Fogyassz még több karalábét szervezeted védelmében

  

A karalábé tartalmazza mindazokat a fontos anyagokat, melyekre szervezetednek egészséges működése fenntartása érdekében szüksége van. Fogyasztásának jelentősége van szervezetünk védelmében.

 

 

A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

 

Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. Nagy víztartalmú növény. A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb, mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, esetleg fás lehet. A korai karalábé nagyon hamar fásodik, de már vannak olyan fajok, melyek kora nyártól ellátnak bennünket friss ropogtatni valóval. Különböző színű változatainak íze megegyezik, belül mindegyik húsa fehér.

A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál több vitamin és ásvány található benne.

A levelében található C-vitamin mennyisége megközelíti a paprika C-vitamin-tartalmát. Ennek ellenére a karalábé levelet csak elvétve használjuk fel élelmezésre.

 

Fontos ásványi anyaga a kálium, a szelén, a kalcium, a réz, a vas, a kén, a foszfor, a klór és a magnézium. A karalábé kálium tartalma a vért tisztítja.

Vitaminja az A-, B1-, B6-, C-, E-vitamin, folsav és pantoténsav. tartalma sem elhanyagolható.

Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

 

A karalábé főbb élettani hatásai

●   serkenti a sejtanyagcserét,

●   vérképző,

●   energiát, életerőt ad,

●   erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,

●   javítja a koncentrálóképességet,

●   frissít,

●   javítja az oxigénellátást,

●   javítja a sejtek légzését,

●   erősíti a szívműködést,

●   hangulatjavító,

●   stresszoldó,

●   fokozza a szervezetből a víz kiürülését,

●   segít a sikeres fogyókúrában,

●   véd az érelmeszesedéstől,

●   megköti a szabadgyököket.

 

 

Karalábé történelem

A karalábé évszázadok óta honos Közép-Európában.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.

 

A karalábé gyógyhatása

Gyógyhatását ugyan a vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.

 

A karalábéban található nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.

 

A karalábéval sikeresen harcolhatunk olyan gyulladásos betegségekkel szemben, melyek leküzdéséhez antibiotikum szükséges.

 

A karalábéban található A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyára és az allergikus megbetegedésekre.

 

Segíti a cukorbetegségből nehezen gyógyuló sebek beforrását. A kálium és a kén enzimje valamint a C- és az A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

 

Intelmek a karalábé fogyasztásával kapcsolatban!

Vigyázat: a karalábé nitrátot tartalmazhat, ezért a főtt karalábét sose melegítsük újra!

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék