Ki ne dobd a kávézaccot! Inkább kezdd el gyűjteni!

 

Reggeli kávéfőzés után bizonyára Te is kidobod a kávézaccot és talán nem is tudod, hogy újrahasznosíthatod egyes esetekben a száraz, más esetekben a nedves, friss zaccot.

 zacc, kávézacc, bőrradír, egészséges életmód, szépségápolás, szobanövények, talajtakaró, tápoldat, bolhairtó, hangyák ellen, szőnyegtisztító, bútorápoló, súrolószer, lefolyótisztító, szagtalanítás, illatosítás

A nedves zaccot tárold fém dobozkában, vagy szárítsd meg úgy, hogy kiteríted egy újságpapírra. Száradás után tartsd ezt is dobozokban felhasználásig. Tudd meg, hogy mire használhatod.

 

Szagtalanít és illatosít

Ha az edényt átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből.

Ha egy kis tálkában beteszed a hűtőbe, a kávézacc magába szívja az erős szagokat.

Ha cigarettázol és zavar, hogy ujjaid nikotin szagúak, dörzsöld össze egy kis kávézaccal, a szag hamar eltűnik. A fokhagyma, a hal és egyéb szagosabb ételek feldolgozásakor szintén jól jöhet a kávézacc.

Cipők szagtalanítására is használhatod. Egy-egy papírzacskóba tegyél 2-3 evőkanálnyi száraz zaccot, és hagyd a büdöske cipőkben néhány napig.

Régi zoknit tölts meg száraz zaccal, kösd össze és helyezd hűtőszekrénybe, hűtőládába, szekrényekbe, pincébe, padlásra az erős, kellemetlen szagok semlegesítésére, szagtalanítására.

 

Zaccot a lefolyóba

A kávéfőző kiürítésekor öntsd egyenesen a lefolyóba a zaccot, majd erős vízsugárral öblítsd át, mivel erős zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.

 

Kitűnő súrolószer a kávézacc

A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik. Kiváló alternatív súrolószer, zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására alkalmazhatod. Érdemes a nagyon zsíros felületeket száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.

 

Sötét színű bútorok ápolása

Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc, ehhez nem kell mást tenni, mint a karcolásra tenni egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával beledörzsölni a felületbe.

 

Szőnyegtisztító

Mint természetes házi tisztítószer, nemcsak az ecet, de a száraz kávézacc is kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

 

Hangyák ellen

A kávézaccot, a hangyák sem szeretik. Ahol ezek a kis rovarok felütötték fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül sátrat bontanak és elköltöznek.

 

Bolhairtó

Állítólag a kávézacc a kerti kutyák bolhairtására is kiváló. Csak bele kell masszírozni az állat szőrébe a zaccot, és a bolhák máris egy új gazdi után néznek.

 

Tápoldat a kertben

Talán legismertebb felhasználási formája a kávézaccnak a tápoldatként való hasznosítása olyan növényeknél, melyek szeretik a savas közeget, mint például az örökzöldek vagy a rózsák. Szórjuk egyszerűen csak a virágföldre, kicsit keverjük bele, majd öntözzük meg. Veteményezés előtt kezeljük a talajt összegyűjtött zaccal. A zacc amellett, hogy a talaj nagyon hatékony tápanyaga még a csigákat is távol tartja a kertből.

Másik vélemény szerint a csigák szeretik az illatát, odagyűlnek, így könnyen összeszedheted és eltávolíthatod őket. Mindkét megoldás hasznos lehet.

 

 

Nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc. A kávézacc, talajtakaróként is megállja helyét. Terítsük szét az ágyások között a kávézaccot, mivel szabályozza a nedvességet, nem engedi nyáron kiszáradni a talajt, a nagy esőzések után pedig segíti a felesleges víz távozását.

 

A komposzt is szereti a kávézaccot!

A komposztálóban is jó helyen van, mivel odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át. Veteményesed meg fogja hálálni, ha a komposztba szórod a zaccot. A filteres kávézaccot azonban előtte bontsd szét, nehogy káros anyag kerüljön a komposztba.

 

A szobanövények imádják a zaccot

A kávézaccot időnként terítsük szét a szobanövények földjén, így kitűnő trágyaként szolgál majd, és a talajt is lazítja. A növények szeretni fogják a kávézaccot! Szuper tápanyag a növényeknek.

 

Szépségápolás zaccal

A kávézacc olívaolajjal keverve kiválóan alkalmas bőrradírozásra. Koffeintartalmának köszönhetően a narancsbőr ellen is hatásos fegyver.

 

Horgászoknak

Nem utolsó sorban horgászoknak egy ötlet. A csalinak szánt férgeket életben tarthatod kávézaccal kevert földben.

 

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék