A paradicsom likopinban rendkívül gazdag zöldség. Ismerd meg a likopint!

 

A paradicsomban található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin egy olyan vörös színű karotin származék, amely a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben, de megtalálható kevesebb mennyiségben, a csipkebogyóban, a görögdinnyében, a sárgabarackban, a sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is. A bársonyvirág szirmainak színét is a likopin adja.

 

Az érett paradicsom lédús, húsos, tápanyagokban gazdag. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav – és illóolajtartalma biztosítja.

Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület – ezért kerüljük az éretlen paradicsom fogyasztását.

 

A friss, napon érlelt paradicsom fényes, élénkpiros, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros.

 

Miért fogyasszunk paradicsomot?

A paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a gyomorsavtúltengést, hatásos a reumás és ízületi fájdalmakkal szemben, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.

 

 

A paradicsom élénkpiros színét tehát a likopin nevű színezék adja. A likopin hő hatására – például főzéskor – nem károsodik. A feldolgozás során egy kémiailag stabilabb szerkezetű, könnyebben felszívódó likopin módosulat keletkezik, amely hő hatására kiszabadul a sejtekből, és hozzáférhetővé válik az emésztés során.

A paradicsom likopin tartalma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, a prosztatarák, a szájüregi és a gyomrot, illetve a bélrendszert érintő daganatok megelőzésében. A likopin ezen kívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, erősíti az immunrendszert. A paradicsom fogyasztásának  sejtvédő hatása is van. Antioxidáns hatásán kívül a sejtek közötti anyag- és információáramlásban is részt vesz, tumor gátló hatású.

 

A nyers és főzött paradicsom likopin tartalma

A nyers paradicsom likopin tartalmát a növényi sejtek megkötve tartalmazzák, ezért az emésztőenzimek nehezebben tudják lebontani, így kevesebb szívódik fel belőle. A paradicsom feldolgozásakor, főzésekor likopintartalma nem csökken. Főzés során a vegyület felszabadul, ezért magasabb a likopintartalma a sűrített paradicsomnak és a paradicsom ivóleveknek.

 

A likopin tartalom az alábbi sorrendben nő a paradicsomban illetve a paradicsomtermékekben: nyers paradicsom→paradicsomszósz→ sűrített paradicsom→ ketchup→paradicsompor.

 

Főzd be a paradicsomot!

Aki egészségesen akar étkezni, fogyasszon sok paradicsomlevest, paradicsommártást. Készítsd el magad! Nem kíván szakértelmet, bátran próbálkozhatnak vele kezdő háziasszonyok is. Nyár vége felé igazán finom paradicsomot vásárolhatsz piacon is. A házi paradicsomléből készíthető a legfinomabb paradicsomleves.

 

Nem csak befőzve!

Aszalással, szárítással is gondoskodhatsz a téli, paradicsomban gazdag napokról. A félbevágott paradicsomot fűszerezd kevés oregánóval, sóval, borssal és sütőben, vagy aszalógépben néhány óra alatt elkészítheted. Ha már kellően aszottak, végy elő néhány befőttes üveget, sterilizáld őket, pakold beléjük az aszalt paradicsomokat, és öntsd fel olívaolajjal, majd zárd le alaposan az üvegeket.

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Koronavírus idején
  Néhány héttel ez előtt senki sem gondolta, hogy a 21. században lesz olyan nap, amikor...
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...

Címkék