A cukorbetegség szövődményei

 

Szív- és érrendszeri betegségek, diabéteszes láb, veseelégtelenség, retinopátia: ezek a cukorbetegség leggyakoribb, legsúlyosabb szövődményei. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket, melyek közül több is alkalmas a szövődmények megelőzésére.

 

 diabetes, diófalevél, Szabó György, Gyuri bácsi, cukorbetegség, bükki füvesember

A nagy verőerek, az artériák károsodása vezet szívinfarktushoz, agyvérzéshez. A kis verőereké és a hajszálereké okozza a veseelégtelenséget, a látás romlását, az idegkárosodást, a diabéteszes láb kialakulását.

 

Szív- és érrendszeri betegségek

Ezek a legsúlyosabb szövődményei a diabétesznek. Ha a sejtekbe nem tud bejutni az inzulin, hogy megnyissa az utat a glükóz, azaz a cukor felszívódáshoz, az a vérben marad, és emeli a vércukorszintet. A vérben keringő, feldolgozatlan cukor tönkreteszi az ereket, plakkok (összetapadt lemezkék) keletkeznek, amik lerakódnak az érfalon. Ennek eredménye az érelmeszesedés, majd az érszűkület, ami először a végtagokban jelentkezhet. A rossz vérkeringés, az elégtelen vérellátás megfosztja a sejteket az éltető tápláléktól és oxigéntől, így azok elhalnak. Ezeknek a szövődményeknek az elkerülése a legfontosabb dolga a cukorbetegnek.

Elsősorban a jól karban tartott cukorszinttel előzhető meg vagy késleltethető a kialakulásuk.

 

A gyógyteák itt is segítenek. Az erek tisztán tartása a galagonya gyógyteával érhető el, mely rugalmasan tartja az erek falát, a szívizmokat és a koszorúeret, szabályozza a szívritmust. Megakadályozza az érelmeszesedést, segíti a szív munkáját. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása van. Folyamatos, napi fogyasztása ajánlott az esti órákban. Másik, erre a célra eredményesen használható gyógytea a csipkebogyó. Optimalizálja az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, és gyorsítja a véráramot, ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. Naponta több csészével is ihatnak belőle. 3-4 órás hideg áztatással kell elkészíteni, hogy értékes C-vitamin-tartalma megmaradjon.

 

Diabéteszes láb

A diabéteszes láb az egyik leggyakoribb neuropátiás szövődmény. A világon minden harmincadik másodpercben lábcsonkolást végeznek egy cukorbetegen, pedig a tájékoztatás és a korai diagnózis 85 %-kal csökkenthetné az amputációk számát. Az elégtelen vérkeringés sérülékennyé teszi a végtagokat. A lábon keletkezett aprócska sebek nem gyógyulnak, kifekélyesednek, egyre nagyobbak lesznek. Kezeljék a sebet diólevéllel: mosogassák a fekélyes lábat térdtől lefelé diólevélből készült jó erős teával, naponta 3-4 alkalommal, illetve dörzsöljék bele a bőrbe.

 

Elkészítése: egy púpozott evőkanál diólevelet leforrázunk 2,5 dl vízzel, és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Naponta friss főzetet készítsünk. Egy másik módszer: a leforrázott diólevelet tegyék a nyílt sebre. Napi 3-4-szeri kezelés már egy pár héten belül látványos eredményt hoz.

Szintén ajánlom külsőleg a gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású orbáncfű olajat.

 

Neuropátia

A neuropátia, azaz idegkárosodás a mozgató, érző és vegetatív idegeket egyaránt érintheti. Ha az emésztő idegek érintettek, akkor kialakul a puffadás, hányinger, hasmenés esetleg székrekedés. Inkontinencia is előfordulhat.

 

A gyógynövények közül az orbáncfű teát vagy alkoholos kivonatát ajánlom erre az összetett betegségre, mivel az orbáncfű kiváló idegnyugtató és emésztésjavító. Napi egy csészével kell inni a teáját az esti órákban. Ellenjavallat: vérhígítókkal, antidepresszánsokkal, szívgyógyszerekkel és fogamzásgátlókkal együtt alkalmazása nem ajánlott, epekő esetén nem szabad fogyasztani. Ha külsőleg is kezelhető a probléma, akkor itt is az orbáncfű olaját ajánlom.

 

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség kialakulhat a magas vérnyomás miatt, ezt a szakember állapíthatja csak meg. Veseműködést javító gyógynövények a tejoltó galaj, a zsurló, a csalán, a nyírfa, a tyúkhúr és az aranyvessző.

 

Retinopátia

A retinopátia a szem betegsége. A retina hajszálerein átszivárog a testfolyadék és a zsírsav, apró vízhólyagok (ödémák) keletkeznek a szemfenéken. Más erek eltömődnek, ennek következtében a retina nem kap elegendő oxigént, ezért új erek alakulnak ki, mely az ún. üvegtest vérzéséhez és jelentős látásromláshoz vezet. A diabéteszes retinopátia ma is a vakság leggyakoribb oka, és bár a szemsebészeti technika fejlődésének köszönhetően nőttek a gyógyulás esélyei, mégis sokan vesztik el látásukat e szembetegség következtében. Kezelése a vércukor karbantartása mellett a fent említett gyógyteák fogyasztásával lehetséges.

 

 

A gyógynövények közül Gyuri bácsi a diólevél teával való mosogatást ajánlja: erősre főzött teába mártjuk az ujjunkat, a becsukott szemet kívülről lágyan megnedvesítjük naponta többször. Ne kerüljön a szembe.

De van egy speciális összetételű gyógytea is, amit Gyuri bácsi a cukorbetegeknek ajánl. Biztosan sokan ismerik az olvasók közül a Diabess-Györgytea történetét. Gyuri bácsi egy gyerekkori, cukorbeteg barátja miatt kezdte el annak idején, húsz éve kutatni, hogy segíthetne a cukorbeteg embereken. A bükki füvesember legendás, sokat emlegetett javasasszony nagymamájától sok receptet örökölt, köztük cukorbetegségre valót is. Az összetételt saját tapasztalatai alapján még tovább javította, fejlesztette. Gyuri bácsi teakeverékét 1999-ben bejegyezte a Szabadalmi Hivatal, 2006-ban pedig OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyes termék lett a füvesember cukorbetegeknek ajánlott gyógyteája.

A Diabess-Györgytea hozzájárul a vércukorszint kiegyensúlyozásához, enyhíti a legtöbb tipikus cukorbeteg-tünetet (testsúly-növekedés ill. -csökkenés, végtagzsibbadás, neuropátia, stb.) és késlelteti a súlyos szövődmények, mint például a keringési problémák, magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy veseelégtelenség kialakulását.

A cukorbetegség elleni gyógytea keverék összetétele: gyermekláncfű gyökér (Taraxaci radix), csalánlevél (Urticae folium), közönséges orbáncfű virágos hajtás (Hyperici herba), fekete áfonyalevél (Myrtilli folium) és mezei katáng gyökér (Cichorii radix). Az összes benne található gyógynövényt régóta ismeri a népi gyógyászat. 

Forrás

 

 

cukorbetegség

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék