Gyógyszer fenyőrügyből, mely nagyon ízletes!

  

A fenyőrügyben lévő anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, természetes köptető. A belőle készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások idején. Az erdei fenyő gyógyító erejét, már az ókorban is használták fertőtlenítésre.

 

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagok, C-, B2- és K-vitamint, illóolajokat.

A fenyőrügy szirup nem szörp, íze viszont különleges.

 

Bármilyen fenyőféle megfelel szirup készítéséhez. Talán van kertedben egy olyan fenyő, melynek hajtásait leszedheted. Olyan helyről gyűjts, ahol nem éri káros levegő. Tudnod kell, hogy a leszedett hajtások helyén már nem fog növekedni a fa csak a következő évben.  

 

 

A tiszafa is fenyő, de ennek szinte minden része mérgező! Vigyázz, hogy ne keveredjen a többi hajtásokhoz belőle.

 

Tiszafa

A gyógyhatású készítményünket hidegen készítsük el, tehát a szirupot nem kell főzni. Főzés hatására ugyanis az egészséges illóolajok egy része távozik, a vitaminok lebomlanak. Ezt a szirupot nem kell forralni, nem kell dunsztolni, és tartósítószer sem kell bele, hiszen nagyon tömény cukorszirupot készítünk.

 

Hozzávalók a fenyőrügy sziruphoz

●    60 dkg kristálycukor,

●    40 dkg fenyőrügy,

●    1 dl forralt, lehűtött víz,

●    2 l-es befőttesüveg.

 

Elkészítés

Szórjunk kevés cukrot az üveg aljára, majd kezdjünk el rétegezni: fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, és ezt egészen addig, míg el nem fogynak. A tetején cukor legyen. Végül öntsük rá a vizet, rázzuk össze és zárjuk le az üveget. Ne nyitogassuk!

A cukor, ahogy szívja ki a fenyőrügyekből a nedvességet, úgy csökken az üvegben a térfogat. Ha készen vagyunk a rétegezéssel zárjuk le az üveget, és tegyük szobahőmérsékletű helyiségbe, vagy napfényre.

Néhány nap múlva a cukortól összeesik az üveg tartalma, a rügyek megfakulnak. Rázogassuk meg naponta egyszer-kétszer. Az alábbiakban néhány napig nyomon követheted a folyamatot. Készítettem fenyőrügy likört is, mely egy helyen érlelődik a fenyősziruppal. (Ennek leírása a cikk alján található.) A képek mindkettőt tartalmazzák.

 

1. nap után

2. nap után

 

3. nap után

1. hónap után

1-2 hónapig is hagyhatjuk az üvegben a szirupot. Amikor már látjuk, hogy a fenyőrügyek mind megfakultak, és már szépen besziruposodott, akkor szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, hogy télen, amikor szükségünk van rá, ne kelljen nagyobb üvegre járni. Az így elkészített, leszűrt szirupot tegyük hűvös, sötét helyre felhasználásig. Használhatod szörpként, teába keverheted, vagy kanalazhatod. Bárhogyan fogyasztod jótékonyan hat egészségedre az őszi-téli hónapokban torokfájás, köhögés esetén.

 

Ha előfordulna, hogy a szirupban még néhány hét után is van kristályos állapotban cukor, ne essünk pánikba. Egy lábasba melegítsünk forrásig vizet és az üveget állítsuk bele, miközben már nem melegítjük tovább. Keverjük meg az üveg tartalmát és a maradék cukor is el fog olvadni. 

 

Készíts fenyőrügy likört. Igazi ínyencség pl. karácsonyi vacsora alkalmával. 

 

Végy egy 7 dl-es befőttes üveget. Szórj az aljára kevés cukrot. Rétegezd a fentiek szerint és önts rá annyi vodkát, ami ellepi. Kb. 40 dkg cukor és 3 dl vodka kell hozzá. Természetesen lehet nagyobb mennyiséget is készíteni. Zárd le és rakd meleg helyre. Naponta legalább egyszer rázd fel. Ezt is csak 1-2 hónap elteltével szűrd le és hideg helyen várakoztasd fogyasztásig.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Az almaecet, mint gyógyszer
  Mitől olyan egészséges az almaecet? Az értékes alkotóelemektől, mivel az almában fellelhető szinte összes alkotóelem az almaecetben...
TOVÁBB
Egészséges a busa húsa
  A busa húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék