Milyen virslit eszünk szilveszterkor?

 

Mert karácsonykor megettünk mindent, nem maradt pénzünk és csak az maradt a hűtőben!? :)

 

A szilveszter egyik legnépszerűbb étele a virsli. Szinte egyetlen házi buli sem múlhat el nélküle.

 

Az ételekkel kapcsolatos hiedelmek, szokások, hagyományok máig jelen vannak az életünkben.

A néphagyomány szerint nem szabad szárnyasból vagy halból készült ételt enni szilveszterkor és az újév első napján, mert nem lesz szerencsénk. A lencse fogyasztása gazdagságot hozhat.

 

Szilveszteri szokásként sokan esznek virslit éjfélkor, ezért úgy gondoltam, hogy biztosan van valami oka a virslizésnek. Nincs! Semmilyen hagyománya nincs a népi étkezésben. Úgy tűnik, hogy akár abba is hagyhatjuk.

 

Minden forrás azt állítja, hogy nincs semmi értelme az éjféli virslievésnek. Talán összefüggésbe hozható a malac vagy sertésevéssel, de inkább köze lehet az olcsósághoz és a könnyebb elkészíthetőséghez.

 

A virsli Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, és ott nyitott üzletet. Elkészítette azt a virslit, amely kétféle húsból – sertés és marha – készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt.

A virsli fogyasztásának nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal.

 

Ha már virsli, akkor melyik a legjobb?

 

Jó virslit venni sajnos elég nehéz feladat.

Ha jó virslit szeretnél, akkor már a boltban olvasd el az összetevőket. A gyártói és kereskedői statisztikák szerint virsliben is egyre inkább a minőségi termékek irányába tolódik a fogyasztás. Keresd azt, amelyikben a legtöbb hús és a legkevesebb az adalékanyag, a szója vagy a mechanikusan szeparált hús.

 

Húst a virslibe!

 

Jó hír, hogy a felvágottaknak legalább 51 százalékban húst kell tartalmazniuk, a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet.

 

Ugye azt nem hiszed el, hogy készülhet jó virsli nagyságrendekkel olcsóbb kilónkénti áron, mint a hús, amit tartalmaznia kellene. Ezért kerüld a párszáz forintos, virslinek kinéző tárgyakat, melyek rengeteg adalékanyagot és vizet tartalmaznak hús helyett.

Sajnos a drága virslik között is rengeteget hígítanak szójával és adalékokkal. Sokszor, ha szép a csomagolás, kész az átverés.

Az összetevők alapján vásárolj, ne bízz a drága virslikben!

 

Mindig olvasd el az összetevőket!

Akármilyen árban van a termék, keresd meg a csomagoláson az összetevők listáját és az alapján dönts. Ha megvan az összetevők listája, ellenőrizd a hústartalmat. Minél magasabb, annál jobb.

 

Ezek után úgy gondolom, hogy virslit egyáltalán nem szabad megvenni legyen az drága vagy olcsó. Az árkülönbség csak annyit jelez, hogy a gyártó megelégszik-e egy kisebb haszonnal vagy nagyot akar kaszálni rajta.

Ha szilveszterkor disznóságot, kolbászfélét szeretnél enni, akkor vegyél valami házi töltésű sütőkolbászt, füstölt kolbászt, vagy ha van lehetőséged tölts magadnak. Összehasonlíthatatlanul jobb lesz és még olcsóbb is. Egy kicsikét időigényes, de hidd el, hogy nagyon megéri. Az interneten nagyon sok jó receptet lehet találni ízlésnek megfelelően. A paprikás fokhagymás a legjobb, de nem kell leragadni ennél, lehet variálni.

 

Ha mégis virsli

 

Először is számoljunk le azzal a tévképzettel, hogy a jó virsli olcsó. A jó virsliért mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

1000.-/Ft/kg alatt virslit meg se nézz, ha felette van az ára, nézheted az összetevőket.

 

Sokak által kipróbált a Dulano (Lidl) márkás termékek közül a Dulano Mini Virsli (320g - 6-6 db) és 91% a hústartalma. Tökéletesen roppanós a főzés után is. Finom íz, korrekt ár: 1600Ft/kg körül.

 

A virsli vásárlásnál a csomagolásra aggatott frankfurti – és bármilyen más – jelzőnek ne dőlj be, mivel a mai Élelmiszeripari Törvények „finoman szólva” nem hagyománykövetőek.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék