A balzsamkörtével nem csak megelőzhetjük, gyógyíthatjuk is a cukorbetegséget

 

Nem túl szép, de finom és nagyon egészséges a balzsamkörteként is ismert karela. A gyógyszertárakban kapható egyik cukorszint szabályzó gyógyszer alapanyaga.

 

A magas vércukorszint csökkentésére a természet nagyszerű lehetőséget kínál. Az egyik leghatékonyabb módszer a balzsamkörte különböző felhasználásban rejlik, amely hatékonyan kezeli a problémát és teljesen természetes.

Úgy csökkenti a vércukorszintet, hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.

 

A balzsamkörte nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot, A-, B1- és B2-vitamint.

 

Ázsiából, Afrikából és a karibi térségből származik ez a tökféle. Megtalálható Afrikában, Kínában, Indiában, Malajziában és Ausztráliában. Áttelepítették és termesztik már az amerikai területeken is.

A balzsamkörte (vagy más néven karela, aligátor körte, keserű uborka, keserű dinnye, keserű tök, szemölcsös tök, balzsamuborka, balzsamtök) ma már szinte minden trópusi területen meghonosodott faj. Formájában az uborkára és a tökre is hasonlít, talán innen kapta különös elnevezéseit.

A balzsamkörte kúszónövény, amelynek hajtásai 5 méter hosszúra is megnőhetnek, virágai pedig sárga színben pompáznak.

 

Kínai orvosi feljegyzésekből már régen kiderült, hogy olyan tulajdonságai vannak, amelyek megelőzik a cukorbetegséget, használták bőrbántalmakra, vesekövekre, maláriára, bélgörcsökre, zöldhályogra, magas koleszterinszintre, hasmenésre, aranyérre, láz esetén és magas vérnyomás csökkentésére is.

A balzsamkörte ma is egy igen nélkülözhetetlen növény a kínai étrendben.

 

Japán és thaiföldi egyetemek kutatásai szerint, a balzsamkörte csökkentheti a vércukorszintet akár 25%-al is.

Napjainkban a cukorbetegség egyre nagyobb teret foglal el életünkben, ezért a balzsamkörte étrendbe való bevezetése egy jó és olcsó megoldás a vércukorszint csökkentésére és a cukorbetegség megelőzésére.

 

A balzsamkörte fogyasztásával kiemelkedő eredményeket érhetünk el az alábbi betegségek kezelésében:

●   a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori elpusztul a karela rendszeres fogyasztásával,

●   gyógyító hatása van májgyulladásra és a hepatitis vírus legyőzésére,

●   csökkenti a koleszterinszintet és a trigliceridszintet,

●   a balzsamkörte gazdag vas-, béta-karotin- és káliumforrás,

●   enyhíti a székrekedést,

●   segíti a vérkeringést, stabilizálja a vércukorszintet, valamint vértisztító hatása is van,

●   balzsamkörte rendszeres használata a cukorbetegség tüneteit (látásromlás és szomj) enyhíti,

●   megvéd a bakteriális-, vírusos fertőzésekkel szemben, és erősíti az immunrendszert,

●   nagyon jó fáradtság ellen, megfelelő szellemi- és fizikai erőnlétet biztosít,

●   laboratóriumi vizsgálatok, kimutatták, hogy megakadályozza a HIV vírus terjedését,

●   hatékonyan csökkenti a testzsírt és segít a fogyásban,

●   antibakteriális, fertőtlenítő, méregtelenítő, rákmegelőző hatása is van a karelának, megállíthatja a mellrák terjedését is.

 

A balzsamkörte pozitív hatásait a benne található egyik flavonoid típusú vegyületnek, a charantinnak köszönheti.

 

A balzsamkörtének kicsit fura íze van. Következtethetünk nevéből is (keserű uborka) keserű ízére. Kínai receptek alapján nagyon kellemes ételt varázsolhatunk ebből a növényből. A keserűsége kiemeli a fűszerek ízét.

 

 

A legtöbb ázsiai zöldségpiacon kaphatunk balzsamkörtét, mely egy barázdált uborkához hasonlít. Találkozhatunk többféle mérettel és alakkal rendelkező balzsamkörtével, melyeknek a színe is nagyon változatos lehet, hiszen zöld, zöldessárga, sárga és fehér színben is pompázhat, de a legfinomabb a világos zöld.

 

Az elkészítése egyszerű, csak vágjuk ketté, kaparjuk ki a rostos belsejét és a magvait. Nyersen vagy főzve fogyasztható. Minél hosszabb ideig főzzük, annál jobban eltűnik a keserű íze. A balzsamkörte is azokhoz a növényekhez tartozik, melyek a főzés során veszítenek tápértékükből. Főzés nélkül, forrázással is csökkenthetjük keserűségét.

 

Az indiai, több mint ötezer éves, hagyományos gyógyászat - szerint az étkezések elején mindig keserű ízt kell fogyasztani, így a balzsamkörtéből készült leves ideális kezdő fogásnak.

 

A leveléből és a terméséből forrázattal teát is készíthetünk.

A balzsamkörtét szárítva gyógynövényként hasznosíthatjuk. A növény minden földfeletti része (még éretlen termése is) gyógyhatású és alkalmas fogyasztásra. Hatóanyagai már kapszula formájában is kaphatóak.

 

Balzsamkörte nevelése

A balzsamkörte termesztésével otthonodban is próbálkozhatsz, akár dísznövényként is nevelgetheted, de mivel trópusi éghajlatról származik, ezért csak dézsás növényként marad meg.

Az 1970-es évekből hazánkban is termesztik ezt a kúszónövényt. Ez a rücskös uborkára hasonlító kúszónövény üvegházban termeszthető, mivel csak így biztosítható számára ideális körülmény. Ha szabad földön próbálkozunk termesztésével, akkor nem nő olyan nagyra.

 

Intelmek a balzsamkörte fogyasztásával kapcsolatban 

Alacsony vércukorszintűeknek és a terhes nőknek nem ajánlott a balzsamkörte fogyasztása.

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...

Címkék