Kalóriaszegény, lúgosító és gluténmentes csodaszer a quinoa

 

A quinoa tökéletes választás a lisztérzékenyek étrendjében, mivel semmilyen kapcsolatban nem áll a gabonafélékkel. Tökéletes azok számára is, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek.

 

A tésztán, a rizsen és a krumplin túl is van élet.

 

A quinoa számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik, ezért joggal megérdemelné a szuperélelmiszerek név használatát. Szent növénynek tartották és a magok anyjának nevezték az inkák.

 

Magas fehérje tartalommal rendelkezik, fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben és még az íze is jó.

 

Az inkák aranyaként is emlegetett lágyszárú, egynyári növény elérheti akár 2 méteres magasságot is. Az Andokban négyezer éve termesztik, mivel jól tűri a szárazságot, és több ezer méteres magasságban is megterem.

Magjainak semleges íze van, nagyon egészséges és magas fehérjetartalma miatt egyre többen fogyasztják. Tartalmaz B-, C-, E-vitamint és karotint de különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban foszforban és vasban is.

Annak ellenére, hogy gabonaként emlegetik a quinoat a spenóthoz és a céklához hasonló gluténmentes növényi magjai vannak.

Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

 

A növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az általunk kedvelt és használt gabonafélékét, ennek ellenére napjainkban alig ismerjük a quinoát hazánkban.

 

Miért fogyasszunk quinoát?

 

•  A quinoa magas fehérje tartalommal rendelkezik. Tökéletes választás azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, mégis szeretnének magas fehérjemennyiséget bevinni az izomzat hatékonyabb építéséhez és regenerálásához,

 

•  kitűnő B2 forrás, mely segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát,

 

•  a quinoaból származó szaponin fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért használhatjuk a bőr sérüléseinek kezelésére is,

 

•  hatékony a vérszegénység kezelésében,

 

•  fogyasztásával fenntartható az energiaszint,

 

•  segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását,

 

 •  a quinoa enyhén lúgosító hatása segítség a krónikus gyulladások kivédésében.

 

Természetesen azok számára is fogyasztható, akik az említett betegségekben nem szenvednek, de szeretnék a glutén káros hatásait elkerülni.

 

 

A spanyol hódítók, nem ismervén a quinoa jótékony hatásait, megtiltották az indiánoknak a quinoa termesztését, aminek következtében a növény csaknem eltűnt. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban. Az amerikai Sziklás-hegységben ma már évente több mint 100 000 kiló quinoát termelnek. A legértékesebb fajta (a legédesebb és a legfehérebb) 4000 méter felett nő. A fehér típuson kívül létezik még piros és fekete változat is a növényből.

 

A quinoát mindig áztatni kell elkészítés előtt, a külsejét vegyi anyagok boríthatják. Akkor is alaposan mosd meg, ha a csomagolás azt írja, hogy nem kell megmosni!

Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet, 2 percig mossuk, közben a kezünkkel néha keverjük, hogy mindenhol kapjon vizet. Néhányszor cseréljük le a vizet, addig míg a habzó réteg eltűnik. Ekkor kóstoljunk meg néhány magot. Ha keserű az ízük, mossuk tovább.

Alaposan mosás után csepegtessük le, majd tegyük kétszeres mennyiségű hideg vízbe. Forraljuk fel, főzzük 10-15 percig fedő alatt. Addig kell főzni, míg minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.

 

Gyorsan megfőzhető ez az alternatív köret. Kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően főzés után felhasználhatjuk salátának, köretnek, müzlinek, főételnek, levesbetétnek vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk. Elkészíthetsz belőle mindent, amit rizsből, kölesből vagy amarántból készítenél.

A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, akár csak a kukoricáét vagy az amarántét, kapható is kipattogtatott formában is.

 

Élelmi rostokban igen gazdag növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára, vesekőre hajlamosak azonban kerüljék.

Ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztanod a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.

 

Quinoa a nagyobb kínálattal rendelkező, forgalmasabb bio- és reformboltokban kapható, de már kisebb bevásárló központokban is találkozhatunk vele.

 


NEKED AJÁNLJUK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte minden területén.     A bambusz az egyik legértékesebb növény...
TOVÁBB
A cékla nyersen fogyasztva csökkenti a vérnyomást
  Egy pohár céklalével gyorsan és hatékonyan csökkenthető a vérnyomás. Artériás hipertóniában szenvedő betegek már napi két pohár céklalével...
TOVÁBB
A jellegzetes adventi fűszerek gyógyító hatása
  A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a...
TOVÁBB
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz és különböző betegségek kialakulásához vezet. A fürjtojás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A szerecsendió meglepő előnyei
  A szerecsendió egy olyan fűszer, amely hosszú távon fogyasztva rendkívüli...
Egyszerűbb bevenni egy szem gyógyszert, mint megfőzni egy gyógyteát!
  Koncentráljunk az egészségre! A tudatosság alapja az egészséges állapot felé, ha arra...
Hogyan kerül akrilamid a krumpliba
    Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a december...
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
      Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a...

Címkék