Élelmiszerek, melyek meglepő módon megfőzve egészségesebbek, mint nyersen!

 

Köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nyersen táplálóbbak, mint megfőzve. Kutatások bizonyítják, hogy egyes zöldségek sokkal több vitamint tartalmaznak, ha megfőzzük őket

 

Egyes termények hő hatására könnyebben emészthetővé válnak.

Német kutatók közel 200 férfit és nőt vizsgáltak, melyek feldolgozatlan terményeken éltek. Megfigyelésük eredményét összegezve úgy találták, hogy a megfigyeltek összes koleszterin- és trigliceridszintje lecsökkent, ezen belül  a HDL- („jó”) koleszterin mennyisége is, viszont felszaporodott a szervezetükben a homocisztein, az az aminosav, amely egyes adatok szerint szívrohamot, illetve stroke-ot válthat ki.

 

 

A kutatók felfedezték, hogy egyes gyümölcsökben és zöldségekben a főzés hatására éppenséggel felhalmozódnak bizonyos fontos vegyületek. A ketchup például 5-6-szor annyi antioxidáns likopint tartalmaz, mint a nyers paradicsom, ez által sokkal hatékonyabban véd egyes betegségek, így a prosztatarák ellen.

 

Vannak olyan, zöldségek, amelyek megfőzve, párolva egészségesebbek, több tápanyaghoz juttatják a szervezetet, mint nyers formában. Lássuk, melyek ezek.

 

Gomba

Eszünkbe sem jutna, hogy nyersen fogyasszuk. Ennek oka talán az illata, mely nem igazán étvágygerjesztő. Nyersen a gyomor nehezen tudná megemészteni, de ha megfőzzük, az összetétele radikálisan megváltozik.

 

Paradicsom

 

Talán meglepő a tény, hogy a paradicsom jobb főzve, mint nyersen. A főzés folyamán olyan hatóanyagok szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a rákos betegségekkel szemben. Ha megfőzzük a paradicsomot, a hő hatására 30 %-kal megemelkedik a lycopén antiangiogén szint. Ez azért jó, mert így a daganatos sejtek vérellátása mérséklődik, és ha nem tudnak táplálékhoz jutni ezek a rákos sejtek, akkor nem lesznek képesek fejlődni, terjeszkedni.

 

Spenót

A nyers spenót igen egészséges, de megfőzve a benne lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben. A spenót igen magas kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészsége érdekében, éppen ezért nyersen és főzve is ajánlott a fogyasztása.

 

Hagyma

A hagyma egy olyan flavonoidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. A hagymában lévő flavonoidok mennyisége hőkezelés hatására megnő. A lila- vagy vörös hagyma több flavonoidot tartalmaz a fehér hagymához képest.

 

Zöldborsó

Ne edd a zöldborsót nyersen! Olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek csak főzéssel távoznak. A borsó megfőzve nagyon fontos a szívünknek, mert sok magnéziumot tartalmaz, magas kalciumtartalma pedig a csontjainkat védi.

 

Sárgarépa

A nyers sárgarépa nehezen emészthető, de egy-két darab elrágcsálásával még nem történik baj. Ha megfőzzük, egészségesebbé válik, könnyebb lesz az emésztése. Hő hatására több bétakarotin (A-vitamin) szabadul fel, ami jót tesz a látásnak.

 


NEKED AJÁNLJUK
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
A vörösborban található rezveratrol gátolja a melanoma kialakulását
  A rezveratrol szervezetre gyakorolt hatásainak se szeri, se száma. Erről a polifenol antioxidánsról, ami a vörösborban és a szőlőben természetes...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
Köhögés, nátha és influenza kezelése gyógynövényekkel
  Kiválóan alkalmasak a gyógynövényekből készült teák úgy megelőzésre, mint a tünetek...
Az almaecet és a méz keveréke gyógyítja az ízületi gyulladást!
  Az almaecet és a méz keveréke valóságos csodaszer ízületi gyulladásra és még számos...
Lelki bajok testi tünetekben – A pszichoszomatikus betegségek
  Vaskos orvosi kartonok, számos kivizsgálás és negatív leletek ellenére sem szűnnek panaszai....
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...

Címkék