Reggel állott csapvizet, napközben ásványvizet

 

Napjainkban nem az a kérdés, hogy iszunk-e vizet vagy sem, hanem az: milyen vízzel pótoljuk szervezetünk folyadékvesztését. A figyelem egyre inkább a vegyi anyagoktól mentes, valóban tiszta vízre irányul. Sokan tiszta lelkiismerettel megnyitják a csapot és isznak a vegyileg átalakított vezetékes vízből. 

Mi is a helyzet a víz tisztaságával és ártalmatlanságával? Mit kell tennünk, hogy csökkentsük esetleges egészségkárosító hatását? Összeállításunkban erre próbálunk válaszolni.

 

Válasszuk a minőséget!

Az üzletek telítettek palackozott vizekkel, mégis többségünk csapvizet iszik, egyszerűen azért, mert olcsóbb és kényelmesebb hozzájutni. Kérdés, hogy egészséges-e.

 

„A vizet először is fertőtlenítik, hogy hatástalanítsák a benne található mikrobiológiai és biológiai szennyeződéseket. Ám ez nem minden, ugyanis másodlagos vízmérgezés is kialakulhat, mégpedig szállítás közben. Ez a magyarázata annak, hogy miért fertőtlenítik még a vízvezeték-hálózatban is. Leggyakrabban klórgázt vagy klór-dioxidot használnak” - magyarázta dr. Jiří Patočka, a České Budějovice-i Dél-csehországi Egyetem toxikológiai professzora.

 

Klórt azért adnak a vízhez, hogy a csöveken áthaladva ne szaporodjanak el benne a veszélyes baktériumok. A huszadik század elején kezdték alkalmazni a klórt a tífuszjárvány miatt, de azt már nem vizsgálták, hogy nem árt-e az ember egészségének. „Nem ellenzem a klórt. Ez a védelem fontos része, de tudni kell, hogy a klór méreg. Vajon mekkora az „ártalmatlan” jódmennyiség?” - teszi fel a kérdést Tomáš Kašpar, akinek nemrég megjelent könyve, a Neponáhlajte sa do rakvy című, s amelyben egyebek mellett ezt a kérdést taglalja.

 

Hosszú az út

A vizet kb. 50 éve klórozzák, hogy megfékezzék a mikroorganizmusok veszélyes elszaporodását. Sajnos a klór használatának árnyoldalai is vannak. Önmagában a klór nem is olyan veszélyes, mint melléktermékei, amelyek a hozzáadott fertőtlenítő anyagokkal való vegyi reakció során keletkeznek. Főleg a trihalometánokról és a halogenoit savakról van szó, amelyeket a rákkal, a szaporodási és fejlődési rendellenességekkel hoztak összefüggésbe. Más elemekkel kombinálva a klór allergiás reakciókat válthat ki, kiütéseket, fejfájást, emésztési problémákat okozhat.

 

Hogyan korlátozzuk?

Bár az ivóvíz minőségét és a klórtartalmát rendszeresen ellenőrzik, mégis előfordulhat, hogy ideiglenesen megemelkedik a szintje, például  a vízszolgáltatás szünetletelésekor vagy a vízvezeték javítása következtében. Az alábbiakban ismertetünk néhány trükköt, amivel minimalizálhatjuk a klór veszélyes hatását:

●   a vízből elillan a klór, ha 15 percig forraljuk vagy legalább 8 óráig állni hagyjuk,

 

 

●   ha a csapi víz elszíneződött vagy kellemetlen szagú, ne igyuk meg, értesítsük a vízszolgáltató társaságot,

●   ha szűrőt használunk, gondoljunk arra, hogy a hasznos ásványi anyagoktól is megfosztjuk a vizet – ezeket pótolni kell.

 

Milyen vizet igyunk?

Több lehetőség is van arra, hogy helyesen, hosszú távon is károsodás nélkül ihassunk vizet.

 

A legfontosabb tudnivalók

●   ha nem tudunk lemondani a csapvízről, hagyjuk állni. „Legjobb, ha 5-8 óráig áll és klór elillan belőle” - mondja Pavel Blažíček mérnök, a klinikai  biokémia és a laboratóriumi medicina szakembere,

●   ha szűrőberendezést használunk, rendszeresen cseréjük a szűrőt. „A szűrőkanna néhány káros anyagot valóban eltávolít a vízből, tiszta vizet ad, de ez nagymértékben a termék típusától függ. Bizonyos körülmények között a szűrőn gombák tapadhatnak meg, amelyek mérgező anyagokat bocsátanak a vízbe” - jegyzi meg Jiří Patočka. Ráadásul a szűrő nemcsak a káros anyagokat, hanem néhány létfontosságú ásványi anyagot is kiszűr. Ezeket ásványvíz-fogyasztással pótolni kellene” – tette hozzá,

●   ha a palackozott víz mellett döntünk, ahol a minőség állandó, ügyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amelynek összetétele napi fogyasztásra alkalmas, amely nem terheli meg a szervezetet, hanem jótékonyan hat rá. Az ilyen vizet vegyileg nem tisztították. „Ébredés után egy pohár állott csapi vizet ajánlok, napközben pedig ásványvizet. Természetesen néha a szénsavas, néha a szénsavmenetes a megfelelő, okosan váltogassuk” – tette hozz Pavel Blažíček. Az ásványvíz pótolja ugyanis a legtermészetesebb módon a légfontosságú ásványi anyagokat.

 

Szódát vagy ásványvizet?

A szódavíz széndioxiddal dúsított ivóvíz. A svéd vegyész, Torber Bergman találta fel, amikor 1771-ben a vizet összekeverte széndioxid gázzal. A szódavíz összetétele is az adott régió ivóvizének és a vízvezetéknek az aktuális minőségétől függ. Ez azt jelenti, hogy a szódavíz összetétele és minősége nem mindig stabil.

 

Létfontosságú ásványi anyagok

Az ásványvíz az egészség szempontjából fontos ásványi és egyéb oldódó anyagokat, például sókat, tartalmaz. Természetes forrásból származik. Összetétele régióként változhat. A szervezet épp az ásványvízből tudja a legkönnyebben hasznosítani az ásványi sókat. A sejtek azonnal hasznosítják.

 

Íme egészségünk számára a három  legfontosabb ásványi anyag

Magnézium: sok testfunkcióhoz elengedhetetlen, beleértve az idegingerületek átvitelét, a fog- és csontképződést, az izommunkát.

Kálium: számos biokémiai folyamathoz szükséges. Hiánya károsítja az idegrendszer és a szív működését. A mész és a foszfor után az emberi szervezet harmadik leggyakoribb ásványi anyaga. Nagyobb folyadékvesztéskor több káliumot kell fogyasztani.

Mész: a fogak és a csontok építőköve. A sejtek, az izmok működéséhez, az idegingerületek átviteléhez és a véralvadáshoz szükséges. A magnéziummal és a foszforral együtt a csontok és a fogak alapeleme. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti a sebek gyógyulását, az izommunkát és a szívműködést, véd a szív- és érrendszeri betegségektől.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék