Gyógyszer fenyőrügyből, mely nagyon ízletes!

  

A fenyőrügyben lévő anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, természetes köptető. A belőle készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások idején. Az erdei fenyő gyógyító erejét, már az ókorban is használták fertőtlenítésre.

 

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagok, C-, B2- és K-vitamint, illóolajokat.

A fenyőrügy szirup nem szörp, íze viszont különleges.

 

Bármilyen fenyőféle megfelel szirup készítéséhez. Talán van kertedben egy olyan fenyő, melynek hajtásait leszedheted. Olyan helyről gyűjts, ahol nem éri káros levegő. Tudnod kell, hogy a leszedett hajtások helyén már nem fog növekedni a fa csak a következő évben.  

 

 

A tiszafa is fenyő, de ennek szinte minden része mérgező! Vigyázz, hogy ne keveredjen a többi hajtásokhoz belőle.

 

Tiszafa

A gyógyhatású készítményünket hidegen készítsük el, tehát a szirupot nem kell főzni. Főzés hatására ugyanis az egészséges illóolajok egy része távozik, a vitaminok lebomlanak. Ezt a szirupot nem kell forralni, nem kell dunsztolni, és tartósítószer sem kell bele, hiszen nagyon tömény cukorszirupot készítünk.

 

Hozzávalók a fenyőrügy sziruphoz

●    60 dkg kristálycukor,

●    40 dkg fenyőrügy,

●    1 dl forralt, lehűtött víz,

●    2 l-es befőttesüveg.

 

Elkészítés

Szórjunk kevés cukrot az üveg aljára, majd kezdjünk el rétegezni: fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, és ezt egészen addig, míg el nem fogynak. A tetején cukor legyen. Végül öntsük rá a vizet, rázzuk össze és zárjuk le az üveget. Ne nyitogassuk!

A cukor, ahogy szívja ki a fenyőrügyekből a nedvességet, úgy csökken az üvegben a térfogat. Ha készen vagyunk a rétegezéssel zárjuk le az üveget, és tegyük szobahőmérsékletű helyiségbe, vagy napfényre.

Néhány nap múlva a cukortól összeesik az üveg tartalma, a rügyek megfakulnak. Rázogassuk meg naponta egyszer-kétszer. Az alábbiakban néhány napig nyomon követheted a folyamatot. Készítettem fenyőrügy likört is, mely egy helyen érlelődik a fenyősziruppal. (Ennek leírása a cikk alján található.) A képek mindkettőt tartalmazzák.

 

1. nap után

2. nap után

 

3. nap után

1. hónap után

1-2 hónapig is hagyhatjuk az üvegben a szirupot. Amikor már látjuk, hogy a fenyőrügyek mind megfakultak, és már szépen besziruposodott, akkor szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Célszerű kisebb üvegekbe tölteni, hogy télen, amikor szükségünk van rá, ne kelljen nagyobb üvegre járni. Az így elkészített, leszűrt szirupot tegyük hűvös, sötét helyre felhasználásig. Használhatod szörpként, teába keverheted, vagy kanalazhatod. Bárhogyan fogyasztod jótékonyan hat egészségedre az őszi-téli hónapokban torokfájás, köhögés esetén.

 

Ha előfordulna, hogy a szirupban még néhány hét után is van kristályos állapotban cukor, ne essünk pánikba. Egy lábasba melegítsünk forrásig vizet és az üveget állítsuk bele, miközben már nem melegítjük tovább. Keverjük meg az üveg tartalmát és a maradék cukor is el fog olvadni. 

 

Készíts fenyőrügy likört. Igazi ínyencség pl. karácsonyi vacsora alkalmával. 

 

Végy egy 7 dl-es befőttes üveget. Szórj az aljára kevés cukrot. Rétegezd a fentiek szerint és önts rá annyi vodkát, ami ellepi. Kb. 40 dkg cukor és 3 dl vodka kell hozzá. Természetesen lehet nagyobb mennyiséget is készíteni. Zárd le és rakd meleg helyre. Naponta legalább egyszer rázd fel. Ezt is csak 1-2 hónap elteltével szűrd le és hideg helyen várakoztasd fogyasztásig.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Miért olyan veszélyes a magas húgysavszint?
  Több tanulmány szerint a magas húgysavszint önálló rizikófaktornak bizonyult mindkét nemben, de a nőket súlyosabban érinti. A magas...
TOVÁBB
Nyaki spondilózis: mi okozza a visszatérő szédülést és zsibbadást?
  A kellemetlen tünetek megjelenhetnek akár időváltozásra, akár hosszas erőkifejtés kapcsán, vagy a rossz testtartás, hideg és huzat is kiválthatja őket....
TOVÁBB
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint a lélek segélykiáltását. A betegség beszél, és...
TOVÁBB
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a testet, méregteleníti a májat, fokozza az anyagcserét, javítja az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék