A paradicsom likopinban rendkívül gazdag zöldség. Ismerd meg a likopint!

 

A paradicsomban található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin egy olyan vörös színű karotin származék, amely a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható kevesebb mennyiségben, a csipkebogyóban, a görögdinnyében, a sárgabarackban, a sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A bársonyvirág szirmainak színét is a likopin adja.

 

Az érett paradicsom lédús, húsos, tápanyagokban gazdag. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav – és illóolajtartalma biztosítja.

Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület – ezért kerüljük az éretlen paradicsom fogyasztását.

 

A friss, napon érlelt paradicsom fényes, élénkpiros, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros.

 

Miért fogyasszunk paradicsomot?

A paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a gyomorsavtúltengést, hatásos a reumás és ízületi fájdalmakkal szemben, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.

 

 

A paradicsom élénkpiros színét tehát a likopin nevű színezék adja. A likopin hő hatására – például főzéskor – nem károsodik. A feldolgozás során egy kémiailag stabilabb szerkezetű, könnyebben felszívódó likopin módosulat keletkezik, amely hő hatására kiszabadul a sejtekből, és hozzáférhetővé válik az emésztés során.

A paradicsom likopin tartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, erősíti az immunrendszert. A paradicsom fogyasztásának  sejtvédő hatása is van. Antioxidáns hatásán kívül a sejtek közötti anyag- és információáramlásban is részt vesz, tumor gátló hatású.

 

A nyers és főzött paradicsom likopin tartalma

A nyers paradicsom likopin tartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor, főzésekor likopintartalma nem csökken. Főzés során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak és a paradicsom ivóleveknek.

 

A likopin tartalom az alábbi sorrendben nő a paradicsomban illetve a paradicsomtermékekben: nyers paradicsom→paradicsomszósz→ sűrített paradicsom→ ketchup→paradicsompor.

 

Főzd be a paradicsomot!

Aki egészségesen akar étkezni, fogyasszon sok paradicsomlevest, paradicsommártást. Készítsd el magad! Nem kíván szakértelmet, bátran próbálkozhatnak vele kezdő háziasszonyok is. Nyár vége felé igazán finom paradicsomot vásárolhatsz piacon is. A házi paradicsomléből készíthető a legfinomabb paradicsomleves.

 

Nem csak befőzve!

Aszalással, szárítással is gondoskodhatsz a téli, paradicsomban gazdag napokról. A félbevágott paradicsomot fűszerezd kevés oregánóval, sóval, borssal és sütőben, vagy aszalógépben néhány óra alatt elkészítheted. Ha már kellően aszottak, végy elő néhány befőttes üveget, sterilizáld őket, pakold beléjük az aszalt paradicsomokat, és öntsd fel olívaolajjal, majd zárd le alaposan az üvegeket.

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék