Természetes vitaminok

Testünk zavartalan működéséhez szükségünk van vitaminokra. A vitaminok olyan tápanyagok, melyekre kis mennyiségben ugyan, de elengedhetetlen szüksége van testünknek, ahhoz, hogy testünk zavartalanul el tudja látni funkcióit és így egészségesek maradjunk.
25 - 36 / 36
Mire jó a cink?
  A cink egy úgynevezett esszenciális nyomelem. Nagyon kis mennyiségre van szüksége az emberi szervezetnek, de az nagyon hiányzik, ha nincs.    Sok szempontból beavatkozik a sejt anyagcseréjébe: ●   kb. 100...
TOVÁBB
Omega-3 és Omega-6 az egészségedért!
  A linolsavat és az alfa-linolénsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani, azokhoz csak táplálékokból vagy táplálék-kiegészítőkből tud hozzájutni.   A linolsav az omega-6, a linolénsav az omega-3 család...
TOVÁBB
Az F-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára
  Az F-vitamin telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek.  Az F-vitamin hiánya többek között száraz bőrt, ekcémát, szemszárazságot, vérnyomás emelkedést okoz, és az...
TOVÁBB
K-vitamin avagy a menadion
  A K-vitamin hiánya vérzékenységet, keringési-és emésztési panaszokat, zsírfelszívódási- és májfunkciós zavarokat okoz.   Néhány tény ●   A K-vitamin zsírban oldódik, ezért nem ürül ki hamar a szervezetből. ● ...
TOVÁBB
E-vitamin - a szívnek és az agynak
  Az E-vitamin (tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin. Véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.   Az E-vitamin...
TOVÁBB
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán a koleszterin propaganda áldozata.   Emberek milliói szednek...
TOVÁBB
Amit a D-vitaminról tudni kell
  Nagyon fontos a szervezet számára a megfelelő D-vitamin mennyiség megléte, ha hiány lép fel az betegségeket idézhet elő. A D-vitamin ugyan táplálkozással is bekerülhet a szervrendszerünkbe, ám az ételeink olyan...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos védelmet nyújtanak - hangzott el a Brit Tudomány Fesztiválon az Oxfordi...
TOVÁBB
Fontos véralkotó: a vas
  Vashiány elégtelen bevitel, vagy a fokozott vasvesztés miatt alakulhat ki a szervezetben. A vas egy olyan esszenciális mikroelem, melyet szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell pótolnunk. A vérbe csak...
TOVÁBB
A szelén élettani hatásai
  A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, antioxidáns. A szelén igen sokoldalú szerepet tölt be életünkben, hiszen nélkülözhetetlen a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, és...
TOVÁBB
A-vitamin
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati és növényi forrásban is megtalálható. Elsősorban a bőrünk egészségéért felel, a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos.   Az ókorban már...
TOVÁBB
A vitaminokról
  A vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Az emberi szervezet nem képes előállítani őket (a D- vitamin kivételével, ami főként UV sugárzás hatására termelődik), ezért a táplálkozás során...
TOVÁBB

Annak ellenére, hogy a vitaminból fogyasztásból nem nyerünk energiát, mint a fehérje, zsír és szénhidrát esetében, a vitaminfogyasztás elengedhetetlen, ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön, ne betegedjen meg. A változatos, tápanyagokban gazdag étkezés által számtalan vitamint vagyunk képesek bevinni szervezetünkbe, olykor azonban szükséges némi rásegítés, annak érdekében a kellő mennyiséget elfogyasszuk. Különösen abban az esetben szükséges a plusz vitamin pótlás, ha az étrend tápanyagszegény, egyoldalú. A vitaminhiány ugyanis számos betegséget előidézhet. Némi tudatosság által a szükséges vitamin mennyiség fedezhető az étkezés által, még abban az esetben is, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követ az illető. Összesen tizenhárom vitamint tudunk megkülönböztetni, melyeket két részre tudunk osztani. Egyrészt vannak a vízben oldódó típusok, melyek könnyen kiürülnek a szervezetből, így napi szinten gondoskodni kell pótlásukról. A másik típusba a zsírban oldódó vitaminok tartoznak, melyek elraktározódnak. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ezek a vitaminok túladagolhatók, így túlzásba sem szabad vinni őket, mivel a túlzásba vitt fogyasztás akár megbetegedéshez is vezethet. A vízben oldódó vitaminokra ez nem jellemző. Fontos komolyan venni a megfelelő vitaminfogyasztást. A vitaminhiány okozta hiányállapot komoly testi tünetekkel jár. Például az A-vitamin hiány szürkületi vaksághoz vezet, a D-vitamin hiány pedig különféle csontrendellenességekhez vezet, például csontritkuláshoz. Éppen ezért nagyon fontos a változatos, tápanyagokban gazdag, egészséges élelmiszerek fogyasztása. Szintén jó megoldás a táplálékkiegészítők használata, ha élelmiszerek által nem tudunk elegendő vitamint bevinni.

Címkék