Élj tudatosan

 

„Tanítsd elméd jókedvre és vidámságra, mely megvéd ezer bajtól és meghosszabbítja az életet.” (Shakespeare)

 

pozitív gondolkodás, tudatos élet, meditációs, belső harmónia

Az élet nem csak úgy megtörténik veled. Minden a döntésekről szól, és arról, hogyan reagálsz az egyes helyzetekre. Ne feledd: aki sikeres, az nem csak úgy odasodródott a csúcsra. Koncentrált cselekvésre, fegyelemre és jókora energiára van mindennap szükség, hogy menjenek a dolgok. Végső soron azok a szokások határozzák meg, milyen lesz a jövőd, amelyeket mostantól kezdesz el felvenni

A harmónia eléréséért nekünk is tennünk kell.  A környezetünk irányában tanúsított felelősségvállalás, szolidaritás és jóra való törekvés a kellemes miliő létrejöttének alapja. A legfontosabb az önmagunk irányában tanúsított tisztelet és az önmegismerés vágya. Ha magunkkal jóban vagyunk, és tisztán látjuk énünket, akkor a környezetünket is új szemszögből közelíthetjük meg.

 

Mit jelent tudatosnak lenni szellemi – testi – lelki szinten, a hétköznapokban, a gyakorlatban?

Azt, hogy törekszünk megérteni az emberi folyamatainkat, a test, a lélek és a szellem „működését”, hogy ami mindezekből nem szolgálja a javunkat a saját életünkben, azt képessé váljunk megváltoztatni. 

Megpróbáljuk egészségben tartani a testünket, harmóniában az érzelmeinket, próbáljuk a saját ösvényünket követni és megérteni szellemi szinten is a magasabb összefüggéseket. Ehhez ma már számtalan eszköz, gyógymód és tanítás áll rendelkezésünkre, így a tudás megszerzése és a gyógyító gyakorlatok elsajátítása sokkal könnyebbé vált, mint az ezt megelőző korokban.

 

Ha meg tanulnánk tudatosan élni és odafigyelni egymásra, az érzékszerveinkre, befogadva a szép színeket, formákat, illatokat, hangokat, ízeket stb., akkor szinte nem is lenne szükség a gyógyításra. Igaz, vannak karmikus betegségek, amelyek megtapasztalása fontos az adott ember fejlődéséhez, de általánosságban elmondható hogy 90 %-ban magunknak generáljuk a tanulófolyamatokat, a betegségeket a nem megfelelő hozzáállásunkkal, a túl gyenge személyiségünkkel. A boldogság a belső harmónia, a belső egyensúly beállásának energia-állapota. Ennek az egyik alappillére, hogy tudatosak legyünk.

 

Ha valaki az egészséges életmóddal, az aktív pihenéssel kapcsolatban tájékozódik, biztosan találkozik a wellness kifejezéssel. Azonban az utóbbi években egy új fogalom van elterjedőben: ez a selfness.

 

Miként definiálható ez a fogalom?

A selfness jelentése tudatos életvitel, egyfajta életvezetési módszer, ami a test-lélek-szellem összhangját építi és az egyént helyezi a központba. Fogalmát a német származású trend- és jövőkutató Matthias Horx fogalmazta meg és tette közismertté 2002-ben. Az alternatív gyógymódok képviselői és a pszichológusok után ma már egyre több tudományág képviselője is szívesen azonosul ezzel a megközelítési móddal.

A tudatos életvitel azt jelenti, hogy nem várod a csodát, hátha jön, hanem megteremted.

 

Mit jelent a tudatos életvitel?

●   tudatos étkezés (egészséges, finom, energiát adó ételek, napi vitaminfogyasztás),

●   tudatos folyadékfogyasztás (napi 2-3 l folyadék),

●   tudatos kapcsolatok megválasztása (hasonló érdeklődésű emberek keresése),

●   tudatos színhasználat, (étkezés, öltözködés, lakberendezés területein),

●   tudatos lélegzés,

●   tudatos képzések, tettek a célok, álmok elérése érdekében.

 

A pozitív érzések, például a szeretet, az öröm, a bizalom vagy a bátorság a bennük lévő erő révén derűssé tesznek, motiválnak, pozitívan befolyásolnak minket. Azok az emberek, akik pozitív érzelemvilágban élnek, rendszerint kellemes, megértő, objektív, kiegyensúlyozott és derűs emberek.

 

A pozitív dolgok következményei pozitívak, a negatív dolgok következményei negatívak. Ezért a bölcs keresi a jót és a szépet és kerüli a rosszat, a negatív dolgokat. S kerüli az ehhez vezető utat (pl. fáradság, rossz-negatív emberek), s keresi a jó utat (pihenés, jó-, inspiráló emberek, helyzetek). Bölcsek gondolatainak tanulmányozása. Törekedj a nyugodt, békés életre, s tegyél érte sokat.

 

Néhány bölcs gondolat

„Olvass el naponta néhány igaz szót, bölcs gondolatot, szép verset. Olyat, amit neked írtak. Hallgass olyan zenét, melyet nem a káosz, hanem egy magasabb rend szült. Könnyű megkülönböztetni, mert az utóbbi szép. Hozd helyre magad naponta. A légkör, amelyben élsz, szennyes. Tele van negatív adással, fullasztó, boldogtalan, koszos gondolattal. De te nézz a magasba, s hangold magad a nap sugarára. És ne felejts el esténként fölnézni az égre, hogy újra és újra eszedbe jusson: a végtelen gyermeke vagy.” (Müller Péter)

 

„Az életminőséged legfőképpen attól függ, hogy milyen mentális és érzelmi minőségek töltik be a tudatodat. Azt pedig leginkább az határozza meg, mire helyezed a figyelmed irányát, s mennyire tudsz éberré válni. Amíg valaki nagyrészt öntudatlanul reagál az őt érő ingerekre, és a külvilág eseményeinek hatásai irányítják, addig nem lehet hatékonyan felhasználni a vonzás törvényét. Amikor gondolsz valamire, ahhoz kapcsolódóan bizonyos érzelmek is megjelennek benned. A lényed egy része felveszi annak a rezgését, s annak fizikai megfelelője a vonzás törvénye szerint megjelenik az életedben.” (Gyuró Éva)

 

„Az ember mindenért felelős, ami vele történik. A bölcs ennek tudatában van, és nem veti el többé a szenvedés magvait. Inkább az öröm magvait veti el. Előbb-utóbb mindent le kell aratnod, amit elvetettél. Ezt jelenti a menny fogalma: a bölcs elveti az üdvösség, a szeretet, a könyörületesség magvait, melyek egy napon kertté fejlődnek. Ha egyre csak az öröm, a szépség, a tánc, a dal, a meditáció, az ima magjait hinted szét, akkor hamarosan létrehozol egy várkertet az igazság virágaiból - létrehozod a Paradicsomot.” (Osho)

 

„Szüntelenül kérdezgesd önmagadtól, hogy egyre üdvösebb állapotok felé haladsz-e vagy sem. Ha egyre üdvösebb és üdvösebb állapotokba lépsz, akkor jó úton haladsz. Menj bele még jobban, élvezz ki még többet belőlük. És ha boldogtalannak érzed magad, akkor értsd meg: valahol letértél az útról, eltévedtél. Valami elterelte a figyelmedet; nem vagy már természetes, elidegenedtél a természettől; ezért érzel boldogtalanságot. Nézd meg, elemezd ki, és bármit is találsz a boldogtalanság okaként, dobd el. És ne halaszd holnapra: dobd el azonnal.” (Osho)

 

„Nézz utána, hogy minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal. Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázsos elemet, megajándékozhatod magad egy könyv igazságának negyedórás élményével, valamilyen homályos fogalom megismerésének kielégülésével, környezeted vigasztalásával vagy felderítésével. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel.” (Márai Sándor)

 

„Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy az „optimizmus” az egyik legfontosabb emberi tulajdonság a sikerhez elengedhetetlen kvalitások között. Úgy tűnik, hogy az optimistáknak van három viselkedési szokásuk, amit ismétléssel és gyakorlással te is el tudsz sajátítani. Először is: az optimista ember minden helyzetben a jót próbálja meglátni. Mindegy, mi nem működik vagy nem sikerül, az optimista mindig a jó oldalát keresi a történéseknek. Nem meglepő, hogy előbb-utóbb mindig meg is találják azt? Másodszor, az optimisták minden nehézségből vagy problémából tanulni akarnak. Az akadályok szerintük nem akadályoznak, hanem oktatnak bennünket. Csak meg kell tanulnunk levonni belőlük a megfelelő tanulságokat. Harmadszor, az optimisták minden problémára megoldást keresnek. Ahelyett, hogy állandóan másokat hibáztatnának vagy panaszkodnának, minden energiájukat cselekvésre fordítják. Mindig a jövőre gondolnak és a jövőről beszélnek. Ha kérdezed őket, mindig inkább arról beszélnek, hogy merre tartanak, nem pedig arról, hogy honnan jönnek. Ha céljaidat és álmaidat állandóan vizualizálod, és pozitívan tekintesz a világra, sokkal magabiztosabbnak és kreatívabbnak érzed majd magad.” (Brian Tracy)

 

„Kezdjük gondolataink megváltoztatásával, melynek első és egyben legfontosabb pontja a stressz mentes élet. Ez egy cseppet sem könnyű feladat ebben a karrierorientált, túlpörgött, elvárásoktól hemzsegő világban, mégis meg kell próbálni. Legalább csökkenteni, minimalizálni a stresszt, a mérgelődést, a bosszús, negatív hangulatot.

A stressz legjobb ellenszerei: egy jó társaság, egy érdekes és izgalmas hobby, kedvenc zenénk vagy egy lebilincselően olvasmányos könyv. A legfontosabb és talán a legnehezebben kivitelezhető a pozitív gondolkodás. Bármennyire is képtelennek érezzük elsajátítani egy-egy mérges pillanatban, törekedjünk a szép és jó gondolatokra. Mi a valóság? Hiába idegeskedünk és bosszankodunk az undok kolléga, a házsártos társ miatt; semmi sem változik, sőt! Többet ártunk vele magunknak és másoknak is, mint gondolnánk. Sokkal kedvesebbek és figyelmesebbek lesznek velünk az emberek, ha pozitív a kisugárzásunk, mosolygunk.”

 

„A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz – nem gépiesen reagál. Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására.” (Osho)

 

,,Ha befelé harmóniában és szeretetben élsz önmagaddal és másokkal, minden ellenséges és negatív ideát elutasítasz, akkor ennek a szeretetnek és harmóniának kifelé, környezetedben is meg kell nyilvánulnia.”

 

 

„Sikered több mint kilencven százalékban attól függ, hogy kik tartoznak „referenciacsoportodba”. Referenciacsoportnak nevezzük azon emberek összességét, akiknek világnézetével, életszemléletével, életstílusával szívesen azonosulsz, és szívesen vagy velük. Az ember olyan, mint a kaméleon. Átveszi azoknak az embereknek a viselkedését, értékrendjét, hiedelmeit, akikkel legtöbbször találkozik. Ha sikeres akarsz lenni, sikeres és pozitív emberekhez kösd az életed. Olyan emberekkel, akik optimisták, boldogak, pozitív célok elérésén dolgoznak, és életük felfele ível. Ugyanakkor tartsd magad távol a negatív és kritikus örökké panaszkodóktól. Ha sasként akarsz szárnyalni, nem kapirgálhatsz a pulykákkal. Az önerőből lett milliomosok folyamatosan építik kapcsolataikat. Belépnek a szakmai szövetségekbe, minden találkozóra elmennek, és részt vesznek ezen csoportosulások tevékenységében.” (Brian Tracy)

 

„Bennünk van a természet szeretete. Többszörösen is érdekünk, hogy támogassuk ezt az ösztönt. Ez érdeke az egyénnek, mert ha erősítjük, támogatjuk azt, amit magunkkal hoztunk, akkor kiegyensúlyozottabbak leszünk, mintha elnyomjuk, visszaszorítjuk magunkban. Lelki egyensúlyunk lesz jobb. Továbbá hallatlanul sokat kap az, aki nem csupán a művi környezetben, gépekben, szerkezetekben leli örömét, hanem a természetben, a madár énekében, egy fa árnyékában, a folyó tiszta vizében, a kabócák zenéjében is. Lelkileg egészségesebbek azok, „akik szeretnek sétálni és megállni, csodálni, gyönyörködni a Földben és az életben, amelyet hordoz, és elgondolkodni jelenlétünk következményein". (György Lajos)

 

„Jó, ha életünk nehéz periódusaiban is gondoskodunk örömökről. Tanultam egy szót, amikor Dániában voltam: hüge. Ez azt jelenti, hogy a nap öröme. A dánok úgy tartják, hogy nem múlhat el úgy nap, hogy ne legyen meg a nap öröme. Ha például tavasszal megyek haza a munkahelyemről, leülök egy padra, és süttetem az arcom a nappal. Vagy iszom egy kávét egy barátommal. A lényeg a tudatosság, hogy átadjam magam az örömnek. Hogy tudjam: most ez az öröm. Minél szomorúbb helyzetben van valaki, annál inkább szüksége van a nap örömére.” (Singer Magdolna)

 

„Szívünkből jövő őszinte, tiszta mosoly és nevetés testet-lelket gyógyító, felemelő érzés.

Gyermekkorban még önfeledten élvezzük életünk történéseit, sokkal többször tudunk nevetni.

Felnőttként, mintha elfelejtenénk örülni, pedig nagyon szükséges a harmonikus mindennapokhoz.”

 

„A szelídség mögött valódi erő rejlik, alapja pedig, hogy éltető szavakkal, gondolatokkal, tettekkel, szándékokkal és étellel tápláld magad. Tartsd távol magad a durvaságtól, irányítsd figyelmedet a kedves és szelíd életfeladatok és kapcsolatok vonzására. Változtasd a durvaságot szelídséggé azáltal, hogy semmi mást nem veszel észre az életből, mint a minden emberben és helyzetben benne ragyogó fényt. Mindez persze saját magaddal való kapcsolatoddal kezdődik. Légy kedves magaddal minden úton-módon. Legyél boldog, kedves, aranyos, de mindenekelőtt igaz önmagaddal szemben." (Kuan-Jin üzenete)

 

„Teremts meg minden boldogságot, amit megteremthetsz; szüntess meg minden gyötrelmet, amit megszüntethetsz.

 Minden nap hozzájárulhatsz mások öröméhez, vagy enyhítheted kínjaikat.

 És az öröm minden egyes magja, amit mások szívében elvetsz, saját szívedben hoz gyümölcsöt.” (Jeremy Bentham)

 

„Ami most vagy, a múltbéli tetteid következménye. Amit most teszel, az lesz a jövöd.”

 

„A karma nem más, mint egy egyszerű tény kinyilatkozása. Ha almafákat ültetünk, almát fognak teremni, nem citromot.” (Szvámi Ráma)

 

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platon)

 

„A pozitív, kreatív, szerető gondolataid hatalmas erőt képviselnek, sokkal-sokkal nagyobbat, mint amit el tudsz képzelni, mert a gondolatok erőt jelentenek. Ezért száműzzél magadból minden negatív gondolatot! Mindig nézd az élet napos oldalát, mert minél több örömet és szeretetet sugárzol ki magadból, annál több örömet és szeretetet fogsz magadhoz vonzani. A szeretet az élet kulcsa. És ezt a kulcsot ott őrzöd magadban.” (Eileen Caddy)

 

„Légy okos és jó kertésze a lelkednek.” (Wass Albert)

 

„Mindennap mutasd ki családodnak a szeretetedet: szavakkal, simogatással, gondoskodással.

Alkalom nélkül is lepd meg szeretteidet apróságokkal.

Úgy élj, hogy amikor a gyerekeid a szeretetre, a becsületre és a tisztességre gondolnak, te juss az eszükbe.” (H. Jackson Brown – Kis útmutató az élethez)

 

„Az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársainak, hazájának, s ez által az egész emberiségnek.” (Széchenyi István)

 

„Az élet igazi művészete a meditációval kezdődik. Meditáció alatt az elme csöndjét, a szív csöndjét értem; azt, hogy eljutsz lényed legbensőbb középpontjába és megtalálod a kincset: saját vajóságodat.

És ha megtaláltad, akkor sugárzik belőled a szeretet, sugárzik belőled az élet, a kreativitás.” (Osho)

 

pozitív gondolkodás

Dr. Domján László - Az emberi elme képes a gyógyításra
  Dr. Domján László neve, arca egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt két évtizedben valamikor elvégezték az Agykontroll tanfolyamot. S...
TOVÁBB
Megszívlelendő szavak az öregedésről! Ezt mindenkinek el kell olvasnia!
  Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni.   Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék....
TOVÁBB
Bizonyítható, hogy a gyűlölet megbetegít
  A gondolatok erejéről a vonzás törvényéről sokat olvashattunk az elmúlt évek során a kvantumfizika és a spirituális tanítások népszerűsítése kapcsán. Ez...
TOVÁBB
A gondolat ereje meggyógyíthat! Tanuld meg ezt a technikát!
  A természet felruházott minket egy bámulatos „gyógyszertárral”, ami minden betegségre megoldást kínál, ami érintheti az emberiséget. Csak meg kell...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Dr. Domján László - Az emberi elme képes a gyógyításra
  Dr. Domján László neve, arca egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt két évtizedben valamikor elvégezték az Agykontroll tanfolyamot. S...
TOVÁBB
Megszívlelendő szavak az öregedésről! Ezt mindenkinek el kell olvasnia!
  Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni.   Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék....
TOVÁBB
Mit tegyünk 60 felett? ...mert az idő nem áll meg!
  Néhány alapszabály 1. Itt az ideje, hogy felhasználd azt a pénz, melyet egész életed során megtakarítottál. Saját magadra költsd el, ne őrizd tovább,...
TOVÁBB
A szeretethiány lelki és testi következményei
A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány –...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék