Ha egészséges nassolni valóra vágysz készíts házilag almachipset! Sokkal jobb, mint a bolti!

 

Az almáról elég gyakran olvashatjuk, hogy „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. Az ősz és a tél egyik slágergyümölcse az alma, amiből otthon saját magunk is készíthetünk almachipset. A ropogós, almachips pofonegyszerű, olcsó és nagyon finom.

 

A vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag almachips az egyik legegészségesebb nassolni való. Akár tévézés, internetezés vagy egy jó könyv olvasása közben ropogtathatod.

 

Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre: méregtelenít, felpörgeti az anyagcserét, és az idegrendszert is kedvezően befolyásolja.

Az almában megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, só, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

 

Fogyókúrázók számára rendkívül hasznos, mert a gyomor nagyon rövid idő alatt megemészti és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet a szellemi munkát végzőknek az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása révén. A benne található rostok nagymértékben felgyorsítják az anyagcserét. Az alma tisztítja az emésztőrendszert és megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól.

Az almachipsben minden vitamin és ásványi anyag megmarad.

 

Így készítsd el

 

Több helyen olvastam, hogy sütőben készítik 100-120 fokon. Mivel a C-vitamin már 60 fokon teljesen elbomlik, ezért én nem használom az almachips készítéséhez a sütőt.

Nem jelent nagy befektetést egy kisebb teljesítményű aszalógép vásárlása, mely egy 4-5 tagú család aszalvány szükségletét kielégíti. Csodás dolgokat lehet vele művelni. Aszalhatsz vele szilvát és szőlőt is. Száríthatsz vele paprikát és gyógynövényeket is.

 

 

A chips elkészítéséhez mosd meg az almát. Egy almacsumázó segítségével távolíts el a magházat (ebből főzhetsz teát), szeleteld fel kb. 2-3 milliméter vékony karikákra, rakd az aszaló tálcára és kb. 8 óra alatt elkészül az almachips. Legjobb, ha este indítod a folyamatot és reggelre készen is van.

Nem jó a túl vékony almaszelet sem, de a nagyon vastag sem. A vékony nagyon kiszárad, a túlságosan vastag pedig nem elég ropogós.

Ha az almakarikákat ráhelyezted a tálcára megszórhatod fahéjjal, de semmiképpen ne cukrozd. Még a kissé savanykás alma is nagyon kellemes ízű lesz. Szívesen rágcsálják a gyerekek is.

A tálcának a jobb kihasználtsága érdekében ketté vághatsz egy karikát és szorosabban rakhatod egymás mellé az almákat.

Légmentesen zárható edénybe néhány hétig is eláll, ha csak el nem fogy.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek,...
Az olívaolaj egy természetes gyümölcslé
  Az olívaolaj egy olyan természetes gyümölcslé, ami megőrzi az olívabogyó ízét,...
Menopauza – tudj meg többet a klimaxról
  A legtöbb nő életében a menopauza egy különleges időszak. A klimax kezdetének egyik jele a...
Testünk őre a cink
  A cink egy olyan ásványi anyag, amelyre kismennyiségben (40 mg/nap) napi...

Címkék