Kalcium

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, melyre a sejteknek és a szöveteknek egyaránt szüksége van. A kalcium pótlása nagyon fontos a szervezetben, azonban arra is ügyelni kell, hogy nehogy túladagoljuk, ugyanis az kellemetlen mellékhatásokat eredményezhet.
1 - 12 / 18
Az almaecet, mint gyógyszer
  Mitől olyan egészséges az almaecet? Az értékes alkotóelemektől, mivel az almában fellelhető szinte összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható.  Fotó: Egészségtér 100 gramm friss alma, a héjával együtt például...
TOVÁBB
Amaránt – az élet biogabonája
  Az amaránt tulajdonképpen egy termesztett álgabona, vad rokona nálunk disznóparéj néven közismert. Őshazája Közép-Amerika, ahol a kukorica és a bab mellett az aztékok és az inkák egyik fő táplálékát biztosította. Az amaránt...
TOVÁBB
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt háziasítottak őseink.   Már az időszámítás előtt is ittak kecsketejet, és a mai napig ez a világon a legnagyobb mennyiségben...
TOVÁBB
A joghurt fogyasztás előnyei
  Ha jótékony baktériumokat akarunk fogyasztani, akkor a joghurt egy nagyon jó választás. A joghurt probiotikum, szükséges az egészséghez, de cukor nélkül.   A probiotikumok erősítik az immunrendszert, segítenek a...
TOVÁBB
A D-vitamin, a napfény élet vagy halál kérdése
  A D-vitamin 60 millió éve szabályozza az ember és a főemlősök immunrendszerét – fedezték fel az Oregon Állami Egyetem kutatói az ember és a főemlősök genetikai anyagának vizsgálata során. A napfény-vitamin ellenőrzi a...
TOVÁBB
Miért érdemes mindennap banánt enni?
  A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az emberi testnek.   Tél végén, tavaszt várva bizonyára mindenkinek a szervezete ki...
TOVÁBB
Mit fogyaszthatnak a várandós kismamák és mit nem?
  A „más állapotnak” meg vannak a sajátosságai. Várandósság alatt az édesanya szervezetén belül növekszik egy kis lény, aki plusz terhet jelent az anya szervezetének. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, jó...
TOVÁBB
Tudd meg, milyen betegségeket gyógyíthatsz a káposzta levével és a benne található U-vitaminnal
  A káposzta az egyik legegészségesebb zöldség a világon. A káposztalé fogyasztásának pedig évszázados hagyománya van a népi orvoslásban. A legtöbb U-vitamin a káposztában található.   A káposzta nagyon gazdag többek...
TOVÁBB
Gerincvédelem vitaminokkal
  Mit tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, és idős korban is megőrizzék tömegüket, ne következzék be a rettegett csontritkulás? A válasz mindenképpen az életmódunkban rejlik: az aktivitás, mozgás mellett legtöbbet...
TOVÁBB
Nyers, szűretlen almaecet mindenek felett!
  A nyers organikus almaecet tápláló, organikusan termesztett almából készül és sok hasznos összetevőből áll, mert a nyers almaecetet nem pasztőrözik. Az almaecet két erjedési folyamaton megy át, ahol enzimeket és életet...
TOVÁBB
Vitaminok és nyomelemek szerepe életünkben
  Ma már nem elég csak a táplálkozásra hagyatkozni ahhoz, hogy szervezetünket megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel lássuk el. Időnként szükség van táplálék kiegészítők fogyasztására is....
TOVÁBB
A halott orvos nem hazudik.
    Dr. Joel D. Wallach előadása Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (Egy moszkvai előadás szövege lett felvéve, a fordító megőrizte az előadó sajátos szóhasználatát.)  ...
TOVÁBB
Szervezetünkben a legtöbb kalcium a csontszövetben található meg. A többi a sejtekben és a vérben található meg. Utóbbiakban a koncentráció csak szűk tartományban mozoghat, mivel a normálistól való komolyabb eltérés komoly problémákat okozhat a szervezetben. Az alacsony kalcium szint következményeként izomfájdalom, izomgörcsök alakulhatnak ki. Hosszú távon a szervezetben csontritkulást okoz a kalcium hiány, melynek több oka is lehet. A leggyakoribb oka a kalciumhiánynak a nem megfelelő, tehát kalciumszegény táplálkozás. Leginkább a tejtermékek, tej, mandula, narancs, brokkoli és bab tartalmaz sok kalciumot, így ezeket érdemes fogyasztani. Szükség esetén akár táplálékkiegészítő szedésére is sor kerülhet. Nem csak a kalciumszegény táplálkozás miatt lehet alacsony a szervezet kalcium szintje, hanem bizonyos betegségek miatt is. Így például bizonyos betegségek miatt is, mint például vesebetegségek, D-vitaminhiány, mellékpajzsmirigy alulműködés. Ilyen esetekben a kiváltó okot kell kezelni, mivel enélkül a kalcium-háztartás sem hozható helyre. Fontos tisztában lenne vele, hogy várandósság és szoptatás esetén megnőhet a szervezet kalcium szükséglete. A kalcium felszívódásban a D-vitaminnak van kiemelt szerepe, így sok kalcium tartalmú készítmény D-vitamint is tartalmaz. A kalcium fontos a szervezet számára, azonban bizonyos esetekben kerülni kell a plusz kalcium szedést. Ilyen például, ha valakinek veseköve van, mivel a plusz kalcium fogyasztás által a kő mérete nőhet. Szívelégtelenség esetén is érdemes előbb az orvossal tárgyalni, mielőtt plusz kalcium szedésbe kezdene bárki. Alapvetően az arany középút megtalálása a fontos, tehát se a túl kevés, se a túlzott kalcium fogyasztás nem előnyös. Fontos a mértékletesség ebben az esetben is.

Címkék