Rákellenes baktériumgyilkos a kurkuma

 

A curry egyik alkotóelemében található kurkumin elpusztította laboratóriumi körülmények között a nyelőcsőrák sejtjeit, ezért elképzelhető, hogy hatékony rákellenes szer fejleszthető belőle - közölték ír kutatók.

 

Az ázsiai konyhaművészet több ezer éve használja a kurkumát. Az indiaiak átlagosan fél teáskanálnyi kurkumát fogyasztanak el egy nap. A kurkuma gyökeréből sárga por készül, mely a curry fő összetevője. Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebbé vált az aranysárga fűszernövény konyhai alkalmazása: nem csupán pikáns ízének, de pozitív egészségügyi hatásainak köszönhetően is.

 

Mi az a kurkuma?

A gyömbérfélék családjába tartozó növény szárított gyökerének egzotikus aromájú, enyhén pikáns őrleményét használjuk fűszerként. Olyan alapfűszer, mely rendkívül jól idomul más ízekhez, pl. citrusfélékhez, fahéjhoz, fokhagymához, hagymafélékhez. Joghurtos „mártogatósoknak”, pácoknak is egyedi ízt kölcsönöz egy kis apróra vágott mentával, petrezselyemmel vagy korianderrel.

Az írországi Cork Rákkutató Központ kutatói nyelőcsőrákos sejteket kezeltek kurkuminnal, a kurkumában lévő sárga színezőanyaggal, amely 24 órán belül elkezdte ölni a kóros sejteket. A British Journal of Cancer című szaklapban közzétett tanulmány szerint a sejtek elkezdték önmaguk megemésztését is.

 

Korábbi kutatások is utaltak már arra, hogy a kurkumin elnyomhatja a tumort, és azok az emberek, akik sok curryt esznek, kevésbé esendőek a rákkal szemben, noha elfogyasztása után a polifenolok közé tartozó vegyület gyorsan elveszti rákellenes tulajdonságait. Sharon McKenna, az ír tanulmány írója elmondta, hogy eredményeik alapján akár rákellenes szert is kifejleszthetnek a kurkuminból.

 

 

Nyelőcsőrákban világszerte 500 ezer ember hal meg évente, e tumor típus esetén mindössze 12-31 százalék a túlélési arány. A laborkísérletek azt mutatták, hogy a kurkumin a sejtek közti üzenetek szokatlan rendszerén keresztül pusztítja a ráksejteket. Normális esetben a hibás sejtek programozott "öngyilkosságot" követnek el, ez az apoptózis jelensége. A programozott sejthalál folyamatában bizonyos fehérjék, a kaszpázok vesznek részt, a kurkumin jelenlétében azonban egy alternatív jelzőrendszer lépett működésbe.

 

Rákellenes

A kurkuma rendszeres fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben. Laboratóriumi körülmények között azonban nem csupán rákellenes, hanem koleszterincsökkentő, valamint májenzimtermelést fokozó tulajdonságát is bizonyították.

 

Baktériumölő, gyulladás gátló

Állatkísérletek során bizonyították, hogy gyulladásos folyamatokkal szembeni hatása egyenértékű a kortizonéval - előnye pedig, hogy nincs mellékhatása. A kurkuma emellett antibakteriális tulajdonsággal is bír, így fogyasztása javasolt a téli megfázásos betegségek idején. Elsődleges hatását azzal fejti ki, hogy gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék