Pasztinák a kemény legény!

 

A pasztinák értékesebb, mint a többi gyökérzöldség. Magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor- és emésztési bántalmakra, jótékonyan hat a légzésre.

 

pasztinák, paszternák, hangyasav, puffadást gátló, vizelethajtó, vesehomok, vesekő, epetisztító, emésztőrendszer, bélműködés, puffadás, szélhajtó, görcsoldó, anyagcsere javítása

Népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökérnek is nevezik.

 

A népgyógyászatban elsőrendű erősítőként tartották számon, amellyel idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak. Az erősen lesoványodott, étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek már a tizenkilencedik században is tejben főtt pasztinákot adtak gyógyszerként.

 

Kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. Magas fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor). A gyökér keményítőt, fehérjét és pektint is tartalmaz.

 

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák, vagy paszternák) manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Felhasználhatósága megegyezik a burgonyáéval, ennek ellenére sokan petrezselyemhez hasonlóan használják.

 

Pasztinák történelem

A pasztinák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.

A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták ételek édesítésére. A burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Fogyasztása erősen visszaesett az édesebb sárgarépa és a burgonya megjelenésével.

Termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először, de megemlítik a görög leírások is. Egyes írásokban a pasztinákot, mint egyfajta sárgarépaként említik.

Az ókori orvos gyomorbajok enyhítésére is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen javasolta.

 

A pasztinák vadon élő alakja rétek, legelők, szántók, utak széle, árkok és gyomtársulások lakója. Leginkább az üde vagy közepesen száraz, mély rétegű, nitrogénben és káliumban gazdag vályogtalajokat kedveli.

 

A pasztinák gyógyhatása

 

 

A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

 

A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas, segít elhajtani a kisebb veseköveket. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését. Szélhajtó hatású, megakadályozza a puffadást. Vízható hatása révén csökkenti az ödémát. Jó lázcsillapítónak is bizonyult, sőt, a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése (pl. erekció zavara) ellen is használ a növény.

 

Felhasználási javaslatok

Használhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelybe petrezselymet használnánk. Az ételnek édeskés ízt ad, de kevesebb kell belőle. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként.

Sós ételekhez, hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban megéri kipróbálni. Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.

 

A burgonyát is lehet vele helyettesíteni. Készíthetünk belőle csipszet és pürét is. Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.

A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet – a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.

Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.

 

pasztinák, paszternák, hangyasav, puffadást gátló, vizelethajtó, vesehomok, vesekő, epetisztító, emésztőrendszer, bélműködés, puffadás, szélhajtó, görcsoldó, anyagcsere javítása

Levele viszont nem ehető a benne található hangyasav miatt. A levél érintése bőrgyulladást okozhat, komposztnak viszont kiváló.

 

A pasztinákot, ha a földben hagyjuk télére, áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul. Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak sínylődne.

 

 

vizelethajtó

Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Nem hétköznapi gyógynövény a közönséges babérlevél
    A babérlevél közismert fűszernek számit, de tudod-e, hogy nem csak a babos ételeket ízesítheted vele, hanem a sajgó ízületek ellen is...
TOVÁBB
A körömvirágtea számos betegség gyógyítója
  A körömvirág egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek.   Díszíthetjük kertünket nyár elejétől késő őszig körömvirággal,...
TOVÁBB
A sör 5 jótékony hatása
  Nincs annál kellemesebb, mint a kánikulában kiülni egy teraszra, és meginni néhány pohár sört a barátokkal egy jóízű beszélgetés mellett. A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék