növény. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, esetleg fás lehet. A korai karalábé nagyon hamar fásodik, de már vannak olyan fajok, melyek kora nyártól ellátnak bennünket friss ropogtatni valóval. Különböző színű változatainak íze megegyezik, belül mindegyik húsa fehér.

A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál több vitamin és ásvány található benne.

A levelében található C-vitamin mennyisége megközelíti a paprika C-vitamin-tartalmát. Ennek ellenére a karalábé levelet csak elvétve használjuk fel élelmezésre.

 

Fontos ásványi anyaga a kálium, a szelén, a kalcium, a réz, a vas, a kén, a foszfor, a klór és a magnézium. A karalábé kálium tartalma a vért tisztítja.

Vitaminja az A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, folsav és pantoténsav. tartalma sem elhanyagolható.

Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

 

A karalábé főbb élettani hatásai

●   serkenti a sejtanyagcserét,

●   vérképző,

●   energiát, életerőt ad,

●   erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

●   javítja a koncentrálóképességet,

●   frissít,

●   javítja az oxigénellátást,

●   javítja a sejtek légzését,

●   erősíti a szívműködést,

●   hangulatjavító,

●   stresszoldó,

●   fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

●   segít a sikeres fogyókúrában,

●   véd az érelmeszesedéstől,

●   megköti a szabadgyököket.

 

 

Karalábé történelem

A karalábé évszázadok óta honos Közép-Európában.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.

 

A karalábé gyógyhatása

Gyógyhatását ugyan a vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.

 

A karalábéban található nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.

 

A karalábéval sikeresen harcolhatunk olyan gyulladásos betegségekkel szemben, melyek leküzdéséhez antibiotikum szükséges.

 

A karalábéban található A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára és az allergikus megbetegedésekre.

 

Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. A kálium és a kén enzimje valamint a C- és az A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

 

Intelmek a karalábé fogyasztásával kapcsolatban!

Vigyázat: a karalábé nitrátot tartalmazhat, ezért a főtt karalábét sose melegítsük újra!

 

 


gyógynövények

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Eltitkolt vitamin a rák ellen
  A rák titkolt ellenszere? Rákellenes vitamint titkol a gyógyszeripar? World Without Cancer című kötetében az amerikai Edward Griffin leleplezi a titkot...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Hihetetlen gyógyító hatása van a bentonit agyagnak
  A bentonit egy olyan intelligens agyag, mely nyomelemekkel látja el a szervezetet, ami...
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...

Címkék