A hibiszkusz rendkívül széles körben alkalmazható gyógynövény

  

Nincs a földön olyan gyógynövény, amely ne szolgálna valamire!

 

A hibiszkusz rendkívül széles körben alkalmazható gyógynövény. Nevét az egyiptomi szent madár, íbisz után kapta, amely Thot, a bölcsesség istenének szent állata. Thotot az egyiptomiak Hibnek is hívták.

 

Napjainkban már több mint 300 faja ismert ennek a gyönyörű szép virágnak, amely a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik. A legtöbb hibiszkuszfajt elsősorban annak szépségéért termesztik, de vannak olyan fajok is, amelyeket a textil-, sőt a faiparban hasznosítanak. Az utóbbi időben pedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy egy sor hibiszkuszfaj kiváló szolgálatot tehet az orvostudományban is.

 

Ebből a szempontból a Hibiscus sabdariffa L., azaz a szudáni hibiszkusz (amelyet véres, olykor rózsa hibiszkusznak is neveznek), vagyis a “red sorel”, azaz a vörös sóska vagy egyszerűen csak rosella érdemli a legnagyobb figyelmet. Ez a faj eredetileg Közép-Amerikából származik. Innen terjedt el később a világ tropikus és szubtropikus területeire Afrikától kezdve Indián keresztül, egészen Indonéziáig. A rosellából készített, karkadénak nevezett savanyú, alkoholmentes ital az egyik legkedveltebb szomjoltó ezeken a területeken. Enyhülést hoz a forróság idején, mivel serkenti a bőr vérellátását, kitágítja a pórusokat, és ezzel hozzájárul a bőr lehűléséhez. A hibiszkusz “termése”, illetve a magokat védő sötétvörös húsos virágkelyhek hagyományos, nemzeti ételek összetevői. Szirupok, dzsúszok, lekvárok készülnek belőlük, és természetes színezőanyagként egy sor más étekbe is belekerülnek. Ezen hibiszkuszfaj fiatal leveleit ugyanolyan módon hasznosítják, mint mi a levélzöldségeket. Élőhelyein már régóta használatos a természetgyógyászatban. Kiválóan alkalmazható ugyanis a magas vérnyomás ellen, és máj-, valamint epeproblémák kezelésére.

 

Biológiailag aktív anyagok az egész növényben megtalálhatóak, kezdve a levelétől, a magjain át egészen a gyökeréig, de a legnagyobb figyelmet a hibiszkusz virágában és húsos kelyhében levő anyagok érdemlik. Éppen a kehely telt bíborszíne árulkodik az antioxidáns tulajdonságokkal bíró természetes pigmentek nagy számáról. Polyphenolikus vegyületekről, anthokyaninekről és flavonokról, összefoglalva: flavonoidokról van szó. Ezek az anyagok megakadályozzák az LDL (“low density lipoprotein) koleszterin oxidációját, valamint aktívan részt vesznek szintjének csökkentésében, illetőleg a vérben levő TAG (triacylglicerid – vérzsírok) mennyiségének csökkentésében. Ezen “rossz” koleszterin oxidációjának termékei viaszos lepedékként tapadnak az erek falára, növelve ezzel az atherosclerosis, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyszélhűdés kialakulásának veszélyét. A flavonoidok ráadásul csökkentik a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét.

A hibuszkuszban található természetes színezék tehát alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében, valamint gyógyításában, és köztudott, hogy napjainkban ez a betegség okozza a legtöbb halálesetet.

 

 

A hibiszkusz pozitív hatásai azonban távolról sem csak a szív és az erek területén kamatoztathatók. A flavonoidok, antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően részt vesznek a szabad oxigéngyökök kiirtásában, valamint a vas és a réz prooxidációs fémionjainak inaktiválásában (ezek a fémek képesek katalizálni a szabad gyökök képződését), és ezzel nagymértékben kiveszik részüket a szervezet méregtelenítésének folyamatából. A nehézfémek (kelát kötés) befogásában részt vesznek az organikus citrom- és almasavak is, amelyek ráadásul segítik az emésztést, és mindemellett antiszeptikus, valamint gombaellenes hatásúak. Sőt a flavonoidok képesek csökkenteni a legkülönbözőbb idegen anyagok mutagen és carcinogen tulajdonságainak hatásait, egyedül meg tudják állítani a rákos sejtek növekedését, sőt hatásosan el is pusztítják őket. A flavonoidok közül a hibiszkuszban elsősorban a flavonoid quercitin található meg, amely szakemberek szerint a legaktívabb flavonoid. A quercitinnek erős allergiaellenes hatása van, mivel a sejtmembránok stabilitására hat, és megakadályozza a hisztamin, valamint más allergiás reakciókban részt vevő anyag felszabadulását. Rákellenes hatása bizonyított a prosztata-, valamint a tüdőrák esetében is. A quercetin pozitívan hat továbbá a prosztata, illetőleg az egész kiválasztórendszer működésére. A quercitin rákellenes hatása több rákfajta esetében is bizonyítást nyert (in vitro) – nyelőcső, mell és petefészek, vastagbél és végbél, agy, valamint leukémia. A quercitin a cukrobetegek számára is fontos, mert képes javítani az inzulin szekrécióját, valamint gátolja az idegeket, a szem retináját és a veseműködést kárósító szorbitol felgyülemlését. A flavonoidok antibiotikumos és vírusellenes hatásúak, ezért kiválóan alkalmazhatóak a fertőzésekkel szembeni harcban. Elengedhetetlenül fontosak továbbá a hibiszkuszban is nagy mennyiségben jelen levő, és a flavonoidok felsorolt gyógyító tevékenységét támogató C-vitamin felhasználásához. A hibiszkuszkivonat azonban nem “csak” flavonoidokat, szerves savakat és C vitamint, de bétekarotint, B1- és B6- vitamint, niacint és fontos nyomelemeket (kalciumot, magnéziumot és vasat) is tartalmaz.

 

A hibiszkuszkivonat segít:

●   azoknak, akiknek az erek megnövekedett áteresztőképessége és csökkent rugalmassága miatt olyan problémáik vannak, mint a repedezett vörös erek megjelenése bárhol a testen, a visszér, a fogínyvérzés, a paradentosis, az aranyér, az erős menstruációs vérzés, az orrvérzés, illetve akiknek bőre gyakran véraláfutásos,

●   azoknak az embereknek, akinek családjában nagyobb az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye, mint az atherosclerosis, a szívinfarktus, az agyszélhűdés, a magas koleszterin- és zsírszint a vérben, valamint a magas vérnyomás,

●   azoknak, akiknek testében túl sok méreganyag gyülemlett fel, ezért krónikus fáradságban szenvednek, könnyen kimerülnek, és a gyenge immunrendszerük következtében sokkal fogékonyabbak a fertőzéses betegségekre,

●   vizelethajtó és antibakteriális hatásainak köszönhetően vese- és húgyhólyaggyulladás gyógyításakor, valamint a húgykő feloldásában,

●   idősebb férfiaknak túlfejlődött prosztata vagy prostatarák esetében (a prosztatarák kialakulásának veszélye nagyobb azokban a családokban, ahol a nőknél előfordult már a mellrák),

●   allergiaellenes hatásainak köszönhetően, valamint azért, mert képes csökkenteni a hisztamintermelést segítségére van azoknak, akik allergiában szenvednek – asztma, köszvény, sömör, migrénes fejfájás,

●   azoknak, akinek a szokásosnál több C-vitaminra van szükségük – izmok, ízületek és csontok regenerálódásához, a test nagyobb igénybevétele miatt, stressz vagy dohányzás esetén,

●   azoknak, akik olyan krónikus gyulladásos megbetegedésekben szenvednek, mint az arthritis (ízületi gyulladás), a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy a Crohn-szindróma,

●   enyhíti a menstruációs görcsöket, illetve kólika esetén a bél- és epegörcsöket,

●   segít a cukorbetegeknek mérsékelni a betegségükkel együtt járó krónikus tüneteket – az idegek, a retina, a vese és az érrendszer károsodása,

●   elősegíti a szervezet felfrissülését és megfiatalodását, javítja a pszichikai kondíciókat is.

 

Amint látható a hibiszkusz valóban rendkívül széles körben alkalmazható. Pozitív hatásait prevencióként, de a legtöbb civilizációs megbetegedés (rák, szív- és érrendszeri megbetegedések, diabetes mellitus, stressz, csökkent immunitás) gyógyításában is kihasználhatjuk.

A hibiszkusznak ráadásul, eddigi ismereteink szerint nincsenek semmiféle mellékhatásai, ezért gyerekek, terhes és szoptató nők is fogyaszthatják.

Forrás

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
A cickafark egy olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből
  Ha csak néhány gyógynövényt tartunk otthon, akkor mindenképpen a cickafark legyen az egyik, mivel migréntől a vérzésekig, gyulladásoktól az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék