Mi a fehér tea? Mi a szűz tea?

 

A fehér tea is a Camelia sinensis teanövény gyermeke, hasonlóképpen a zöld és a fekete teához. A különbség egyedül a levelek megmunkálásában és feldolgozásában van.

 

Általában azokat a teákat nevezzük fehér teának vagy szűz teának, amelyeket emberi beavatkozás nélkül, a napon szárítanak. A fehér tea a legkevésbé feldolgozott teaféle, innen származik a másik, szűztea elnevezése.

 

A fehér tea is egy zöld tea, csak különleges a feldolgozása. Előállítása csak az év meghatározott napjain lehetséges, amikor a fiatal hajtások éppen kibontakozás előtt állnak. Ilyenkor a zsenge, fiatal leveleket ezüstös, fehéres pihe borítja be, ezzel védve a tearügyeket a hajnali hidegtől, az erős hőingadozástól. A hegyekben található ültetvényeken a hajnali órákban gyakran fordul elő 5 C alatti hőmérséklet, néhol az enyhe fagy se ritka. Mi a Tea?

 

Néhány termőterület (pl. Fujian, Anhui) tea cserjéinek hajtásait szinte szőrmetakaró fedi, ezek az igazi fehér teák. Az ezüstös, fehér csúcsok gyakorlatilag a tea barkái.

A szűztea vagy fehér tea leveleket bizonyos tea fajtákról szüretelik: Da Bai –Nagy Fehér, Xiao Bai –Kis Fehér és Narcissus Chaicha egyedekről. A fehér tea Európában legelterjedtebb fajtája a Pai Mu Tan (Fehér Bazsarózsa), a legjobb minőséget pedig a Yin Zhen (Ezüst Tű, Silvery Pekoe) jelenti. A Yin Zhen minőséghez csak a különösen szép és aromás Da Bai növény rügyeit használják fel. Kereskedelmi és minőségi szempontok alapján a fenti fajtákat további minőségi osztályokba sorolják, ezek határozzák meg végső soron a tea értékét és árát.

 

A fehér tea elnevezés nemcsak az ezüstfehér pihéktől származik, hanem a főzet színéről is. A fehér tea nedűje sokkal világosabb a többi teafajtáénál, inkább egy könnyű fehérbor színére emlékeztet.

 

A fehér tea felhasználói köre sokat változott történelme folyamán. Régen a kínai császárok privilégiuma volt fogyasztása, halandó ember egyetlen cseppjéért is életével fizetett. Drága tea csepp volt ez! A kínai történetírás szerint a császár asztalára szűzleányok keze közül került a fenséges nedű, akik hajnalban, arany ollóikkal csippentették le a megfelelő rügyeket.

 

A fehér teát az ültetvényeken hagyományos módszerekkel, a kora tavasz hajnali óráiban, kézzel szüretelik. Hajnalban, Napfelkelte előtt a tea növény fotoszintézise minimális szintén marad, a levelek klorofil tartalma a legmagasabb. A hajnali szüret alatti speciális fény- és hőmérsékleti viszonyok teszik lehetővé, hogy a levelekben a hatóanyag tartalom maximalizálódjon. Ezen hatóanyagok főleg antioxidánsok, melyek a mai kor tömegbetegségeinek hathatós ellenszerei; pl.: érelmeszesedés, keringési betegségek, szívproblémák, rák, diabétesz.

 

 

A hagyományos Császári szüret alatt egy ágról csak az első kis hajtáslevelet és rügyet szedik le. Amennyiben csak az apró rügybimbó kerül leszüretelésre, a tea elnevezése Ezüst Tű.

 

A leszüretelt tearügyeket mihamarabb bambusz szőnyegre fektetik, majd hagyományosan a napon szárítják. Manapság a fehér teát a kézi szedés után azonnal, nagyon rövid ideig, alacsony hőmérsékleten meggőzölik, és  úgy szárítják a napon. Máshol a gőz helyett szemvillanásnyi időre parázs fölé tartják.

 

A fehér teák előállítása három részből áll: szedés, szárítás, szelektálás, melyből a szárítás határozza meg a fehér tea jellegét, minőségét. Ezt a folyamatot teakészítő mesterek a helyszínen folyamatosan felügyelik, kontrollálják.

 

Forrás

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék