Kecses és türelmes Királynő a nyírfa

 

A nyírfatea kiválóan alkalmazható tavaszi tisztítókúrák során, illetve fürdőkben. Jótékony hatású húgyúti fertőzésekben, segít eltávolítani a vese-, illetve húgyköveket, valósággal kimossa az ízületekben lerakódott, reumát és köszvényt okozó méreganyagokat. A nyírfa nem károsítja a vesét, ezért annak elégtelen működése esetén is fogyasztható.

 

nyírfa, nyírfatea, hólyaghurut, krónikus bőrbetegség, szeplőre, májfoltra

A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél és hólyaghurutnál használhatjuk. Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a májfoltokat. A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni megszáradni, majd gyakran ismételni. Naponta kell friss főzetet készíteni. Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével. Az eredmény meglepően hatásos.

 

Bárki gyűjthet nyírfalevelet és odahaza megszárríthajta. Ezzel biztosíthatja a család számára a nyírfatea alapanyagát. Olyan helyről gyűjtsük, ahol nem járnak autók, nincs kipufogógáz. 

Nyírfatea készítéséhez forrázz le egy teáskanálnyi szárított nyírfalevelet két deciliter vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le.

 

A közönséges (vagy fehér kérgű) nyírfa, latin nevén Betula pendula rendkívül elterjedt fafajta, amely egész Európában honos, de megtalálható keleten is, Szibériától egészen az Altaj-hegységig. Elegáns, karcsú testalkatát, áthajló, vékony ágait és jellegzetes barkavirágzatát véleményem szerint senkinek sem kell bemutatni.

 

A nyírfát egyszerűen nem lehet összekeverni semmilyen más fafajtával, és bár a nagy tengerszint feletti magasságokban, illetve a hideg éghajlatú tájakon „nyakiglábból” „törpévé” változik, a kérge mindig fehér marad. Ez a kivételesen magas fa akár 25 méterre is megnőhet, és jól növekszik, illetve él olyan szegényes talajon is, ahol már semmi más nem képes megélni, ráadásul a zord klímával szemben is rendkívül ellenálló. Az egyetlen dolog, amire igazán szüksége van, az a fény, mert árnyékos helyen igen gyorsan elpusztul.

 

A nyírfa jellegzetesen úttörő fafajta, amely ideális "eszköze” a táj rekultivációjának. Ez a türelmes fa a megváltozott összetételű talajban is hajlandó megélni, illetve növekedni. Az úttörő fafajtákra jellemzően a nyírfa is rendkívül termékeny, gyorsan növekszik, és a többi fafajtával ellentétben viszonylag rövid ideig él. A százéves nyírfák rendszerint megadják magukat a gombák támadásának, elkezdenek korhadni, és gyorsan visszatérnek a természet körforgásába.

 

 

A paleobotanikai leletek szerint a nyírfa volt az első olyan növényfaj, amely a jégkorszak után, a jég visszahúzódásakor előtűnő talajban „gyökeret vert”. A többi fafajtával ellentétben a nyírfa könnyen ég, sőt a kérge még nedvesen is képes tüzet fogni, ahogyan ezt minden tapasztalt kiránduló tudja. Mindazonáltal az „erdők kecses királynője”, miként az angolok nevezik, állítólag nagyon meg tud haragudni, ha valaki lehúzza a kérgét. Tűzgyújtáskor ezért inkább a gyűrűszerűen leváló kérgét használjuk fel.

A nyírfa levelei egészen korán, gyakran már március közepén rügyezni kezdenek, és éppen ebben az időben érdemes begyűjteni őket, amikor még szép világoszöldek. A rügyező leveleket nyersen is el lehet fogyasztani (többek között rengeteg C-vitamint tartalmaznak), esetleg közvetlenül az ágakról is leehetjük, de gyakrabban készítünk belőlük forrázatot, amelynek fertőtlenítő és vizelethajtó hatása van.

 

A nyírfatea kiválóan alkalmazható tavaszi tisztítókúrák során, illetve fürdőkben. Jótékony hatású húgyúti fertőzésekben, segít eltávolítani a vese-, illetve húgyköveket, valósággal kimossa az ízületekben lerakódott, reumát és köszvényt okozó méreganyagokat. A nyírfa nem károsítja a vesét, ezért annak elégtelen működése esetén is fogyasztható.

 

 

A nyírfa gyógyhatásai

●   Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló.

●   Gyógyítja a hólyaghurutot, a húgyutakat anélkül, hogy a vesét irritálná.

●   Tavaszi kúráknál vértisztító hatása miatt használjuk.

●   Csökkenti a vér húgysav- és koleszterinszintjét.

●   Használható prosztatára, narancsbőr és érelmeszesedés ellen.

●   Tisztítja egész mirigyrendszerünket.

●   Flavonoid tartalma miatt reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is kiválóan alkalmazható.

 

A nyírfanedv a nyírfa vére. Ez a különleges ital egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották és minden év tavaszán megcsapolták a nyírfákat, hogy ez által értékes nyírnedvhez jussanak. Tudj meg többet a nyírfa nedvéről és a viricselésről! 

 

Tisztaság, védelem, termékenység

A nyírfa elsősorban a tisztaság és frissesség fája. Tavasszal régebben minden fiatal lány nyírfavízzel mosakodott, hogy tiszta, egészséges és sugárzó bőre legyen. Tisztítja ugyanis az eltömődött pórusokat, és segíti a bőr regenerációját. A nyírfából készített főzet ezenkívül jótékonyan hat a különböző „bibikre”, elsősorban a szájüreg sérüléseire, a hajat pedig egészségessé és fényessé varázsolja.

 

A hagyomány szerint a nyírfa a megtisztulás, a védelem és a termékenység fája. Nyírfa seprűt régebben a tavaszi napéjegyenlőség idején használtak, hogy vele seperjék ki a régi és rossz dolgokat a házból, valamint megtisztítsák a szobákat, illetve elűzzék a telet. Nyírfavesszőt használtak régebben a neveletlenek és a törvénysértők megbüntetéséhez is. A római tisztségviselők ráadásul állítólag nyírfavesszőt és baltát hordoztak magukkal – annak jeleként, hogy joguk van bárkit korbácsolással büntetni, vagy akár azonnal le is vághatják a törvénysértő fejét. Úgy tudni, hogy Jézust is nyírfavesszővel korbácsolták meg, mielőtt keresztre feszítették.

 

A mágia értelmezésében a nyírfa az új kezdet, az új lehetőségek, a múlttól való elszakadás fája, vele lehet valami újat, tisztát és frisset létrehozni.

 

 

Intelmek a nyírfalevél fogyasztásával kapcsolatban!

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Szívelégtelenségben szenvedőknek, szív- és veseelégtelenségből adódó ödémáknál a fogyasztása nem ajánlott.

 

hólyaghurut

Egy csodanövény, ami kiváltja az antibiotikumokat
  A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye.   A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as...
TOVÁBB
A kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő
  A kukoricabajusz belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű...
TOVÁBB
Természetes orvosság a körte
  A körte néhány betegség ellen kiváló ellenszer. Hatásos az ízületi gyulladások, a reuma, a kimerültség és a depresszió megelőzésében, érdemes tehát...
TOVÁBB
Kukorica, mint gyógynövény
  A kukoricát mindenki ismeri és szereti, egész táblákat alkot az utak mentén. Elképzelhetetlen a nyár főtt kukorica nélkül, de nem csak a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék