Élelmiszerek, melyek meglepő módon megfőzve egészségesebbek, mint nyersen!

 

Köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nyersen táplálóbbak, mint megfőzve. Kutatások bizonyítják, hogy egyes zöldségek sokkal több vitamint tartalmaznak, ha megfőzzük őket

 

Egyes termények hő hatására könnyebben emészthetővé válnak.

Német kutatók közel 200 férfit és nőt vizsgáltak, melyek feldolgozatlan terményeken éltek. Megfigyelésük eredményét összegezve úgy találták, hogy a megfigyeltek összes koleszterin- és trigliceridszintje lecsökkent, ezen belül  a HDL- („jó”) koleszterin mennyisége is, viszont felszaporodott a szervezetükben a homocisztein, az az aminosav, amely egyes adatok szerint szívrohamot, illetve stroke-ot válthat ki.

 

 

A kutatók felfedezték, hogy egyes gyümölcsökben és zöldségekben a főzés hatására éppenséggel felhalmozódnak bizonyos fontos vegyületek. A ketchup például 5-6-szor annyi antioxidáns likopint tartalmaz, mint a nyers paradicsom, ez által sokkal hatékonyabban véd egyes betegségek, így a prosztatarák ellen.

 

Vannak olyan, zöldségek, amelyek megfőzve, párolva egészségesebbek, több tápanyaghoz juttatják a szervezetet, mint nyers formában. Lássuk, melyek ezek.

 

Gomba

Eszünkbe sem jutna, hogy nyersen fogyasszuk. Ennek oka talán az illata, mely nem igazán étvágygerjesztő. Nyersen a gyomor nehezen tudná megemészteni, de ha megfőzzük, az összetétele radikálisan megváltozik.

 

Paradicsom

 

Talán meglepő a tény, hogy a paradicsom jobb főzve, mint nyersen. A főzés folyamán olyan hatóanyagok szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a rákos betegségekkel szemben. Ha megfőzzük a paradicsomot, a hő hatására 30 %-kal megemelkedik a lycopén antiangiogén szint. Ez azért jó, mert így a daganatos sejtek vérellátása mérséklődik, és ha nem tudnak táplálékhoz jutni ezek a rákos sejtek, akkor nem lesznek képesek fejlődni, terjeszkedni.

 

Spenót

A nyers spenót igen egészséges, de megfőzve a benne lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben. A spenót igen magas kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészsége érdekében, éppen ezért nyersen és főzve is ajánlott a fogyasztása.

 

Hagyma

A hagyma egy olyan flavonoidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. A hagymában lévő flavonoidok mennyisége hőkezelés hatására megnő. A lila- vagy vörös hagyma több flavonoidot tartalmaz a fehér hagymához képest.

 

Zöldborsó

Ne edd a zöldborsót nyersen! Olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek csak főzéssel távoznak. A borsó megfőzve nagyon fontos a szívünknek, mert sok magnéziumot tartalmaz, magas kalciumtartalma pedig a csontjainkat védi.

 

Sárgarépa

A nyers sárgarépa nehezen emészthető, de egy-két darab elrágcsálásával még nem történik baj. Ha megfőzzük, egészségesebbé válik, könnyebb lesz az emésztése. Hő hatására több bétakarotin (A-vitamin) szabadul fel, ami jót tesz a látásnak.

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék