Köles: a lúgosító finomság - Tehermentesítsd szervezeted ezzel az ősi gabonával

 

 Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, és még sorolhatnánk. Mindez elmondható erről az ősi, rég elfeledett gabonáról, melynek népszerűsége napjainkban ismét növekedni kezdett. Ez a köles.

 

A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó, egyik legrégebben termesztett gabonánk. Afrikában, Ázsiában és Indiában napjainkban is alapélelmiszernek számít, az emberiség egyharmada fogyasztja rendszeresen. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították, pedig nekünk, magyaroknak is, egészen az ősidőktől, kedvelt napi élelmünk volt.

 

Élettani hatásai

A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is csodálatosak. A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, valamint csecsemők is ehetik a belőle készített nyákot.

 

Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.

 

Egyik gabona sem savasít, de a köles kifejezetten lúgosító hatású. A túlzott húsfogyasztás következtében sok ember szervezete savassá vált, és ez hosszútávon komoly egészségi problémákat okozhat. A köles beiktatása a mindennapi étrendbe – és persze a savas ételek fogyasztásának csökkentése – sokat segíthet ezen.

 

 

A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. Ezért ilyen jellegű problémák esetén ajánlott naponta többször is fogyasztani! A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó és rákmegelőző hatása is ismert. A köles vitalizálja tüdőnket, légzésünket is.

 

Felhasználása

Több fajtája is közkedvelt – többnyire hántolva kapható a boltokban –, bár a legegészségesebb a barna köles, az egyetlen hántolatlanul fogyasztható fajtája. Magyarországon, az Alföldön régen leginkább a vörös kölest termesztették.

 

A rizshez hasonlóan sokrétűen beépíthető napi étkezésünkbe. Hűvös napokon kiváló eledel, belülről melegíti szervezetünket. Főzési ideje rövid, 15-20 perc, háromszoros mennyiségű vizet kell hozzáadni, és néha kevergetni, mert könnyen letapad.

Glutén- és laktózérzékenyeknek is ajánlott.

 

Szerző: Soós Attila, ételreformer 

Forrás

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék