Kicsi a ringló, de hatalmas az ereje

 

A nyár egyik legolcsóbb gyümölcse a vitamindús ringlószilva, melynek sárga, piros vagy zöld gömbölyű termése sokrétűen felhasználható és nem utolsó sorban rendkívül ízletes.

 

A szilva héjában lévő cellulóz jó hatással van az emésztésre, de hasznos a máj számára is.

 

Ringló történelem

 

Egyes feltételezések szerint a ringló kis-ázsiai eredetű. Elnevezéséhez különböző legendák kapcsolódnak, melyek közül az egyik legérdekesebb szerint a francia Reine Claude királynéról nevezték el a gyümölcsöt, hogy kimutassák tiszteletüket. Végleges „ringló” formáját – ugyancsak találgatások nyomán – a német „Ringlotte” félrehallásából eredeztetjük.

 

 

A ringló szilvában található vitaminok és ásványi anyagok élettani hatása kiváló, sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében.  Élelmi rostban gazdag és sok A- B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium, illetve a vas. C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.

 

Kiváló fogyókúrás módszer

 

Az optimális eredmény eléréséhez napi 20 dkg szilva fogyasztását ajánlják a hozzáértők.

Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat. Hatásukra felgyorsul az anyagcsere, fokozódik a zsírsejtek lebontása. A ringló megköti a fölösleges zsírt, így a szervezet nem raktározza el.

 

Egyes kutatások szerint a ringló szilva fogyasztásával az alábbi eredményeket érhetjük el egészségünk érdekében:

 

- hatásos lehet különböző ízületi gyulladások megelőzésében,

- fenntartja a sav-lúg egyensúlyt,

- szabályozza a keringési rendszert,

- a szilva fogyasztása csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát,

- tisztítja a vért, védi a szemet leépülés ellen.

 

A ringló szilva elkészítéséhez rengeteg finomabbnál finomabb receptet találhatunk szakácskönyvekben, interneten egyaránt. 

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék