Gyógyító hétköznapi szépség a százszorszép

  

A százszorszép egy hétköznapi évelő virág, melyet szerintem mindenki ismer. Kevesen sejtik azonban, hogy ez az apró, szinte észrevétlen áttelelő gyönyörűség tulajdonképpen gyógynövény.

 

százszorszép, népi gyógyászat, köhögés csillapító, izzasztó gyógynövény

Egész Európában és Ázsiában honos, egyre elterjedtebb hazánkban is. A napsütötte rétek, mezők, parkok gyakori virága.

Népiesen tavaszfűnek, pászkamorzsának, boglárnak is nevezik. Egy régi szokás szerint százszorszépből font koszorút tettek a gyermekek párnája alá, hogy megvédjék őket a betegségektől.

A százszorszép az őszirózsafélék családjába tartozik. Bolyhokkal borított, egyetlen virágban végződő, levéltelen szára akár 15 cm magasra is megnőhet. A friss, fiatal leveleknek és a virágkelyheknek kellemes, aromás, érett ízük van.

 

A százszorszép áprilistól novemberig szinte állandóan virágzik. Virágzata a nappali fényben kinyílik, ám szürkületkor ismét becsukódik. Gyógyászati célból elsősorban a virágzatát szokták leszedni, de sokan gyűjtik leveleit is, hisz mindkettő használható. Fontos tudni, hogy a százszorszép virágait közvetlenül szürkület előtt, azaz a becsukódást megelőzően érdemes leszedni, mert így őrizhetők meg leginkább a hatóanyagai.

 

A százszorszép gyógyhatású összetevőket, nyálkaanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat, cserzőanyagokat, triterpén szaponinokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, inulint és cukrot tartalmaz. Ezek nagy része az egész növényben megtalálható.

 

A százszorszép jótékony hatása

Támogatja a májműködést, epe- és lépbetegségeknél ugyancsak remekül használható. Belsőleg kiválóan alkalmazható légzőszervi betegségekben, mivel segíti a nyák felköhögését, emellett gyulladásgátló, összehúzó és sebgyógyító hatású. A leveleiből készült kivonata az érfalak elzsírosodása ellen használható. Enyhe vizelethajtó, ami segíthet a húgyutak gyulladásakor és vesegyulladásban. A százszorszépből készített tea csillapítja a menstruációs fájdalmat, javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő, valamint enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. A százszorszépnek izzasztó és enyhe tisztító hatása is van. Vértisztító kúrákhoz is alkalmazzák, de kezelnek vele reumát vagy köszvényt is. Köhögés ellen szintén hatékony, segít a fulladásos rohamokon.

 

 

Külsőleg alkalmazva javítja a sebgyógyulást. Összehúzó hatású, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén enyhíti a fájdalmat. Betehetjük fürdővízbe, illetve a főzetéből pakolást készíthetünk. Hathatós segítséget nyújt nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, különböző bőrbetegségek – például ekcéma, sömör, pikkelysömör, kiütések vagy akne – esetén. Öblögetőként jótékony hatással van a garat-, esetleg ínygyulladásra. Enyhén és szinte észrevétlenül fejti ki hatását, ezért is gyakran adagolják különböző gyógynövénykeverékekhez.

 

Tea készítése

Forrázzunk le 2 kávéskanál százszorszép virágot 2,5 dl vízzel, és kb. 10 perc után szűrjük le. Mindennap igyunk meg belőle 2-3 cszészével. A teába keverhetünk gyermekláncfüvet vagy mezei katángot, melyek élénkítik az anyagcserét.

 

Borogatás

Főzzünk százszorszépteát, mártsunk bele egy kendőt, és helyezzük az ekcémára, sebekre.

 

Tinktúra

30 g szárított virágot tegyünk jól záródó üvegbe, 1,5 dl tiszta vodkával, vagy minőségi házipálinkával öntsük le, és hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Az anyagcsere élénkítésére fogyasszunk naponta 3x20 cseppet.

 

A százszorszépet dísznövényként is szokás termeszteni. Fű közé ültetve májustól októberig virágzik. Jól viseli a kaszálást, vonzza a hasznos rovarokat.

 

Túladagolni lehetetlen

A növény egyik óriási előnye, hogy alkalmazása teljesen biztonságos. Kerüljön akár a salátákba, töltelékekbe, mézbe, vagy készüljön belőle tea, egyszerűen lehetetlen túladagolni.

 

A növényhez gyógyító hatása mellett, több népi hiedelem is kapcsolódik. Úgy tartották: képes szerelmet – méghozzá tiszta, hűséges és valódi szerelmet – hozni az ember életébe. Az egyik közismert hiedelem szerint: „ha szerelemre vágysz, legyen a zsebedben százszorszép virág”.

 

Szeret, nem szeret …

A százszorszép azonban nem csupán abban segít, hogy szerelembe essünk, egyszersmind a szerelem egyik legrégebbi tesztelési eszköze is. Virágainak tépkedésével nemcsak a kislányok szórakoznak, hanem nagyon sok nagylány, sőt akár idősebb hölgy is. „Szeret, nem szeret…” mondogatjuk sokszor nyaranta, a fűben heverészve. A virágszirmok száma szerencsére rendszerint páratlan, ezért a kedvező válasz több mint valószínű.

 

népi gyógyászat

Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Lestyán, mint gyógynövény - Nagyanyáink titkos fűszere
  A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. A lestyán -...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék