Nagyszerű receptek

A megszokott recepteken túl érdemes kipróbálni pár izgalmas receptet, melyek eltérnek a korábbiaktól. Miért ne lehetne otthon kenyeret sütni vagy likőrt készíteni? Egy kis kreativitással csak a képzelet szabhat határt a konyhai alkotásnak!
13 - 24 / 41
Tepertős pogácsa avagy Tepi-pogi
    Hozzávalók - 1 kg finomliszt, - 5 dkg élesztő, - 0,5 l joghurt, vagy kefir, - 4 db tojás, - 50 dkg tepertő, - 3 csapott evőkanál só, - 2 kk. őrölt bors.   Elkészítés Házi készítésű tepertőből a...
TOVÁBB
Savanyított vöröskáposzta
  Hozzávalók   4 kg vöröskáposzta, 7 dkg só, ízlés szerint köménymag, 1 db 5 literes üveg.   Elkészítés   A káposztát szabadítsuk meg a külső levelektől, majd gyaluljuk vékonyra a torzsa nélkül. Tisztára...
TOVÁBB
Kökénylikőr
  Talán még nem késő szedni az erdők széléről, árkok partjáról dércsipte kökényt. Szervezhetük egy remek kirándulást a családdal és még összekötjük a  kellemest is a hasznossal.   Hozzávalók   2 kg érett, dércsípte...
TOVÁBB
Káposztasaláta - Igazi vitaminbomba
  Méltatlanul alábecsüljük a káposztát, pedig köztudott, hogy nagyon egészséges, rengeteg vitamint tartalmaz, nemcsak C-, hanem B-vitaminokat, valamint egyéb hasznos tápanyagokat is. Sárgarépával és hagymával még...
TOVÁBB
Készíts házilag felvágottat
  Ennek a felvágottnak az íze nagyon hasonlít egy nagyon jól elkészített disznósajthoz. Kitűnő reggeli, de akár egy korai vacsoraként is tálalhatod zöldséggel, savanyúsággal. Aki szereti a disznóságokat és a disznósajtot,...
TOVÁBB
Delikát készítése házilag
  Ősszel a veteményeskertekben elkezdődik a betakarítás. Hasznosíthatod azokat a zöldségeket, melyeket megvágtál véletlenül, kicsike maradt a gyökér, vagy nem tartható el télire.   A hasznosítás mellett pedig még lesz...
TOVÁBB
Darált zöld paprika készítése ízesítésre
  Ha túlságosan sok paprikád termett a kertben, és már unod a paprikás ételeket (töltött paprika, lecsó, stb.) vagy csak egyszerűen szeretnél télen a kamrád polcán látni egy kitűnő ízesítőt és megbízható helyről vásárolsz...
TOVÁBB
Paprika csalamádé készítése
  Hozzávalók   3 kg tisztasúlyú paprika (lehet sárga, piros, zöld, vegyesen), 1 kg vöröshagyma.   Felöntő léhez   3 l csapvíz, 90 dkg kristálycukor, 15 tk jó minőségű, jódozatlan só, 3 tk borkén, 3...
TOVÁBB
Immunrendszer erősítő csodaital
  A homoktövis rendkívül sok C-vitamint tartalmaz. Aszalással vitamintartalma megmarad. Télire is elteheted, ha van kedved nagyobb mennyiséget készíteni.   Amire szükséged lesz   Homoktövis, aszalógép, méz. Kissé...
TOVÁBB
Májaktiváló turmix az egészségért
  Hozzávalók   - 1 egész citrom - 1 evőkanál extra szűz olívaolaj - 1 – 1/2 csésze desztillált víz - 4 evőkanál narancslé   Összeturmixoljuk, majd leszűrjük, a maradék folyadékot 4 egyenlő részre osztva adagonként...
TOVÁBB
Gulyáskrém készítése házilag
  Hozzávalók ●   2 kg tisztasúlyú paradicsom (legjobb a konzervparadicsom, mivel ennek apró magvai vannak, kevés a leve és hamar sűrűsödik), ●   1 kg tisztasúlyú piros, érett pritamin paprika, esetleg kápia paprika, ● ...
TOVÁBB
Szilvareszter - igazi csemege télire
  Hozzávalók   2 kg érett szilva, 20 dkg cukor, 2 tk fahéj, 0,5 dl rum.   Elkészítés   Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.   A szilvát...
TOVÁBB

Nagyanyáink idejében természetes volt, hogy lábost és befőttesüvegeket ragadtak a befőzéshez, kenyeret dagasztottak, pálinkát és likőrt készítettek, tehát amit csak lehetett azt maguk készítették el. Manapság egyre gyakrabban nyúlnak a fiatalok is a régi, jól bevált receptekhez, hogy ne a bolti, különféle tartósítokkal teli, gyenge minőségű termékeket kelljen leemelni a polcról, hanem jó minőségű, ízletes kenyereket, lekvárokat tudjanak fogyasztani, akár a hideg idő beköszöntével is. Egyre inkább terjed a fiatalok közt a tudatosság, a csináld magad szemlélet. Egyre többen utasítják el a bolti, különféle kemikáliákkal teli termékeket és alkotnak házi finomságokat, ételeket. Érdemes kis lépésekben kezdeni és pár eddig boltban vásárolt terméket otthon elkészíteni. Lehet ez például a kenyér is. Ha nincs élesztő, az sem jelenthet problémát, hisz egykor nagyanyáink is kiválóan megvoltak a bolti élesztő nélkül és saját kovászt készítettek. Ha egy kicsit beleássa magát a témába az ember, meglepődik mennyi mindent el lehet készíteni házilag, ami finom, saját szájíze szerint készül és ami még fontosabb, pontosan tudja, hogy mi kerül bele. Egy kis tudatosság által rengeteg lehetőség áll rendelkezésre. Akár teát is készíthet az otthoni alapanyagokból. Gyakorlatilag csak a képzelete szabhat határt a konyhai varázslatnak. Érdemes kilépni a megszokott keretek közül és felfedezni a bennünk rejlő szakácsot, különösen abban az esetben, ha valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni és meglepni a családot. Sajnos a sokszor egészségesnek hitt bolti élelmiszerek is tele vannak különféle tartósítószerekkel és egyéb anyagokkal, amik nem túl egészségesek a szervezetre nézve. Ha otthon készítünk el minél több ételt, akkor túl sok meglepetés nem érhet minket!

Címkék