Fogyassz még több karalábét szervezeted védelmében

  

A karalábé tartalmazza mindazokat a fontos anyagokat, melyekre szervezetednek egészséges működése fenntartása érdekében szüksége van. Fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében.

 

 

A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

 

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. Nagy víztartalmú növény. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, esetleg fás lehet. A korai karalábé nagyon hamar fásodik, de már vannak olyan fajok, melyek kora nyártól ellátnak bennünket friss ropogtatni valóval. Különböző színű változatainak íze megegyezik, belül mindegyik húsa fehér.

A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál több vitamin és ásvány található benne.

A levelében található C-vitamin mennyisége megközelíti a paprika C-vitamin-tartalmát. Ennek ellenére a karalábé levelet csak elvétve használjuk fel élelmezésre.

 

Fontos ásványi anyaga a kálium, a szelén, a kalcium, a réz, a vas, a kén, a foszfor, a klór és a magnézium. A karalábé kálium tartalma a vért tisztítja.

Vitaminja az A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, folsav és pantoténsav. tartalma sem elhanyagolható.

Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

 

A karalábé főbb élettani hatásai

●   serkenti a sejtanyagcserét,

●   vérképző,

●   energiát, életerőt ad,

●   erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

●   javítja a koncentrálóképességet,

●   frissít,

●   javítja az oxigénellátást,

●   javítja a sejtek légzését,

●   erősíti a szívműködést,

●   hangulatjavító,

●   stresszoldó,

●   fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

●   segít a sikeres fogyókúrában,

●   véd az érelmeszesedéstől,

●   megköti a szabadgyököket.

 

 

Karalábé történelem

A karalábé évszázadok óta honos Közép-Európában.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.

 

A karalábé gyógyhatása

Gyógyhatását ugyan a vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.

 

A karalábéban található nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.

 

A karalábéval sikeresen harcolhatunk olyan gyulladásos betegségekkel szemben, melyek leküzdéséhez antibiotikum szükséges.

 

A karalábéban található A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára és az allergikus megbetegedésekre.

 

Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. A kálium és a kén enzimje valamint a C- és az A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

 

Intelmek a karalábé fogyasztásával kapcsolatban!

Vigyázat: a karalábé nitrátot tartalmazhat, ezért a főtt karalábét sose melegítsük újra!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Minden háznál legyen sósborszesz
  Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is használ, nem biztos, de az tény, hogy több mint 100 éve...
TOVÁBB
Fogyni vágyók, ízületi problémával küzdők számára nélkülözhetetlen a kollagén fogyasztása
  A bőrünk állapota sokat elárul rólunk. Bizonyára senki nem bánná, ha bőre szépsége, feszessége, finomsága nem változna meg az idő során. Azonban a...
TOVÁBB
Tények és tévhitek a tojásról
  A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és segít a...
TOVÁBB
Nyirokrendszer – szervezetünk szennyvízcsatornájának megtisztítása
  A nyirokrendszer megtisztításával méregteleníthetjük az összes szervet. A nyirokrendszert úgy kell elképzelni, mint egy mini csatornarendszert, behálózza...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A...
A megfázás lelki okai
  A megfázás jelzi, hogy belsőleg hideggé váltam, hiányzik belőlem a melegség, mivel az...
Mindenkinek meg kellene tanulnia meditálni!
  Miért meditálunk? Azért meditálunk, mert minket ez a világ nem tudott...
Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon! Ne bántsd őket!
  Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg. Ha...

Címkék