Pasztinák a kemény legény!

 

A pasztinák értékesebb, mint a többi gyökérzöldség. Magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor- és emésztési bántalmakra, jótékonyan hat a légzésre.

 

Népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa, latin nevéből pasztinák, helytelenül édesgyökérnek is nevezik.

 

A népgyógyászatban elsőrendű erősítőként tartották számon, amellyel idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak. Az erősen lesoványodott, étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek már a tizenkilencedik században is tejben főtt pasztinákot adtak gyógyszerként.

 

Kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. Magas fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor). A gyökér keményítőt, fehérjét és pektint is tartalmaz.

 

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák, vagy paszternák) manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Felhasználhatósága megegyezik a burgonyáéval, ennek ellenére sokan petrezselyemhez hasonlóan használják.

 

Pasztinák történelem

A pasztinák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.

A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták ételek édesítésére. A burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Fogyasztása erősen visszaesett az édesebb sárgarépa és a burgonya megjelenésével.

Termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először, de megemlítik a görög leírások is. Egyes írásokban a pasztinákot, mint egyfajta sárgarépaként említik.

Az ókori orvos gyomorbajok enyhítésére is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen javasolta.

 

A pasztinák vadon élő alakja rétek, legelők, szántók, utak széle, árkok és gyomtársulások lakója. Leginkább az üde vagy közepesen száraz, mély rétegű, nitrogénben és káliumban gazdag vályogtalajokat kedveli.

 

A pasztinák gyógyhatása

 

 

A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

 

A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas, segít elhajtani a kisebb veseköveket. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését. Szélhajtó hatású, megakadályozza a puffadást. Vízható hatása révén csökkenti az ödémát. Jó lázcsillapítónak is bizonyult, sőt, a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése (pl. erekció zavara) ellen is használ a növény.

 

Felhasználási javaslatok

Használhatjuk minden olyan étel elkészítéséhez, amelybe petrezselymet használnánk. Az ételnek édeskés ízt ad, de kevesebb kell belőle. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban használják ízesítőként.

Sós ételekhez, hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban megéri kipróbálni. Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.

 

A burgonyát is lehet vele helyettesíteni. Készíthetünk belőle csipszet és pürét is. Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.

A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet – a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.

Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.

 

Levele viszont nem ehető a benne található hangyasav miatt. A levél érintése bőrgyulladást okozhat, komposztnak viszont kiváló.

 

A pasztinákot, ha a földben hagyjuk télére, áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul. Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak sínylődne.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha...
TOVÁBB
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet...
Ahol a lelki bajok kiütköznek - A negatív érzelmek hatása az egészségünkre
  Az emberi tapasztalat része egy sor érzelem, kezdve a boldogságtól a szomorúságig, a...
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a...
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik...

Címkék