Egészségünk szolgálatában a lecitin

 

A lecitin szerepet játszik a sejtek felépítésében, hatására nő a szervezet teljesítőképessége, stabilizálja az idegműködést.

 

A lecitin fő alkotórésze a kolin és az inozitol, két igen fontos ingerületközvetítő alapanyag.

Testünk minden sejtje tartalmaz lecitint, és minden sejten belül létfontosságú szerepet tölt be. Jótékony hatással van a májra, a szívre és az érrendszerre, lehetővé teszi, hogy az öregedés ellenére tiszta maradjon a gondolkodásunk.

 

De mi is az a lecitin?

A lecitin olyan természetes anyag, melynek rendkívüli előnyeit még mindig nem ismerik elegen.

A lecitin szó görög eredetű (lekithos), melynek jelentése 'tojás sárgája'.

A lecitint először egy francia kémikus, Maurice Gobley azonosította be 1846-ban. Tulajdonképpen nem más, mint foszfolipidek keveréke. Azóta több kutató is felismerte jótékony hatásait.

  

Miben található?

A lecitin sok táplálékunkban megtalálható, így a tojás sárgájában, az élesztőben, hüvelyesekben, gabonákban, a káposztában, a földimogyoróban, karfiolban és a dióban. Az egyik leggyakoribb forrása a szójabab. A szójabab tartalmazza a legtöbb és legértékesebb lecitint, ezért a szójalecitin a lecitin egyik legjobb formája.

 

A lecitin gyógyhatásai

●    A lecitin leginkább ismert és bizonyított jótékony hatása, hogy segít lebontani a zsírokat.

●    A lecitin segít az idegi ingerület átvitelben, memóriajavító hatású, pozitív hatással van az idegrendszerre, javítja a fizikai teljesítményt.

●    A lecitin elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, ilyenek az A-, D-, K-, és E-vitaminok.

●    A lecitin növeli a betegségekkel szembeni ellenállást azáltal, hogy elősegíti a csecsemőmirigy működését, serkenti a nyiroksejtekben az ellenanyagok termelődését, fokozza a falósejtek tevékenységét és szaporodását.

●    A lecitin hatásosnak bizonyult az agy és az idegrendszer újraprogramozásában, és egy sor olyan pszichológiai rendellenesség kezelésére alkalmazták, mint a Tourette szindróma, az Alzheimer kór, az amnézia, valamint a mániákus depresszió.

 

ad]

 

●    A lecitinnek számos májproblémára kifejezetten jótékony hatása lehet, beleértve a hepatitiszt, a májzsugort és a mérgezéseket, mivel felgyorsítja a zsírok és a koleszterin átáramlását a májon, így akadályozva meg azok felhalmozódását, és segítve elő a méreganyagok kimosódását. Lecitin nélkül a zsírok felhalmozódnak a májban és megakadályozzák az anyagcserét.

●    A lecitint használják a magas koleszterinszint mérséklésére, ugyanis megakadályozza a zsírok és a káros koleszterin lerakódását a szív falában, az artériákban és az erekben. Elősegíti a keringési rendszer egészséges állapotának megtartását, segít megelőzni a sztrókot, a szívrohamot, az érelmeszesedést és az epekövet.

●    A lecitin fontos szerepet tölt be a nők reproduktív rendszerének egészségében. Egyes kutatások arra jutottak, hogy a terhesség alatt fogyasztott lecitin támogatja a magzat egészséges fejlődését. A lecitin segít megőrizni a mellek egészségét, különösen a mellben található mirigyek és sejtek állagát.

●    A lecitin enyhíti, illetve megszüntetheti az ízületi és reumatikus fájdalmakat időseknél és sportolóknál egyaránt. Időjárási frontra érzékenyek számára is javasolt a lecitin bőségesebb fogyasztása.

●    A lecitin nem elhanyagolható pozitív tulajdonsága az is, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást.

●    A lecitin fokozza a teljesítményt. Motorolajként funkcionál az idegrendszer számára, ez gyorsabb reakcióidőként és erősebb izomösszehúzódások formájában érzékelhető. 

 

 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék