Élelmiszerek, melyek meglepő módon megfőzve egészségesebbek, mint nyersen!

 

Köztudott, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nyersen táplálóbbak, mint megfőzve. Kutatások bizonyítják, hogy egyes zöldségek sokkal több vitamint tartalmaznak, ha megfőzzük őket

 

Egyes termények hő hatására könnyebben emészthetővé válnak.

Német kutatók közel 200 férfit és nőt vizsgáltak, melyek feldolgozatlan terményeken éltek. Megfigyelésük eredményét összegezve úgy találták, hogy a megfigyeltek összes koleszterin- és trigliceridszintje lecsökkent, ezen belül  a HDL- („jó”) koleszterin mennyisége is, viszont felszaporodott a szervezetükben a homocisztein, az az aminosav, amely egyes adatok szerint szívrohamot, illetve stroke-ot válthat ki.

 

 

A kutatók felfedezték, hogy egyes gyümölcsökben és zöldségekben a főzés hatására éppenséggel felhalmozódnak bizonyos fontos vegyületek. A ketchup például 5-6-szor annyi antioxidáns likopint tartalmaz, mint a nyers paradicsom, ez által sokkal hatékonyabban véd egyes betegségek, így a prosztatarák ellen.

 

Vannak olyan, zöldségek, amelyek megfőzve, párolva egészségesebbek, több tápanyaghoz juttatják a szervezetet, mint nyers formában. Lássuk, melyek ezek.

 

Gomba

Eszünkbe sem jutna, hogy nyersen fogyasszuk. Ennek oka talán az illata, mely nem igazán étvágygerjesztő. Nyersen a gyomor nehezen tudná megemészteni, de ha megfőzzük, az összetétele radikálisan megváltozik.

 

Paradicsom

 

Talán meglepő a tény, hogy a paradicsom jobb főzve, mint nyersen. A főzés folyamán olyan hatóanyagok szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a rákos betegségekkel szemben. Ha megfőzzük a paradicsomot, a hő hatására 30 %-kal megemelkedik a lycopén antiangiogén szint. Ez azért jó, mert így a daganatos sejtek vérellátása mérséklődik, és ha nem tudnak táplálékhoz jutni ezek a rákos sejtek, akkor nem lesznek képesek fejlődni, terjeszkedni.

 

Spenót

A nyers spenót igen egészséges, de megfőzve a benne lévő kalcium sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben. A spenót igen magas kalciumforrás, ami elengedhetetlen a csontok egészsége érdekében, éppen ezért nyersen és főzve is ajánlott a fogyasztása.

 

Hagyma

A hagyma egy olyan flavonoidot tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. A hagymában lévő flavonoidok mennyisége hőkezelés hatására megnő. A lila- vagy vörös hagyma több flavonoidot tartalmaz a fehér hagymához képest.

 

Zöldborsó

Ne edd a zöldborsót nyersen! Olyan mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek csak főzéssel távoznak. A borsó megfőzve nagyon fontos a szívünknek, mert sok magnéziumot tartalmaz, magas kalciumtartalma pedig a csontjainkat védi.

 

Sárgarépa

A nyers sárgarépa nehezen emészthető, de egy-két darab elrágcsálásával még nem történik baj. Ha megfőzzük, egészségesebbé válik, könnyebb lesz az emésztése. Hő hatására több bétakarotin (A-vitamin) szabadul fel, ami jót tesz a látásnak.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék