Természetes gyógymódok ödéma ellen

 

 

Az ödémásodás jele lehet a reggelente szem alatti gyakori duzzanat, a narancsbőr, a puffadt lábak. A vízfelhalmozódást jelzi még az alsó lábszár, a lábfej és a kéz duzzanata.

 

 ödéma, vízvisszatartás, végtagok duzzanata, láb duzzanat, ödémásodás, vízhajtó, természetes vízhajtó

A  vízvisszatartás vízhajtó gyógyszerekkel kezelhető, amelyek hatására szervezetünk kiüríti a felesleges folyadékot. Ezzel együtt azonban testünk fontos ásványi anyagokat is veszíthet, amelyek egyebek mellett biztosítják szívünk megfelelő működését..

 

A folyadék a vérerekben és a nyirokcsatornákban áramlik. Ha az ép nyirokrendszer túlterhelődik, vagy a nyirokerek károsodnak és emiatt nem tudják elszállítani az amúgy normális mennyiségű folyadékot, nyiroködéma alakul ki.

 

Ez azt jelenti, hogy az adott területen felgyülemlett sejtközi folyadékot egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudja elvezetni a szervezet. Ilyenkor az adott helyen a folyadék csak gyülemlik-gyülemlik, ezáltal duzzad az adott végtag.

 

Mi okozhat ödémát?

Ödémát okozhat az étrend magas sótartalma, a hosszú ideig tartó ácsorgás, vagy a láb lógatása ülés közben. A menstruáció előtti vízvisszatartásért a hormonszint ingadozása felelős. Allergiás reakció tünete a szemhéjödéma vagy a gégevizenyő, ami fulladáshoz is vezethet.

 

A nyiroködéma leggyakoribb kiváltó okai a nyirokcsomó-eltávolítás, visszérműtét, ízületi gyulladás, sérülések, műtétek, illetve az orbánc.

Ödémát okozhat még a túl kevés mozgás, vesebetegség, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly.

 

 

 

Nézzünk néhány tanácsot ödémásodás kezeléséhez

 

Kevesebb folyadék? A folyadékmegvonás nem segít az ödéma csökkentésében, sőt kifejezetten káros a vesékre nézve!

Vízfelhalmozódáskor több vizet kell fogyasztani!

Növelnünk kell a folyadékfogyasztást (citromos víz, szénsavmentes forrásvíz, gyógyteák, natúr zöldségek leve).

A szövetek közt pangó folyadékot nem vízhajtó tabletták szedésével kell hatékonyan elhajtani, hanem éppen ellenkezőleg, azáltal hogy a napi folyadék bevitelt megemeljük legalább napi 2-3 liter mennyiségre.

A folyadék bevitelnél csakis víz, gyógyteák (cukor, méz és citrom nélkül, csak önmagában), valamint a citromos víz jöhet szóba (1-2 citrom leve 1 liter vízbe keverve).

 

Remek lúgosító folyadéknak számít és talán ezt a gyógyteák csoportjába lehet sorolni, a natúr zöldségleves levét.

3 liter vízbe tegyünk zöldségleveshez hasonlóan sárgarépát, zeller gumót szárral, káposztát, burgonyát, hagymát, zöldborsót, lestyánt, majoránnát stb. és fél óra főzés után szűrjük le. Ne rakjunk a levesbe sót és olajat, csak a zöldségeket főzzük össze. Kihűlés után kortyolgatható.

 

Végezzünk értornát, melynek hatására nemcsak a vérkeringés indul meg a lábunkban és egész testünkben, hanem a nyirokkeringés is felgyorsul.

A torna egy egyszerű váltóvizes fürdő, melyet esténként érdemes elvégezni.

 

2-3 percig zuhanyozzuk lábunkat – combunkat, alsólábszárat, vádlinkat – olyan meleg vízzel, amilyen meleget még kellemesen el tudunk viselni.

Folytassuk 10-15 másodpercig hideg vízzel ugyan ezeken a testrészeken, majd újra a meleg víz következik. Ismételjük meg háromszor. Meleg vízzel kezdjük a zuhanyzást és hidegvízzel fejezzük be.

A zuhanyzás hatására megszűnik a fáradt nehéz lábérzés, és a kellemetlen feszülés a lábunkban.

 

A kezelést ne alkalmazzuk friss töréseknél, sérüléseknél valamint trombózisos, gyulladt vénák esetén.

 

Nátrium-kálium egyensúly

Fogyasszunk kevesebb konyhasót (nátriumot), mert megköti és a sejtekben tartja a vizet. A szervezetünkbe jutó só nagy része feldolgozott élelmiszerekből, például zacskós levesekből, mártásokból, csomagolt rágcsálnivalókból, sőt a bolti kenyérből származik. Válasszunk ezek helyett friss gyümölcsöt, zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonaféléket. Lehetőség szerint magunk süssük a kenyerünket.

A megfelelő kálium-nátrium egyensúly nagyon lényeges a szervezet folyadékszintjének szabályozásához. Az emberek többsége túl kevés káliumot és túl sok nátriumot fogyaszt. Együnk sok, káliumban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, például banánt, avokádót, burgonyát, paradicsomot, narancsot (és igyunk narancslevet). A húsok és a tejtermékek szintén gazdagok káliumban.

 

Természetes vízhajtók

A gyermekláncfű levele és a csalán természetes vízhajtó hatású szer, a gyógynövények ráadásul sok káliumot tartalmaznak. A tea elkészítéséhez tegyünk másfél evőkanál szárított gyermekláncfüvet 1 liter vízbe, majd forraljuk fel. Hagyjuk lassú tűzön 15 percig főni, szűrjük le, és hűlés után fogyasszuk. Igyunk naponta 2-4 csészével.

A csalán természetes vízhajtó szer. A tea elkészítéséhez tegyünk 1 púpozott teáskanál porított csalángyökeret egy csésze hideg vízbe. Forraljuk fel, várjunk még 1 percet, vegyük le a tűzről, és 10 percig hagyjuk állni. Igyunk naponta 1 csészével.

A csemegekukorica is enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, valószínűleg magas káliumtartalmának köszönhetően.

Fogyasszunk sok, káliumban gazdag gyümölcsöt és zöldséget. A zeller, a görögdinnye, a spárga és az uborka is olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek természetes vízhajtóként hatnak.

A currypor egyik alapanyaga, a kurkuma gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és kínai kutatások szerint gátolja a vízvisszatartást.

 

Menstruáció előtti ödémásodás ellen

Ha a vízvisszatartás rendszeresen a havivérzés előtt okoz problémát, szedjünk B6-vitamint a menstruációt megelőző öt napon keresztül. A vitamin vízhajtó hatású, illetve az ösztrogén- és progeszteronszint kiegyensúlyozását is elősegíti (nőknél). A B6-vitamin bevitelt több spenót, halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó és banán fogyasztásával is növelhetjük. Vigyázat! A B6-vitamin tartós, nagy dózisú alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett javasolt.

 

Rendszeres testmozgással enyhíthetjük a láb duzzanatát, ami a vízvisszatartás egyik gyakori következménye. Legalább 20-30 percet sétáljunk, kocogjunk, kerékpározzunk, hetente többször.

 

Ha a vízvisszatartás a has puffadását vagy a végtagok duzzanatát okozza, és a rendellenesség egy hétnél tovább tart, vagy olyan nagyfokú, hogy amikor az ujjunkkal megbökjük a bőrünket, a nyomában bemélyedés marad, forduljunk orvoshoz. Amennyiben a folyadék-visszatartás pangásos szívelégtelenség vagy más súlyos betegség eredménye, orvosi felügyeletre van szükség.

 

 

vízhajtó

Lestyán, mint gyógynövény - Nagyanyáink titkos fűszere
  A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. A lestyán -...
TOVÁBB
Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
A nőgyógyászati műtétek nagy része elkerülhető lenne ennek a teának a fogyasztásával
  Megszüntetheti a petefészek és a méh betegségeit a palástfűből főzött tea rendszeres fogyasztása.   Nyugtató hatóanyagai segítenek a fájdalmas...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék