Fogyassz még több karalábét szervezeted védelmében

  

A karalábé tartalmazza mindazokat a fontos anyagokat, melyekre szervezetednek egészséges működése fenntartása érdekében szüksége van. Fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében.

 

 

A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

 

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. Nagy víztartalmú növény. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, esetleg fás lehet. A korai karalábé nagyon hamar fásodik, de már vannak olyan fajok, melyek kora nyártól ellátnak bennünket friss ropogtatni valóval. Különböző színű változatainak íze megegyezik, belül mindegyik húsa fehér.

A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál több vitamin és ásvány található benne.

A levelében található C-vitamin mennyisége megközelíti a paprika C-vitamin-tartalmát. Ennek ellenére a karalábé levelet csak elvétve használjuk fel élelmezésre.

 

Fontos ásványi anyaga a kálium, a szelén, a kalcium, a réz, a vas, a kén, a foszfor, a klór és a magnézium. A karalábé kálium tartalma a vért tisztítja.

Vitaminja az A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, folsav és pantoténsav. tartalma sem elhanyagolható.

Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

 

A karalábé főbb élettani hatásai

●   serkenti a sejtanyagcserét,

●   vérképző,

●   energiát, életerőt ad,

●   erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

●   javítja a koncentrálóképességet,

●   frissít,

●   javítja az oxigénellátást,

●   javítja a sejtek légzését,

●   erősíti a szívműködést,

●   hangulatjavító,

●   stresszoldó,

●   fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

●   segít a sikeres fogyókúrában,

●   véd az érelmeszesedéstől,

●   megköti a szabadgyököket.

 

 

Karalábé történelem

A karalábé évszázadok óta honos Közép-Európában.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.

 

A karalábé gyógyhatása

Gyógyhatását ugyan a vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.

 

A karalábéban található nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.

 

A karalábéval sikeresen harcolhatunk olyan gyulladásos betegségekkel szemben, melyek leküzdéséhez antibiotikum szükséges.

 

A karalábéban található A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára és az allergikus megbetegedésekre.

 

Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. A kálium és a kén enzimje valamint a C- és az A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

 

Intelmek a karalábé fogyasztásával kapcsolatban!

Vigyázat: a karalábé nitrátot tartalmazhat, ezért a főtt karalábét sose melegítsük újra!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék