A paradicsom likopinban rendkívül gazdag zöldség. Ismerd meg a likopint!

 

A paradicsomban található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin egy olyan vörös színű karotin származék, amely a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható kevesebb mennyiségben, a csipkebogyóban, a görögdinnyében, a sárgabarackban, a sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A bársonyvirág szirmainak színét is a likopin adja.

 

Az érett paradicsom lédús, húsos, tápanyagokban gazdag. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav – és illóolajtartalma biztosítja.

Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület – ezért kerüljük az éretlen paradicsom fogyasztását.

 

A friss, napon érlelt paradicsom fényes, élénkpiros, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros.

 

Miért fogyasszunk paradicsomot?

A paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a gyomorsavtúltengést, hatásos a reumás és ízületi fájdalmakkal szemben, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.

 

 

A paradicsom élénkpiros színét tehát a likopin nevű színezék adja. A likopin hő hatására – például főzéskor – nem károsodik. A feldolgozás során egy kémiailag stabilabb szerkezetű, könnyebben felszívódó likopin módosulat keletkezik, amely hő hatására kiszabadul a sejtekből, és hozzáférhetővé válik az emésztés során.

A paradicsom likopin tartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, erősíti az immunrendszert. A paradicsom fogyasztásának  sejtvédő hatása is van. Antioxidáns hatásán kívül a sejtek közötti anyag- és információáramlásban is részt vesz, tumor gátló hatású.

 

A nyers és főzött paradicsom likopin tartalma

A nyers paradicsom likopin tartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor, főzésekor likopintartalma nem csökken. Főzés során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak és a paradicsom ivóleveknek.

 

A likopin tartalom az alábbi sorrendben nő a paradicsomban illetve a paradicsomtermékekben: nyers paradicsom→paradicsomszósz→ sűrített paradicsom→ ketchup→paradicsompor.

 

Főzd be a paradicsomot!

Aki egészségesen akar étkezni, fogyasszon sok paradicsomlevest, paradicsommártást. Készítsd el magad! Nem kíván szakértelmet, bátran próbálkozhatnak vele kezdő háziasszonyok is. Nyár vége felé igazán finom paradicsomot vásárolhatsz piacon is. A házi paradicsomléből készíthető a legfinomabb paradicsomleves.

 

Nem csak befőzve!

Aszalással, szárítással is gondoskodhatsz a téli, paradicsomban gazdag napokról. A félbevágott paradicsomot fűszerezd kevés oregánóval, sóval, borssal és sütőben, vagy aszalógépben néhány óra alatt elkészítheted. Ha már kellően aszottak, végy elő néhány befőttes üveget, sterilizáld őket, pakold beléjük az aszalt paradicsomokat, és öntsd fel olívaolajjal, majd zárd le alaposan az üvegeket.

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék