Búza finomliszt, az első számú közellenség! Helyettesítsük a lisztet egészségesen!

 

A búza finomliszt a hazai konyha alapélelmiszere. Egyértelmű hátránya, hogy csak a gabona belső részét tartalmazza, a külső részét nem. Ennél fogva jóval alacsonyabb rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalommal bír a teljes őrlésű lisztekhez képest.

hajdina, hajdinaliszt, zabliszt, tönkölybúzaliszt, teljes kiőrlésű liszt, szezámmag, tökmag liszt, szezámmag liszt, mandulaliszt, köles, kölesliszt, rizsliszt, mákliszt, vadgesztenye, gesztenyeliszt, zabpehelyliszt, kókuszliszt, lenmagliszt

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben száműzni kellene a kiegyensúlyozott egészséges, vagy az energiaszegény étrendünkből, inkább csak arra kell törekedjünk, hogy ritkán, alkalomszerűen fogyasszuk a 100% finom lisztből készült ételeket, élelmiszereket.

Több lehetőségünk is van rá, hogy lecseréljük a finomlisztet. Többféle alternatíva is van rá, ha panírozni, sütni vagy sűríteni szeretnénk.

 

„A liszt nélkülözhetetlen alapanyaga ételeinknek. Elképzelhetetlenek lennének a mindennapok kenyér, sütemények és tészták nélkül. Igaz, hogy a legtöbben óvatosan fogyasztják ezeket a finomságokat, mivel nagyon hizlalnak. Főként akkor igaz ez, ha finomított fehér lisztből készülnek. A fehér liszt minden hasznos tápanyagtól megfosztott üres kalóriabomba, amely rostok híján pillanatok alatt felszívódik, elindítva ezzel a vércukorszint-ingadozás körforgását. Hosszú távon ez akár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához és elhízáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy inkább egészséges alternatívákat válasszunk a teljes kiőrlésű lisztek és más növények (amaránt, barna rizs, tápióka, hajdina stb.) lisztjeinek formájában. További gluténmentes alternatívák: pl. kölesliszt, hajdinaliszt, amarántliszt, tápiókaliszt.

Ha az egészséges lisztek mellett a cukor helyett esetleg Steviát használunk a süteményeinkhez (a Stevia nevű növényből készült, teljesen természetes, kalóriamentes, a vércukorszintet csökkentő édesítőszer), akkor nyugodtan falatozhatunk a süteményekből, nem kell az elhízástól tartanunk.” (Lugosi Dóra)

 

Lenmagliszt

Készítése során a lenmagból kipréselik az olajat, majd lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz Omega3-at, ami fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. 

 

Kókuszliszt

Kókuszhúsból készítik el. Különlegesen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében és rostban is. Semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz. 

 

Zabpehelyliszt

Egyszerűen csak daráld le a zabpelyhet kávédarálóban. Kiváló piskótasütéshez, palacsintához.

 

Gesztenyeliszt

A gesztenyeliszt a főzött gesztenye őrleménye, nagyon kellemes, jó illatú és sűrű, lisztérzékenyek számára is használható, mert nincs benne glutén.

 

Mákliszt

A mákliszt nem azonos az őrölt mákkal! Az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, a vitaminok közül E-, B6-vitamint, biotint és pantoténsavat tartalmaz. Sütemények készítésénél használhatjuk, karakteres íze van. 

 

 

Rizsliszt

Fehér és barna rizsből is készülhet. Nagyon jól használható omlós tésztákhoz. Tojásallergiában szenvedők nyugodt szívvel fogyaszthatják a rizslisztből készült ételeket, ugyanis nincs szükség tojásra, ha rizsliszttel sütünk. 

 

Kölesliszt

Rosttartalma valamivel alacsonyabb a búzáénál, viszont gazdag B-vitaminokban és nyomelemekben. Tartalmaz fluort, ként, foszfort, vasat, kálciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, valamint béta karotint.


Mandulaliszt

A mandulaliszttel biztonságosan süthetünk is. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat és rostot. Magas a fehérjetartalma ezért vegán ételek alapanyaga lehet. 

 

Tökmagliszt

Magas E-vitamin és vas tartalma, valamint gazdag ásványi anyagokban. Inkább sós ízű ételek elkészítésére ajánlott. 

 

Szezámmag liszt

Nagyon gazdag ásványi anyagokban és kimagaslóan sok benne a kalcium. Főleg azoknak ajánlott, akik tejfehérje allergiában szenvednek.

 

Teljes kiőrlésű liszt

Rengeteg B1-vitamint tartalmaz, amely a szénhidrátok anyagcseréjében tölt be fontos szerepet. Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a magnézium, a réz, a mangán, a króm és a szelén, valamint olyan fontos nyomelemek, amelyeknek szintén kiemelkedő szerepük van az emberi szervezet működésében.

 

Tönkölybúzaliszt

A szükséges tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza, és kiválóan erősíti immunrendszerünket. Rosttartalma magas, tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést. Vitamin- és ásványianyag-tartalma egyedülálló: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, és kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma. Esszenciáliszsírsav-tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

 

Zabliszt

Rendkívül magas fehérje- és E-vitamin-tartalma. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a bélműködést. A kimagasló tápértékű zabból készült liszt a tápanyag-összetétele alapján az egyik legkiválóbb biológiai értékű lisztfajta.

 

Hajdinaliszt

Magas rutintartalmánál fogva erősíti a kötőszöveteket, védi a szív- és érrendszert. 

 

Ha a finomlisztet ezekkel a lisztfajtákkal helyettesíted, vagy kezdetben csak kiegészíted – mondjuk – fele-fele arányban, már sokat tehetsz az egészségedért.

 

 

szezámmag

Búza finomliszt, az első számú közellenség! Helyettesítsük a lisztet egészségesen!
  A búza finomliszt a hazai konyha alapélelmiszere. Egyértelmű hátránya, hogy csak a gabona belső részét tartalmazza, a külső részét nem. Ennél fogva...
TOVÁBB
Szezámmag, a halhatatlanság magja - a magok királya
  A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatást vált ki, emellett általános fájdalomcsillapító és...
TOVÁBB
Ízületi gyulladásra házi gyógymód, drága krémek elkerülésével
  Az ízületi gyulladás egy ízületi betegség, melynek során az ízületek megduzzadnak és jelentős fájdalmat okoznak. Az ízületi gyulladásnak több...
TOVÁBB
Házi szerek székrekedés ellen
  Házi szereket székrekedésre is hatásosan alkalmazhatunk. Ha székrekedéssel küszködünk, akkor nem kell rögtön orvoshoz rohanni, vagy kémiai...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék