Milyen virslit eszünk szilveszterkor?

 

Mert karácsonykor megettünk mindent, nem maradt pénzünk és csak az maradt a hűtőben!? :)

 

A szilveszter egyik legnépszerűbb étele a virsli. Szinte egyetlen házi buli sem múlhat el nélküle.

 

Az ételekkel kapcsolatos hiedelmek, szokások, hagyományok máig jelen vannak az életünkben.

A néphagyomány szerint nem szabad szárnyasból vagy halból készült ételt enni szilveszterkor és az újév első napján, mert nem lesz szerencsénk. A lencse fogyasztása gazdagságot hozhat.

 

Szilveszteri szokásként sokan esznek virslit éjfélkor, ezért úgy gondoltam, hogy biztosan van valami oka a virslizésnek. Nincs! Semmilyen hagyománya nincs a népi étkezésben. Úgy tűnik, hogy akár abba is hagyhatjuk.

 

Minden forrás azt állítja, hogy nincs semmi értelme az éjféli virslievésnek. Talán összefüggésbe hozható a malac vagy sertésevéssel, de inkább köze lehet az olcsósághoz és a könnyebb elkészíthetőséghez.

 

A virsli Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, és ott nyitott üzletet. Elkészítette azt a virslit, amely kétféle húsból – sertés és marha – készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt.

A virsli fogyasztásának nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal.

 

Ha már virsli, akkor melyik a legjobb?

 

Jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat.

Ha jó virslit szeretnél, akkor már a boltban olvasd el az összetevőket. A gyártói és kereskedői statisztikák szerint virsliben is egyre inkább a minőségi termékek irányába tolódik a fogyasztás. Keresd azt, amelyikben a legtöbb hús és a legkevesebb az adalékanyag, a szója vagy a mechanikusan szeparált hús.

 

Húst a virslibe!

 

Jó hír, hogy a felvágottaknak legalább 51 százalékban húst kell tartalmazniuk, a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet.

 

Ugye azt nem hiszed el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüld a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, melyek rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.

Sajnos a drága virslik között is rengeteget hígítanak szójával és adalékokkal. Sokszor, ha szép a csomagolás, kész az átverés.

Az összetevők alapján vásárolj, ne bízz a drága virslikben!

 

Mindig olvasd el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresd meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján dönts. Ha megvan az összetevők listája, ellenőrizd a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb.

 

Ezek után úgy gondolom, hogy virslit egyáltalán nem szabad megvenni legyen az drága vagy olcsó. Az árkülönbség csak annyit jelez, hogy a gyártó megelégszik-e egy kisebb haszonnal vagy nagyot akar kaszálni rajta.

Ha szilveszterkor disznóságot, kolbászfélét szeretnél enni, akkor vegyél valami házi töltésű sütőkolbászt, füstölt kolbászt, vagy ha van lehetőséged tölts magadnak. Összehasonlíthatatlanul jobb lesz és még olcsóbb is. Egy kicsikét időigényes, de hidd el, hogy nagyon megéri. Az interneten nagyon sok jó receptet lehet találni ízlésnek megfelelően. A paprikás fokhagymás a legjobb, de nem kell leragadni ennél, lehet variálni.

 

Ha mégis virsli

 

Először is számoljunk le azzal a tévképzettel, hogy a jó virsli olcsó. A jó virsliért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

1000.-/Ft/kg alatt virslit meg se nézz, ha felette van az ára, nézheted az összetevőket.

 

Sokak által kipróbált a Dulano (Lidl) márkás termékek közül a Dulano Mini Virsli (320g - 6-6 db) és 91% a hústartalma. Tökéletesen roppanós a főzés után is. Finom íz, korrekt ár: 1600Ft/kg körül.

 

A virsli vásárlásnál a csomagolásra aggatott frankfurti – és bármilyen más – jelzőnek ne dőlj be, mivel a mai Élelmiszeripari Törvények „finoman szólva” nem hagyománykövetőek.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha...
TOVÁBB
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint egy mai 35 éves fiatal ember?     Akkor döbbentem rá...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A stressz, a düh, a gyűlölet savas pH-t hoz lére a testünkben
Egy híres professzor elmélete szerint a stressz, a düh és a gyűlölet savas pH-t hoz lére...
A tojás értéke
  A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag...
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és...
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt...

Címkék