Hihetetlen! Magas zsírtartalmú ételekkel lassíthatjuk az öregedést

 

A magas zsírtartalmú ételek segíthetnek az öregedés lassításában, és sikeresen küzdhetnek olyan tünetek ellen, mint a demencia, a hallásromlás vagy az izomvesztéssel járó fogyás.

 

A közepes láncú zsírsavak, mint amilyen például a kókuszolaj, különösen hatékonyak lehetnek, a szakemberek szerint azért, mert a bennük található vegyületek segítenek helyrehozni a sejteket ért károsodásokat, illetve a DNS-ben keletkezett hibákat is.

 

Vilhelm Bohr professzor, a koppenhágai egyetem kutatója és csapata olyan egereket vizsgált, melyek DNS-e egy genetikai hiba miatt képtelen volt megjavítania saját magát. Az emberekben ez a genetikai rendellenesség egy Cockayne-szindróma nevű súlyos betegséget okoz, mely idő előtti öregedést okoz. A beteg gyermekek várható élettartama mindössze 10-12 év.

 

A kutatók úgy találták, hogy ha az egereknek zsírban gazdag ételeket adtak, az lelassította az öregedési folyamatokkal együtt járó hallásvesztést, fogyást és az agy öregedését is. A kutatási eredmények új reményt adhatnak nemcsak a Cockayne-szindrómás gyermekeknek, hanem az Alzheimer- és a Parkinson-kóros betegeknek is.

 

 

„Az agyunknak folyamatos táplálék-utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessen, de ahhoz is, hogy az esetleges sérüléseket képes legyen kijavítani. A zsír, különösen a kókuszolaj vagy a hozzá hasonlók nagyon jótékony hatással vannak az agyunkra, mert extra energiával látják el a szervezetünket” - mondta Morten Scheibye-Knudsen, a kutatás egyik szerzője.

 

Az agyunknak vagy cukorra, vagy pedig ketonokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ketonok akkor keletkeznek, ha a szervezetünk zsírt bont le ahhoz, hogy energiát szerezzen. A ketonok azért is fontosak, mert akkor is energiával látják el a szervezetet, amikor alacsony a vércukorszint, vagyis amikor nem jutunk táplálékhoz (például az éjszakai „koplalás” közben).

 

A kutatás eredményeiről a Cell Metabolism című szaklapban számoltak be.

Forrás

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék