Mérgező dísznövények a kertben

  

Mérgező anyagokat a vadon élő növényekhez hasonlóan szinte minden kerti növény tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben. Kertünkben, teraszunkon, balkonunkon olyan dísznövényeket tartunk, melyek tündökölnek és nem is sejtjük, hogy néhányuk a kisebb bőrirritációtól kezdve a súlyosabb tüneteken át akár halálos mérget is tartalmazhat.

 

Bizonyára senki nem akarja megenni és nem is láttam még olyan gyereket, aki tömi szájába a dísznövények leveleit, de néha, akár egy mag szétrágása is súlyos következményekkel járhat. Előfordul, hogy a gyerekek játékból, tudatlanságból, vagy kíváncsiságból szájába veszi, vagy lenyeli a növény egyes részeit. Legcsábítóbbak általában a színes bogyók.  A mérgező anyagok így juthatnak a szervezetbe.

 

A mérgezések gyakori forrása az is, hogy egyes növényeket gyógyhatásuk miatt alkalmazunk, ezáltal előfordulhat, hogy a szükségesnél nagyobb adag alkalmazása már nem gyógyhatással bír, hanem enyhe mérgezést okoz.

Mérgezést okozhat az is, ha a gyógynövények közé hasonló, de mérgező növények kerülnek.

A mérgezéseknek egyik enyhe látszata, ha az érzékeny kézbőrön bőrpír, viszkető kiütések, vagy hólyagok keletkeznek a kerti munka során.  Gumikesztyű használatával ez könnyen megelőzhető.

 

Kerti munkálkodásunk során néhány alapvető szabályt tartsunk be a mérgezések elkerülése érdekében. Ne étkezünk, ne nyúljunk a szemünkbe, szánkba, ne csipegessünk a kert  gyümölcseiből mosatlan kézzel, munka közben.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány kerti kedvencet, melyekről nem árt, ha tudjuk, hogy alattomos mérget tartalmaz.

 

Aranyeső 

Nem összetévesztendő a március végén, április elején virágzó aranyvesszővel. Az aranyeső májusban virágzik és az akáchoz hasonlóan fürtös a virágzata. A növény minden része mérgező! Hányást, hasfájást, szívritmuszavarokat, kábultságot, akár eszméletvesztést is okozhat fogyasztása.

 

Azálea és rododendron 

Az azálea és a rododendron kertjeink népszerű cserjéi, amelyeket az örökzöld levélzetük és látványos viráguk miatt tartanak. Ennek a két díszcserjének a változatos színű virágai andromedotoxint tartalmaznak, mely egy erős méreg, fájdalmat, bénulást és esetenként halált okozhat.

 

Boglárka 

A boglárka általában vadon nő, de hódít a kertekben is. Az érzékeny bőrű embereknél bőrgyulladást okozhat érintése. Virágának elfogyasztása a száj felhólyagzásához és bélproblémákhoz vezethet.

        

Csillagfürt 

A magvai – kisebb mértékben más részei is – igen mérgezőek, magas alkaloidtartalmuk (keserűanyagok: kinolizidin, lupinin) miatt. Enyhébb mérgezésnél idegességet, hányingert, depressziót, mozgászavarokat, súlyosabb esetekben  a végtagok átmeneti bénulását, szívritmuszavart,  vagy akár fulladásos halált is okozhat.

        

Fürtös gyöngyike 

A növény minden része mérgező.

        

Gyöngyvirág 

Sokfelé ültetik kertekbe ezt a kedves, szép, illatos növénykét, melynek minden része mérgező, de legnagyobb mennyiségben a piros termésében található a méreganyag. A mérgezés tünetei csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság. Szívritmuszavart és idegrendszeri panaszokat okoz.

 

Gyűszűvirág

A gyűszűvirág közkedvelt a kiskertekben színes és csőszerű virágai miatt. A növény szinte minden része, beleértve a virágait is, mérgező. A mérgezés tünetei hányinger, hányás, látási zavarok, lassú szívfrekvencia (de később szapora szívverést is előfordulhat). Halált is okozhat!

 

Hortenzia 

Az egész növény mérgező. Virágának megrágása vagy lenyelése hányást, hasmenést, étvágytalanságot vagy ájulást okozhat. Miután a hortenzia virága ciánt tartalmaz, nagy mennyiségben történő lenyelése nagyon veszélyes lehet.

        

Hunyor

 

Valamennyi hunyor minden része halálosan mérgező, de egyesek, mint például a pirosló hunyor gyógyhatásúak is. Az ókorban a gonosz szellemek elűzésének szertartásain használták. A mérgezés tünete láz, szédülés, emésztési- és idegrendszeri panaszok.

 

Japán babérsom

 

A leveleinek és terméseinek lenyelése után jelentkezhetnek a mérgezés tünetei, mivel egy aucubin nevű méreganyagot tartalmaznak. A méreg ugyan nem erős, ennek ellenére a tünetek émelygés, hányás és mellkasi fájdalom lehet.

 

Kecskerágó

 

Az egész növény mérgező. Véres hasmenést, lázat, keringési zavarokat, akár kómát is okozhat. A mérgezési tünetek lappangási ideje fél nap is lehet. 

        

Klematisz 

A növény minden része gyengén mérgező glükozidot protoanemonint tartalmaz. A mérgezés tünetei lehet nyáladzás, hányás, hasmenés, bőrirritáció.

        

Kockásliliom 

Minden része mérgező. Olyan alkaloidákat tartalmaz, melyek izombénulást okozhatnak, gátolják a légzést, csökkentik a vérnyomást és a szívverés ütemét.

        

Kökörcsin

A növény minden része nagyon mérgező! A mérgezés tünetei bőrizgalom, hányás, hasmenés, központi idegrendszer gátlása. Az állatok nem legelik le. Érintése az érzékeny embereknél ekcémát okozhat. A népi gyógyászatban teáját asztmás görcsök és fejfájást csillapítására használták.

        

Krizantém

A krizantém virágának megrágása vagy lenyelése hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot okozhat.

 

 

Az enyhén mérgező virágaiban felgyűlő krizantémsav és piretrinsav nagyon erős rovarölő anyagok. A növénnyel táplálkozó rovarok idegrendszerére hatnak, bénulásos pusztulást okozva. A savakból természetes rovarirtó szer készül.

 

Krókusz 

Hagymagumója mérgező, hányást, hasmenést, ájulást okozhat.

 

Labdarózsa 

A növény levele és kérge gyengén mérgező.

 

Leander 

Gyönyörű dísze kertünknek, teraszunknak. Az egyik leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb növény a világon. A növény részei, beleértve a virágait is, alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak, melyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, egyéb idegrendszeri tünetek, valamint a fejfájás. Minden része mérgező, hatóanyaga akár szívritmuszavarokat is okozhat.

A régi Rómában patkányok, egerek irtására és különféle bőrélősködők (bolha, kullancs, tetű) elpusztítására használták. Olaszországban ma is szamárgyilkos növénynek hívják, és a háziállatokat, a szamarakat, öszvéreket távol tartják tőle. Észrevették, hogy forró napsütésben a leánderligetekben tartósan időző pásztorok vagy katonák a leander párolgó illóolajától több ízben rosszul lettek. Algírban és Tuniszban is megtörtént, hogy a frissen vágott leánderágból készült nyárson sütött hústól a légionisták százszámra megbetegedtek.

 

Liliom 

Egyes fajták súlyosan mérgezőek. Tévhit, hogy az illata mérgező. A bódító tömény illatra egyesek érzékenyek, de mérgezést nem okoz. A virág bármely része hányást idézhet elő. A hagymájában található hatóanyagok tünetei hányinger, hányás, látási zavarok, lassú szívfrekvencia. Halált is okozhat.

 

Loncok (kúszó) 

Bogyói a madarak kedvelt elesége, de az ember számára mérgezőek. Iridoidokat tartalmaznak.

 

Nárcisz 

Hagymája gyengén mérgező. A benne található likozin és a galantamin nehézlégzést, hányingert, hányást, gyomor- és bélgyulladást okoznak.

 

Ördögcérna 

Ez a tövises ágú cserje minden részében méreganyagot tartalmaz. Virága lila színű, a bogyója pedig élénkpiros.

 

Őszi kikerics

 

Előfordul dombvidéken, hegyvidéken- és kertekben egyaránt. Az őszi kikerics veszélyeztetett növény, ellenben igen mérgező. A fehér, levendulaszínű és lila virágok egyfajta mérgező arzént tartalmaznak, az úgynevezett kolchicint, aminek nincs ellenszere. Az őszi kikerics lenyelése szívrohamhoz és más szívbetegségekhez vezethet.

Pár óra lappangás után lépnek fel a mérgezés tünetei. Ezek kezdetben égető érzés a szájban, nyelőcsőben, szomjúság, szájszárazság, hányinger, hasmenés, bélgörcsök, vizes és véres hasmenés. A nagy vízveszteség, valamint a vérnyomás csökkenés miatt sokkos állapot alakulhat ki.

 

Primula vagy más néven kankalin 

Megtalálható a kertekben, szobanövényként pedig nemesített példányaival is találkozhatunk. Mirigyszőreinek a váladéka egy primin nevű, erekre ható mérget tartalmaz. Az erre érzékeny bőrön primula-dermatitist okozhat, melynek eredményeként a bőr kivörösödik, erős viszketési inger és hólyagképződés keletkezik.

 

Puszpáng

A növény minden része mérgező.

        

Pünkösdi rózsa – Bazsarózsa 

A növény minden része mérgező. Nagy mennyiségben hányást, hasmenést, gyulladást válthat ki.

 

Ricinus 

A növényből nyert tisztított olaj közismerten hashajtó hatású. A magja fényes, cirmos mintázatú, a gyerekek előszeretettel gyűjtik össze. Erősen mérgező anyagot tartalmaz!

 

Sisakvirág

 

A mérgek királynője. Főleg magashegységekben fordul elő, valamennyi faja szép, Több fajtáját kertekben ápolnak, de valamennyi nagyon mérgező, fogyasztása halálos is lehet. Egyetlen levele képes 20 perc alatt megölni egy felnőtt embert.

Fő hatóanyaga az akonitin, mely emberre és állatra nézve egyaránt halálosan mérgező. Akonitinen kívül tartalmaz még több, szintén mérgező anyagot.

 

Szívvirág 

Mérgező az egész növény. A mérgezés tünetei remegés, ingerlékenység, nyáladzás, hányás.

 

Tiszafa

 

Nagyon gyakran találkozhatunk vele kertekben, parkokban. A növény minden része – különösen a tűlevelek – jelentős mennyiségű mérget tartalmaznak. Az elhervadt vagy szárított levelek is mérgezőek. Taxán típusú mérgező alkaloidok találhatók benne. Emberre, állatra egyformán ártalmas anyagokat tartalmaz. Lovak számára a legmérgezőbbek, de a szarvasmarhák, sertések és más háziállatok számára is káros. Idegrendszeri-, emésztőrendszeri- és szívpanaszokat okoz.

Egyetlen kivételt a nem mérgező piros magköpeny jelent, mely sok madárfajnak kedvelt tápláléka. A tiszafa fogyasztás tünetei lehetnek a rosszullét, a szédülés, az izomremegés, görcsök, az öntudatlan állapot, a pupillatágulat, az ajkak vörösödése, a felszínes légzés, tachycardia, pulzusszám és vérnyomás csökkenés. Légzésbénulás következtében bekövetkezhet halál is.

 

Trombitafolyondár

Kedvelt kerti növényünk. Valamennyi része mérgező, különösen a színes virágok, melyek hallucinogéneket tartalmaznak. Virága egy trombitára hasonlít, vigyázzunk, hogy gyerekek ne játsszanak a kis trombitákkal, mert hallucinációkat, bőrirritációt okozhat. Kamasz gyermekeknél előfordult, hogy ismervén tudatbefolyásoló hatását, teát főznek belőle, ami mérgezést okoz.

 

Tulipán

A tulipán hagymája mérgező, hányást, hasmenést, ájulást okoz. Levele és virága égető érzést okoz a szájban és a bőrön, lenyelve szív- és keringési zavarokat, légzésbénulást is okozhat.

        

Tűztövis

Összetéveszthető a homoktövissel. A madarak szívesen fogyasztják, azonban az emberre a bogyói mérgezőek! 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha a szervezetünkben megtalálható ez az alkotó vegyület, soha nem...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék