A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag.

 

A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag. Energiát ad, gyógyít és regenerál.

 

A Q10 egy olyan enzim, amely nélkülözhetetlen a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, ami egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel.

 

A koenzim Q10 vagy másik nevén az ubiquinon (ubikinon), egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, melyet 1957-ben fedeztek fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki.

 

Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. „mitokondriumban” található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása. Energiára van szükség, melyet a Q10 szállít a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához, anyagcseréjéhez. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja.

 

Az emberi szervezet ugyan képes valamennyit termelni belőle (25-30 éves koráig maga állítja elő), de e kor után szintje hanyatlani kezd, 35 éves kor felett jelentősen lassul, így muszáj pótolni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. Ráadásul, ha a helytelen és rendszertelen táplálkozás, illetve a felszívódás zavara miatt még kevesebb ubikinon kerül be a vérbe, akkor jelentős fokban romlik a szervezet teljesítménye.

 

A vér és a szövetek Q10-szintjének radikális esése az egészséges fiatalt is fáradékonnyá, betegségekre fogékonyabbá teszi.

A Q10 olyan, mint egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat.

 

Olyan, mint egy csodaszer

 

•  A Q10 szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása jelentős. Fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfal működését, helyreállítja a vércukorszintet, hatékony a sclerosis multiplex tüneteivel szemben,

 

•  kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

 

•  vizsgálatokkal kimutatták, hogy Q10 hatására javul az aerobikedzés hatékonysága,

 

•  csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény, növeli az állóképességet és vitalitást,

 

•  segíti a fogyást, segíti testsúlyunk kordában tartását,

 

•  antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat,

 

• legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását,

 

• kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is, erősíti az immunrendszert,

 

• védi az idegeket, alkalmazhatjuk az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek a rendellenességek skizofréniával és Alzheimer-kórral függenek össze,

 

• fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában,

 

• hatékony segítség a candida által okozott fertőzésekkel szemben.

 

 

Milyen tünetei vannak hiányának?

 

Eleinte energiahiányos állapot, levertség, erőtlenség, csökkent teljesítőképesség, leromlott ellenálló képesség, majd tartós Q10-vitamin-hiányban már akár szervi elváltozások is keletkezhetnek.

 

A koenzim a természetben szinte mindenütt előfordul. Megtalálható minden élőlényben, az egyes táplálékokban, olajos magvakban.

 

Minden szervezetnek eltérő mennyiségű koenzimre van szüksége. Egészséges embereknél napi 10-30 mg szükséges az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére. Sportolóknak napi 30-60 mg adható, ami jelentősen növeli teljesítményüket. Terápiás céllal a szakirodalom szerint napi 120-360 mg a megfelelő.

 

A stressz és a szellemi-, fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt

 

Természetes pótlása nagyon egyszerű és nagyon fontos, hiszen az egész szervezet energiával való ellátását ez a koenzim szabályozza.

 

A Q10 természetes forrásai

 

Legnagyobb mennyiségben tartalmazza a Q10-et a makréla, a lazac, a szardínia, a pisztráng, a disznóhús, a marhaszív, a marhamáj, a brokkoli, a spenót és a mogyoró.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Mentális zavarok és az omega-3 zsírsavak
  Az omega-3-zsírsavak magasabb szintje összefüggést mutat a jobb hangulattal, míg az alacsonyabb szint depresszióra és negatív érzésekre hajlamosít. Emeli...
TOVÁBB
Vitaminok és nyomelemek szerepe életünkben
  Ma már nem elég csak a táplálkozásra hagyatkozni ahhoz, hogy szervezetünket megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel lássuk el....
TOVÁBB
Nem élhetünk magnézium nélkül
  A magnézium egyike azoknak az anyagoknak, melyek nélkül sejtjeink képtelenek a normális működésre. Magnéziumhiány lehet a felelős a fáradékonyságért,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más...
Hogyan lesznek rákosak az egészséges életmódot folytató emberek is?
  A rák nagyon gyakori betegség napjainkban - a statisztikák szerint 3-ból 1 ember élete...
Tobozmirigy: a test és lélek találkozása
  Tudjuk, hogy a szellem, a lélek az ember létezésével egyidejűleg jelen van a köztudatban...
Gyuri bácsi a fejfájásról és a migrénről beszél
Sokaknak jelent problémát az alvászavar. Az ilyen emberek fáradtan ébrednek, az egész...

Címkék