Állítsd vissza testi-lelki egyensúlyodat

 

A távol-keleti szemlélet szerint a yin-yang egyensúly megbomlására vezethető vissza minden egészségügyi probléma.

 yin-yang, testi-lelki egyensúly, lábdagadásra, sport-terápia, izomláz, izomlázra, rovarcsípésre, szúnyogcsípésre, borogatás, zúzódásra, rándulásra, ficamra, görcsoldó, párologtatás, szauna locsolás, inhalálás, yin-yang olaj, energiaáramlás, lábszagra, búskomorság, feszültségre

A világ minden jelenségében meglévő ellentétes erők kifejezésére használják a yin és yang fogalmát, melyek ideális körülmények között egyensúlyban vannak. 

Az ősi kínai filozófia szerint minden mindennel összefügg, minden összhangban és harmóniában van egymással úgy az univerzumban, mint a testünkben is. A yin-yang energiák viszonyai az öt elem tana szerint alakulnak. Ahogy az univerzumot, az emberi testet is az 5 őselem alkotja (Föld, Víz, Tűz, Levegő, Tér), a közöttük fennálló kapcsolatok határozzák meg egészségünket, kiegyensúlyozottságunkat.

 

Az univerzumban mindennek egyaránt van yin és yang minősége, egyik sem létezhet a másik nélkül. Pl. hideg-meleg, nappal-éjszaka, kilégzés-belégzés, aktív-passzív stb. 

A yin képviseli a passzivitást, a sötét, árnyékos oldalt, a Holdat, az éjszakát, a hideget, a telet, a nyugalmat, az anyagot, a nőiest, a táplálót, az anyaföldet, az alul illetve belül lévőt.

A yang képviseli az aktivitást, a világos oldalt, a Napot, a nappalt, a meleget, a nyarat, a mozgást, az energiát, a férfiast, a védelmezőt, az eget, a felül, a kívül lévőt. Addig vagyunk egészségesek, míg ez a két ellentétes erő egyensúlyban van bennünk.

 

Amennyiben az energiaáramlásban zavar támad, az kihat a testi-lelki állapotunkra. Sok minden előidézhet egyensúlyzavart az időjárás változástól kezdve a sérüléseken át a helytelen táplálkozásig.

Ha az egészségi állapotunk különösebb okot nem ad aggodalomra, akkor egy talán sokak számára már ismert japán olaj segítségével könnyedén elősegíthetjük az energiák kiegyenlítését.

A yin-yang japán olaj úgy hat a testre és a lélekre, mint a tengeri szellő. Csodálatos menta aromája miatt felhasználható sütéshez, főzéshez, italok készítéséhez. Több európai országban élelmiszerként bejegyzett.

 

A yin-yang olaj hűt és megnyugtat, kellemesen frissít, elpusztítja a baktériumokat, leapasztja a duzzanatokat, hurutoldó, enyhíti a viszketést, élénkíti a testi- és szellemi erőket, életerőt ad és aktivál.

A yin-yang masszázs fájdalomcsillapítóként hat izom- és ízületi fájdalmakra, görcsökre, feszülésekre.

 

Mire használhatod a yin-yang olajat?

●   ellazítja a testet és a lelket,

●   égési sérülésekre,

●   búskomorság esetén elűzi a borút és a felhőket,

●   kellemetlen lábszagra,

●   görcsök ellen,

●   nehéz fizikai munka és kimerítő irodai munka után,

●   koncentrációs problémák javítására,

●   feszültségek esetén,

●   szúnyogriasztásra,

●   sportolás előtt vagy után izomlazítás és ápolás céljából, izomláz vagy fáradtság esetén.

 

Mit tartalmaz az eredeti ázsiai recept?

Ázsiai vulkáni menta (menthea arvensis aetherolum) 100%-os növényi párlatát és klorofillt.

 

Energiaáramlás a testben

Testünket energia (csí) működteti, mely a meridiánokon keresztül áramlik szerveinkbe meghatározva ezzel egészségünket. A szervezetben minden működésnek megvan a maga energiája, minden elemhez kapcsolható egy-egy yin és yang meridián, egy-egy yin és yang szerv és minden elem szimbolizál valamilyen érzelmet. Az energia mindegyik meridiánban ahhoz a szervhez áramlik, melyről a nevét is kapta. Minden yin meridiánnak van egy yang meridián párja, melyek egy-egy yin illetve yang szervet táplálnak.

 

 

Melyek ezek a szervpárok?

●   máj-epe,

●   szív-vékonybél,

●   lép és hasnyálmirigy-gyomor,

●   tüdő-vastagbél,

●   vese-húgyhólyag,

●   szívburok-hármas melegítő.

 

Az első a főszerv (yin), a második a mellékszerv (yang), mely védelmezi a főszervet. Ha valamely szervben energiahiány vagy többlet keletkezik, a szervpárja ellensúlyozza azzal, hogy yin-yang energiát ad vagy elvesz.

 

Yin: a test alsó fele és jobb oldala, a mell, a has és a tömör szervek (szív, lép, tüdő, vese, máj), melyek energiagyűjtő szervek, a táplálékból nyert energia átalakítását és tárolását szolgálják.

 

Yang: a test felső fele és bal oldala, a hát és az üreges szervek (vékonybél, gyomor, vastagbél, húgyhólyag, epehólyag), melyek a táplálék és a víz felvételében, megemésztésében és a salakanyagok kivezetésében játszanak szerepet.

 

A yin-yang olaj alkalmazása

2-4 cseppet öntsünk a tenyérbe, dörzsöljük össze, tartsuk az arc elé többször és lassan lélegezzük be. Ezt követően dörzsöljük be a nyakunkat és a homlokunkat.

Öntsünk 1-2 cseppet egy nád kockacukorra, kapjuk be és hagyjuk a szánkban felolvadni, közben lélegezzünk mélyen, lassan.

A légutak felfrissítésére csepegtess 2-3 csepp olajat egy pohár langyos vízbe, és naponta öblögesd a torkod 2-3-szor, illetve apránként nyeld le.

Fürdő: 4-10 csepp olajat oldj fel kevés tejben, vagy mézben és add hozzá a 36-38 oC-os fürdővízhez.  A meleg, illatos fürdő megnyugtat és élénkít.

Inhalálás: A nátha, influenza és meghűlés esetén az olajat csepegtesd forró vízbe és a gőzzel inhalálj. Az olajat ha zsebkendőre csepegteted, úgy is belélegezheted a hatóanyagokat.

Szauna locsolás: Használj a víz minden 1 literjéhez intenzitástól függően 5-10 cseppet. A szauna nagyságának megfelelően öntsd le a kályhát 2-3 merítőkanállal, így egy rendkívül frissítő, élénkítő szauna élvezetében lesz részed.

Párologtatás: Párologtatóba tegyél 2-3 cseppet az olajból. Ezzel a módszerrel egy egész helyiséget erőmezővé változtathatsz.

Borogatás: Kiváló módszer a zúzódások, rándulások, ficamok, görcsök vagy fájdalmak esetén. Tölts meg egy tálkát hideg vagy meleg vízzel, adj hozzá néhány csepp yin-yang olajat és áztass be egy pamutkendőt a folyadékba.  Kissé csavard ki, helyezd a kívánt felületre, majd takard be egy törülközővel. Cseréld a borogatást 10-15 percenként.

Rovarcsípésekre: egyszerű szúnyog-, rovar-, vagy csaláncsípés esetén kenjük be az érintett felületet olajjal. Nagyszerűen megnyugtatja és hűti a bőrt, csökkenti a fájdalmat és a viszketést.

Sport-terápia: sportolás előtt vagy után izomlazítás és ápolás céljából masszírozzuk be néhány csepp olajjal a homlokunkat, nyakunkat, karunkat vagy lábunkat. Izomláz vagy fáradtság esetén dörzsöljük be többször, jó alaposan a fájó területet.

Lábápolás: a láb túlterhelése, lábégés, vagy kellemetlen lábszag esetén dörzsöljük be lábunkat minden fürdés után néhány csepp olajjal. Hűsítően hat és csökkenti a lábdagadást.

 

Intelmek a yin-yang olaj használatával kapcsolatban

Az olaj szembe ne kerüljön, és nyálkahártyával ne érintkezzen. Élelmiszerként csak adagolva és hígítva alkalmazható.Csecsemők számára nem megfelelő.

 

 

görcsoldó

Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
  A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.   A csodás fahéj ne csak...
TOVÁBB
A gyógyító rózsa
  Ha a piros rózsa szót halljuk, akkor egyértelműen a szerelem jut róla eszünkben. Szépségét senki sem vitatja, illata egyedülálló és...
TOVÁBB
Rozmaring, mint természetes gyulladáscsökkentő
  Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, mely az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést. Ezért a diákoknál mindig volt egy-egy...
TOVÁBB
Szegfűszeg, az illatos gyógyító
  Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a kompótoknak, kihagyhatatlan...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék