A bazsalikom a legerősebb természetes antibiotikum, csökkenti a koleszterin szintet, tisztítja az ereket

 

A bazsalikom egy csodálatos természetes antibiotikum, melyet jogosan a gyógynövények királyának is neveznek.

 

A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, mint a kamilla, cickafark vagy mezei zsurló. A szakértők több mint 60 fajta bazsalikomot ismernek, három fő típusa van: az édes, lila és bokor. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is termesztik szerte a világon, a legjobban a trópusi körülményeket szereti, de mérsékelt égövön is megterem. Ezt a növényt tartják az egyik legegészségesebb gyógynövénynek.

 

A bazsalikom sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket

●   Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.

●   Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló- és antibakteriális tulajdonságúak.

●   A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.

●   A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

●   Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.

●   A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.

●   Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

 

 

●   A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.      

●   A bazsalikom kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások.

●   A növény fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

●   A bazsalikomból készült tea megszünteti a hányingert.

●   Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, csökkenti a felpuffadást, enyhíti a szélgörcsöket, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt.

●   Nyugtatóként, stressz oldóként, idegerősítőként is ismeretes, és a mentális fáradtságnak is kiváló ellenszere.

●   Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékony hatású. Rovarcsípések, pattanások, bőrgyulladás, különféle sebek, sérülések, vagy egyéb bőrproblémák kezelhetők a bazsalikommal.

●   Meghűlés esetén is nyugodtan használhatjuk. Bazsalikomból készült sziruppal köhögésünket csillapíthatjuk, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít.

 

Hogyan használjuk

Teaként: A friss leveleket lobogó vízzel forrázzuk le. Hagyjuk állni 5 percig. Az így kapott főzettel csillapíthatjuk a köhögést, vagy nyugtatóteaként is fogyaszthatjuk.

Nyersen szétrágott levele: Étvágygerjesztő, emésztést segítő, szájfertőtlenítő hatású.

Illóolaját, belsőleg és külsőleg egyaránt: Nyugtató, vágycsökkentő hatása van; kismamáknál fokozza a tej elválasztását.

Fürdővízbe téve: Kiváló nyugtató, stressz oldó.

 

Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Az illóolaj fogyasztása, illetve külsőleg történő alkalmazása is tilos, ugyanis károsíthatja a magzatot.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék