csontritkulás

A csontritkulás leginkább időskorra jellemző, ugyanakkor fiatalabb korban is bekövetkezhet. Ez egy hosszú folyamat melynek eredményeként megváltozik a csontok tömege és mészállománya, ami idővel könnyebb csonttöréshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontos a megelőzés.
1 - 12 / 43
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében és fokozza az anyagcserét...
TOVÁBB
A mák az egyik legegészségesebb táplálék
  Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy...
TOVÁBB
Elfeledett csodaszer a patikából: szépít és gyógyít a keserűsó
  Már nagyanyáink is gyógyírként használták ezt az olcsó és döbbenetesen hatékony természetes ásványi port. Hihetetlenül sokoldalú, és megkönnyíti az életed!   A magnézium-szulfátot, epsom sót – közismertebb nevén keserűsót...
TOVÁBB
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink.   Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben...
TOVÁBB
A D-vitamin, a napfény élet vagy halál kérdése
  A D-vitamin 60 millió éve szabályozza az ember és a főemlősök immunrendszerét – fedezték fel az Oregon Állami Egyetem kutatói az ember és a főemlősök genetikai anyagának vizsgálata során. A napfény-vitamin ellenőrzi a...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az emberi testnek.   Tél végén, tavaszt várva bizonyára mindenkinek a szervezete ki...
TOVÁBB
Tudd meg, milyen betegségeket gyógyíthatsz a káposzta levével és a benne található U-vitaminnal
  A káposzta az egyik legegészségesebb zöldség a világon. A káposztalé fogyasztásának pedig évszázados hagyománya van a népi orvoslásban. A legtöbb U-vitamin a káposztában található.   A káposzta nagyon gazdag többek...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Természetes antibiotikumként működik a kínai hernyógomba
  Kicsit talán gusztustalannak tűnik, ennek ellenére a kínai hernyógombát a leghatásosabb gyógygombának tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására.   A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis...
TOVÁBB
Vitamin, amely megtámadja és szelektíven öli meg a rákos sejteket
   Az orvostudomány teljes gőzzel dolgozik azon, hogy kifejlessze, megtalálja a rák ellenszerét, azonban erre még úgy néz ki, hogy várnunk kell. Azonban létezik egy vitamin, amihez könnyen hozzáférhet mindenki, és amely képes...
TOVÁBB
Menopauza – tudj meg többet a klimaxról
  A legtöbb nő életében a menopauza egy különleges időszak. A klimax kezdetének egyik jele a havi vérzések rendszertelenné válása.   A menopauza ideje – amelyet klimaxnak vagy változókornak is neveznek – egy olyan időszak...
TOVÁBB
Réges-régen, hogyan védekeztek a szegény emberek a betegségek ellen?
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.   Az alábbiakban ismerjünk meg néhány természetes, gyógyító...
TOVÁBB
A csontritkulás nagyon sok embert érint, ráadásul nem csak időskorban, hanem már fiatalon is jelentkezhet. Semmilyen tünete nincs. Az érzékelhető jelek közt a csonttöréseket említhetjük. A csontok szövetállománya jellemzően 25-30 éves korig gyarapszik, majd gyengülni kezd, tömege fogy. A csontritkulás folyamata lassítható, meg lehet előzni, így a csontszerkezet továbbra is erős marad. Nagyon fontos, a változatos, tápanyagokban gazdag étkezés. A csontok egyik fontos építőanyaga a kalcium, amit tejtermékekkel, csonthéjasokkal és zöldségekkel tudunk bevinni a szervezetbe. Ugyanakkor fontos a mértékletesség, a túlzott és tartós kalcium fogyasztás ugyanis vesekőképződéshez vezethet. Emellett a D-vitamin is nagyon fontos, mely hozzájárul a kalcium csontokba való beépülésébe, éppen ezért sokat kell a napon lenni. A csontok egészségének megőrzése érdekében nem a pihenés jelenti a megoldást, hanem a rendszeres testmozgás. A fizikai aktívitás hozzájárul a csontképződés fokozásához. A cink szintén fontos része a megelőzésnek, mivel aktivizálja a csontképződést. A csontritkulás félelmetes folyamatnak tűnik, azonban egy kis odafigyeléssel sokat lehet tenni ellene. Ahogy a fentebb említett módszerek, vitaminok, hozzájárulnak a csontritkulás megelőzéséhez, úgy vannak olyan ételek, italok tevékenységek, amik inkább ártanak és felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. Ilyen például a dohányzás, mivel a nikotin szűkíti az ereket, így a csontok tápanyagellátása csökken. A túlzott kávéfogyasztás sem ajánlott, mivel a koffein kiviszi a szervezetből a kalciumot. A túl sok állati fehérje hatására a szervezet savassá válik, ami gátolja a kalcium felszívódást. A megoldás ebben az esetben is, akárcsak az élet más területén, a mértékletesség és a megelőzés.

Címkék