Mi a fehér tea? Mi a szűz tea?

 

A fehér tea is a Camelia sinensis teanövény gyermeke, hasonlóképpen a zöld és a fekete teához. A különbség egyedül a levelek megmunkálásában és feldolgozásában van.

 

Általában azokat a teákat nevezzük fehér teának vagy szűz teának, amelyeket emberi beavatkozás nélkül, a napon szárítanak. A fehér tea a legkevésbé feldolgozott teaféle, innen származik a másik, szűztea elnevezése.

 

A fehér tea is egy zöld tea, csak különleges a feldolgozása. Előállítása csak az év meghatározott napjain lehetséges, amikor a fiatal hajtások éppen kibontakozás előtt állnak. Ilyenkor a zsenge, fiatal leveleket ezüstös, fehéres pihe borítja be, ezzel védve a tearügyeket a hajnali hidegtől, az erős hőingadozástól. A hegyekben található ültetvényeken a hajnali órákban gyakran fordul elő 5 C alatti hőmérséklet, néhol az enyhe fagy se ritka. Mi a Tea?

 

Néhány termőterület (pl. Fujian, Anhui) tea cserjéinek hajtásait szinte szőrmetakaró fedi, ezek az igazi fehér teák. Az ezüstös, fehér csúcsok gyakorlatilag a tea barkái.

A szűztea vagy fehér tea leveleket bizonyos tea fajtákról szüretelik: Da Bai –Nagy Fehér, Xiao Bai –Kis Fehér és Narcissus Chaicha egyedekről. A fehér tea Európában legelterjedtebb fajtája a Pai Mu Tan (Fehér Bazsarózsa), a legjobb minőséget pedig a Yin Zhen (Ezüst Tű, Silvery Pekoe) jelenti. A Yin Zhen minőséghez csak a különösen szép és aromás Da Bai növény rügyeit használják fel. Kereskedelmi és minőségi szempontok alapján a fenti fajtákat további minőségi osztályokba sorolják, ezek határozzák meg végső soron a tea értékét és árát.

 

A fehér tea elnevezés nemcsak az ezüstfehér pihéktől származik, hanem a főzet színéről is. A fehér tea nedűje sokkal világosabb a többi teafajtáénál, inkább egy könnyű fehérbor színére emlékeztet.

 

A fehér tea felhasználói köre sokat változott történelme folyamán. Régen a kínai császárok privilégiuma volt fogyasztása, halandó ember egyetlen cseppjéért is életével fizetett. Drága tea csepp volt ez! A kínai történetírás szerint a császár asztalára szűzleányok keze közül került a fenséges nedű, akik hajnalban, arany ollóikkal csippentették le a megfelelő rügyeket.

 

A fehér teát az ültetvényeken hagyományos módszerekkel, a kora tavasz hajnali óráiban, kézzel szüretelik. Hajnalban, Napfelkelte előtt a tea növény fotoszintézise minimális szintén marad, a levelek klorofil tartalma a legmagasabb. A hajnali szüret alatti speciális fény- és hőmérsékleti viszonyok teszik lehetővé, hogy a levelekben a hatóanyag tartalom maximalizálódjon. Ezen hatóanyagok főleg antioxidánsok, melyek a mai kor tömegbetegségeinek hathatós ellenszerei; pl.: érelmeszesedés, keringési betegségek, szívproblémák, rák, diabétesz.

 

 

A hagyományos Császári szüret alatt egy ágról csak az első kis hajtáslevelet és rügyet szedik le. Amennyiben csak az apró rügybimbó kerül leszüretelésre, a tea elnevezése Ezüst Tű.

 

A leszüretelt tearügyeket mihamarabb bambusz szőnyegre fektetik, majd hagyományosan a napon szárítják. Manapság a fehér teát a kézi szedés után azonnal, nagyon rövid ideig, alacsony hőmérsékleten meggőzölik, és  úgy szárítják a napon. Máshol a gőz helyett szemvillanásnyi időre parázs fölé tartják.

 

A fehér teák előállítása három részből áll: szedés, szárítás, szelektálás, melyből a szárítás határozza meg a fehér tea jellegét, minőségét. Ezt a folyamatot teakészítő mesterek a helyszínen folyamatosan felügyelik, kontrollálják.

 

Forrás

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
A kókuszolaj jótékony hatásai
  Az egészséges életmódot támogatók körében ma már nagyon elterjedt a kókuszzsír vagy kókuszolaj használata. A kókuszzsír az egyetlen olyan étkezési...
TOVÁBB
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb...
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés,...
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag...
Egy újabb gyomnövény a vadonból, mely gyógynövény
  A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért...

Címkék