A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag.

 

A Q10-vitamin a sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen anyag. Energiát ad, gyógyít és regenerál.

 

A Q10 egy olyan enzim, amely nélkülözhetetlen a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, ami egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel.

 

A koenzim Q10 vagy másik nevén az ubiquinon (ubikinon), egy vízben oldódó vitaminszerű anyag, melyet 1957-ben fedeztek fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki.

 

Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. „mitokondriumban” található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása. Energiára van szükség, melyet a Q10 szállít a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához, anyagcseréjéhez. A Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja.

 

Az emberi szervezet ugyan képes valamennyit termelni belőle (25-30 éves koráig maga állítja elő), de e kor után szintje hanyatlani kezd, 35 éves kor felett jelentősen lassul, így muszáj pótolni. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet. Ráadásul, ha a helytelen és rendszertelen táplálkozás, illetve a felszívódás zavara miatt még kevesebb ubikinon kerül be a vérbe, akkor jelentős fokban romlik a szervezet teljesítménye.

 

A vér és a szövetek Q10-szintjének radikális esése az egészséges fiatalt is fáradékonnyá, betegségekre fogékonyabbá teszi.

A Q10 olyan, mint egy katalizátor, mely szabályoz és felgyorsít bizonyos biokémiai folyamatokat.

 

Olyan, mint egy csodaszer

●   A Q10 szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása jelentős. Fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében, csökkenti az oxidációs folyamatokat a vérben és javítja az érfal működését, helyreállítja a vércukorszintet, hatékony a sclerosis multiplex tüneteivel szemben,

●   kedvező hatását mutatták ki a szívritmus-zavarok kezelésében, a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésében.

●   vizsgálatokkal kimutatták, hogy Q10 hatására javul az aerobikedzés hatékonysága,

●   csökken a fáradékonyság, nő a teljesítmény, növeli az állóképességet és vitalitást,

●   segíti a fogyást, segíti testsúlyunk kordában tartását,

●   antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat,

●   legnagyobb hatását klinikai tesztek alapján a szabadgyökök lekötésében fejti ki, ezáltal megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását,

●   kutatások feltárták, hogy a Q10 koenzinmek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is, erősíti az immunrendszert,

●   védi az idegeket, alkalmazhatjuk az agyműködés rendellenességeinek kezelésében, ha ezek a rendellenességek skizofréniával és Alzheimer-kórral függenek össze,

●   fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában,

●   hatékony segítség a candida által okozott fertőzésekkel szemben.

 

 

Milyen tünetei vannak hiányának?

Eleinte energiahiányos állapot, levertség, erőtlenség, csökkent teljesítőképesség, leromlott ellenálló képesség, majd tartós Q10-vitamin-hiányban már akár szervi elváltozások is keletkezhetnek.

 

A koenzim a természetben szinte mindenütt előfordul. Megtalálható minden élőlényben, az egyes táplálékokban, olajos magvakban.

 

Minden szervezetnek eltérő mennyiségű koenzimre van szüksége. Egészséges embereknél napi 10-30 mg szükséges az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére. Sportolóknak napi 30-60 mg adható, ami jelentősen növeli teljesítményüket. Terápiás céllal a szakirodalom szerint napi 120-360 mg a megfelelő.

 

A stressz és a szellemi-, fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt

Természetes pótlása nagyon egyszerű és nagyon fontos, hiszen az egész szervezet energiával való ellátását ez a koenzim szabályozza.

 

A Q10 természetes forrásai

Legnagyobb mennyiségben tartalmazza a Q10-et a makréla, a lazac, a szardínia, a pisztráng, a disznóhús, a marhaszív, a marhamáj, a brokkoli, a spenót és a mogyoró.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Miért van szüksége szervezetünknek mangánra?
  A mangán egy olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége, de számos élettani folyamat fiziológiás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s...
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik...
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a...
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely...

Címkék