A bazsalikom a legerősebb természetes antibiotikum, csökkenti a koleszterin szintet, tisztítja az ereket

 

A bazsalikom egy csodálatos természetes antibiotikum, melyet jogosan a gyógynövények királyának is neveznek.

 

A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, mint a kamilla, cickafark vagy mezei zsurló. A szakértők több mint 60 fajta bazsalikomot ismernek, három fő típusa van: az édes, lila és bokor. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is termesztik szerte a világon, a legjobban a trópusi körülményeket szereti, de mérsékelt égövön is megterem. Ezt a növényt tartják az egyik legegészségesebb gyógynövénynek.

 

A bazsalikom sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket

 

•  Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.

 

•  Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló- és antibakteriális tulajdonságúak.

 

•  A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.

 

•  A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.

 

•  Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.

 

•  A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.

 

•  Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

 

 

•  A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.      

 

•  A bazsalikom kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások.

 

•  A növény fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

 

•  A bazsalikomból készült tea megszünteti a hányingert.

 

• Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, csökkenti a felpuffadást, enyhíti a szélgörcsöket, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt.

 

• Nyugtatóként, stressz oldóként, idegerősítőként is ismeretes, és a mentális fáradtságnak is kiváló ellenszere.

 

• Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékony hatású. Rovarcsípések, pattanások, bőrgyulladás, különféle sebek, sérülések, vagy egyéb bőrproblémák kezelhetők a bazsalikommal.

 

• Meghűlés esetén is nyugodtan használhatjuk. Bazsalikomból készült sziruppal köhögésünket csillapíthatjuk, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít.

 

Hogyan használjuk

 

Teaként: A friss leveleket lobogó vízzel forrázzuk le. Hagyjuk állni 5 percig. Az így kapott főzettel csillapíthatjuk a köhögést, vagy nyugtatóteaként is fogyaszthatjuk.

 

Nyersen szétrágott levele: Étvágygerjesztő, emésztést segítő, szájfertőtlenítő hatású.

 

Illóolaját, belsőleg és külsőleg egyaránt: Nyugtató, vágycsökkentő hatása van; kismamáknál fokozza a tej elválasztását.

 

Fürdővízbe téve: Kiváló nyugtató, stressz oldó.

 

Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Az illóolaj fogyasztása, illetve külsőleg történő alkalmazása is tilos, ugyanis károsíthatja a magzatot.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.     A bambusz az egyik legértékesebb növény...
TOVÁBB
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével...
TOVÁBB
A jellegzetes adventi fűszerek gyógyító hatása
  A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a...
TOVÁBB
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz és különböző betegségek kialakulásához vezet. A fürjtojás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli...
Egyszerűbb bevenni egy szem gyógyszert, mint megfőzni egy gyógyteát!
  Koncentráljunk az egészségre! A tudatosság alapja az egészséges állapot felé, ha arra...
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
    Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december...
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
      Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a...

Címkék