Ha fáj a fejünk, talán sokan beveszünk egy aszpirint, hiszen ez a legegyszerűbb, mosolygunk és már megyünk is tovább.
A tünetek eltüntetésével azonban a probléma forrása nem szűnik meg, persze adódhat olyan szituáció, hogy tényleg gyors segítségre van szükségünk ám kisebb fájdalmak esetén célszerűbb elhagyni az Aszpirint és természetesebb fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, mint például a mazsolához!
Aszpirin helyett kapj be néhány szem mazsolát!
A Healthy Pages amerikai természetgyógyászati folyóirat azt tanácsolja, hogy kisebb fájdalmakra ne aszpirint szedjünk, hanem nyúljunk például mazsoláért. Az aszpirin fő hatóanyaga az acetilszalicil-sav, amely körülbelül 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le. Ugyanez a szalicilsav viszont számos gyümölcsben, zöldségben, gyógynövényben és fűszerben megtalálható, igaz, jóval egészségesebb, szerves formában.
Egy nemrégiben végzett skót tanulmány szerint ezek a szalicilátok felelősek azért a jótékony hatásért, amit a gyümölcsök és zöldségek a szívre, a vérkeringésre és véredényekre kifejtenek, például azáltal, hogy csökkentik a vér savasságát.
A mazsolán és a szőlőn kívül elsőrangú szalicilforrás – azaz fájdalomcsillapító – például a málna, a sárgabarack, a fekete áfonya, a cseresznye, az aszalt szilva, a narancs, a brokkoli, az édesburgonya, az okra, az uborka és a spenót. Természetesen azzal, hogy sok uborkát eszünk, nem fékezhetjük meg a tomboló fejfájást, de a következő migrénes rohamot jó eséllyel megelőzhetjük. Lám, még egy ok, amiért ajánlatos naponta többször gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk!