A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag.

 

A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag. Energiát ad, gyógyít és regenerál.

 

A Q10 egy olyan enzim, amely nélkülözhetetlen a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, ami egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel.

 

A koenzim Q10 vagy másik nevén az ubiquinon (ubikinon), egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, melyet 1957-ben fedeztek fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki.

 

Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. „mitokondriumban” található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása. Energiára van szükség, melyet a Q10 szállít a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához, anyagcseréjéhez. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja.

 

Az emberi szervezet ugyan képes valamennyit termelni belőle (25-30 éves koráig maga állítja elő), de e kor után szintje hanyatlani kezd, 35 éves kor felett jelentősen lassul, így muszáj pótolni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. Ráadásul, ha a helytelen és rendszertelen táplálkozás, illetve a felszívódás zavara miatt még kevesebb ubikinon kerül be a vérbe, akkor jelentős fokban romlik a szervezet teljesítménye.

 

A vér és a szövetek Q10-szintjének radikális esése az egészséges fiatalt is fáradékonnyá, betegségekre fogékonyabbá teszi.

A Q10 olyan, mint egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat.

 

Olyan, mint egy csodaszer

 

•  A Q10 szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása jelentős. Fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfal működését, helyreállítja a vércukorszintet, hatékony a sclerosis multiplex tüneteivel szemben,

 

•  kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

 

•  vizsgálatokkal kimutatták, hogy Q10 hatására javul az aerobikedzés hatékonysága,

 

•  csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény, növeli az állóképességet és vitalitást,

 

•  segíti a fogyást, segíti testsúlyunk kordában tartását,

 

•  antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat,

 

• legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását,

 

• kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is, erősíti az immunrendszert,

 

• védi az idegeket, alkalmazhatjuk az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek a rendellenességek skizofréniával és Alzheimer-kórral függenek össze,

 

• fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában,

 

• hatékony segítség a candida által okozott fertőzésekkel szemben.

 

 

Milyen tünetei vannak hiányának?

 

Eleinte energiahiányos állapot, levertség, erőtlenség, csökkent teljesítőképesség, leromlott ellenálló képesség, majd tartós Q10-vitamin-hiányban már akár szervi elváltozások is keletkezhetnek.

 

A koenzim a természetben szinte mindenütt előfordul. Megtalálható minden élőlényben, az egyes táplálékokban, olajos magvakban.

 

Minden szervezetnek eltérő mennyiségű koenzimre van szüksége. Egészséges embereknél napi 10-30 mg szükséges az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére. Sportolóknak napi 30-60 mg adható, ami jelentősen növeli teljesítményüket. Terápiás céllal a szakirodalom szerint napi 120-360 mg a megfelelő.

 

A stressz és a szellemi-, fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt

 

Természetes pótlása nagyon egyszerű és nagyon fontos, hiszen az egész szervezet energiával való ellátását ez a koenzim szabályozza.

 

A Q10 természetes forrásai

 

Legnagyobb mennyiségben tartalmazza a Q10-et a makréla, a lazac, a szardínia, a pisztráng, a disznóhús, a marhaszív, a marhamáj, a brokkoli, a spenót és a mogyoró.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek,...
Az olívaolaj egy természetes gyümölcslé
  Az olívaolaj egy olyan természetes gyümölcslé, ami megőrzi az olívabogyó ízét,...
Menopauza – tudj meg többet a klimaxról
  A legtöbb nő életében a menopauza egy különleges időszak. A klimax kezdetének egyik jele a...
Testünk őre a cink
  A cink egy olyan ásványi anyag, amelyre kismennyiségben (40 mg/nap) napi...

Címkék