Gledícsia, lepényfa - az ehető, vadon termő hüvelyes

 

Az Észak-Amerikából származó gledícsia közismert növény, a természet ajándéka. Mindenki ismeri hosszú, csavarodott, barna hüvelytermését, amely nyár végére megbarnulva, nagy számban lóg a fákon, és tél közepétől hullik le a földre. Közismertsége ellenére kevesen tudják róla, hogy termése ehető magokat tartalmaz.

 

Népi elnevezései: Gledícsia, Glédics, lepényfa, tövises lepényfa, krisztusfa, krisztustövis, koronaakác, koronafa. Gyerekkoromban szüleim csak ledicsének nevezték. Levele az akácra hasonlít, csak jóval apróbb levélkékből áll.

 

Sokan szentjánoskenyérnek hívják, holott az nálunk nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. Tévesen nevezik krisztustövisnek a töviskoronára emlékeztetve, de ez a faj a Szentföldön Krisztus korában nem élt, és most sem él, tehát nem lehetett a töviskorona alapanyaga.

Általában nagy, háromágú tövisei vannak. Nagyobb ültetvények létesítése esetén madárkárok ellen telepítik, mert a madarak időnként rászúródnak a tövisre. Levele az akácra hasonlít, csak jóval apróbb levélkékből áll.

 

A fa igen változatos a tövisesség mennyiségében, hüvelyeinek nagyságában, formájában, kocsonyaanyag tartalmában és a mag színében. Van olyan fa, amelyik alig tüskés, hüvelytermése igen hosszú, a benne lévő kocsonyás anyag tél végére teljesen kiszárad, így magja fejtés közben nem ragad bele, nem lesz ragadós és a mag színe lencséhez hasonló, sárgászöld.

A szennyezett városi levegőt jól tűri. Fényigényes és gyors növekedésű, azonban csak 8-10 éves korában kezd virágozni és teremni, és kb. 80 évet él meg.

 

A gledícsia gyógyhatása

A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyaszthatjuk, de a gyermekek csemegeként is szopogathatják.

A szépen kifejlődött hüvelyben, amelyik már szépen dagadozik a magoktól, de még zöld, egészen finom, zsenge magjai vannak. Az ilyen ideje korán kinyert magok könnyen rághatóak nyersen is, édesek, zamatosak. Az íze hasonlít, a zsenge zöldborsóhoz, a tökmaghoz és a zöldbabhoz is.

A csörgősre száradt hüvelyekből kifejtett mag nagyon kemény, nyersen teljesen alkalmatlan a fogyasztásra.

Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Főzzük 2-3 órán keresztül lassú tűzön és hagyjuk a vízben kihülni, a meleg vízben állva megpuhul. Daráljuk le és készítsünk belőle szendvicskrémet, vagy fasírtot. Mivel kellemes, gyenge íze van, ezért jól illenek hozzá az erősebb fűszerek, mint pl. a fokhagyma.

 

 

Ha hideg vízben áztatjuk a szárazbabhoz hasonlóan, még napok múlva sem történik semmi. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert, de mivel nem tartalmaz koffein ezért gyerekek is fogyaszthatják. Hazájában sör jellegű italt készítenek belőle.

 

A magban található mannogalaktán, enzimek, 3% zsíros olaj, zsírsavakkal (dihidroxisztearin, sativin, tetrahidroxistearinsav), 21% fehérje, 0,19% cukorszármazék (epikatechin-3-glucosid), phytosterin, ecetsav, tannin, flobafen és polifenol. (Hagers Handbuch) Az éretlen hüvely 30% cukrot tartalmaz. (Peter Betzell: Edible pods)

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó,...
TOVÁBB
Az akácvirág a gyomorégés és a gyomorsav túltengés természetes gyógymódja
  Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék