Brokkolilé a turbóital

 

Valódi turbóhatással rendelkezik a salaktalanító italok között a sárgarépa-, zeller-, savanyú káposzta-, illetve brokkolilé, bár ízében kicsit szokatlan. Fogyassz naponta 3–5 pohár gyümölcs- vagy zöldséglevet és így szervezeted – kevés kalória mellett – minden szükséges vitaminhoz hozzájut!

 

A nyers brokkolilét koncentrált formában, markáns íze miatt sokan nem tudják elfogyasztani, erős gyomrot igényel. A kellemes fogyasztás érdekében hígíthatod almával, citrusfélék levével, vagy keverheted egyéb zöldségfélékkel.

A brokkoliban található szulforán védi az agyunkat, a látásunkat és rákmegelőző hatása is van.

 

 

Ha megfőzzük a brokkolit, akkor ez az enzim megsemmisül, ezért nem hatásosak a rák elleni küzdelemben.

Keverheted a brokkolit naranccsal, almával, ananásszal, uborkával, répával, céklával, zellerrel.

Az alaposan megmosott brokkolit vágd kisebb darabokra és tetszőleges zöldséggel, vagy gyümölccsel rakd turmixgépbe. Kevés citromot is tehetsz bele. Ha céklával turmixolod, akkor a citromban lévő C-vitamin segíti a céklában rejlő vas felszívódását. Önts hozzá 1-2 dl langyos vizet és alaposan turmixold össze. Ezek után szűrd át és kortyolgatva lassan fogyaszd.

 

Ha nem tudsz megbarátkozni a brokkolilé nyers fogyasztásával, akkor a zöldség fogyasztásra alkalmas lesz és jótékony hatóanyagait is részben megőrzi, ha kisebb darabokra vágva kevés vízben puhára főzöd. Ha megpuhul turmixolod és már fogyasztható is némi fűszerezés után, vagy készíthető belőle leves.

Sokan elkövetik azt a hibát a brokkoli főzésekor, hogy először megfőzik, majd utána vágják fel, pedig ezt fordítva kellene csinálni.

 


NEKED AJÁNLJUK
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Brazil dió a pajzsmirigy barátja
  A brazil dió, vagy más néven paradió (Bertholletia excelsa) magas szeléntartalmú, amely antioxidáns hatású ásványi anyag. Ez az egyik...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy...
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s...
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik...
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a...

Címkék