A licsi nagyon egészséges, érdemes beiktatni étrendedbe. Kóstold meg ezt a finom, de még kevésbé ismert gyümölcsöt. Kínában és Indiában jól ismerik a licsi áldásos hatásait, hiszen tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveszi a harcot.
A licsit piros, durva héj borítja, belül azonban áttetsző, fehér, édes, lédús és figyelemreméltó a tápértéke. Gazdag C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és sok rezet tartalmaz. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás.
A licsi fogyasztása hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához, réz és mangán tartalma erősíti a törékeny csontokat, cinkkel együtt növeli a D-vitamin hatékonyságát, a kalcium felszívódását.
Egészségre gyakorolt hatása
A licsi flavonokat, quercetin, kaempferol és polifenolt tartalmaz. Ezek az összetevők a rákos sejtek szaporodását jelentősen csökkenthetik, normalizálják a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújtanak a stroke és a koszorúér-betegségek ellen.
Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert, lassítja a szürkehályog kialakulását, valamint minden szív- és érrendszeri betegség megelőzésében hatásos.
A gyümölcs fenntartja a normális emésztést, hatásos gyomorégésre, gyomorproblémák ellen. A licsi oldható rostot tartalmaz, a bélproblémákra pozitív hatással van.
Növeli a szervezet energiaszintjét is, hozzájárul a jó közérzet fenntartásához.
A licsi gyümölcs kiváló C-vitaminforrás, ami hozzájárul testünk ellenálló képességének erősítéséhez. Segít megfázás, torokfájás, láz esetén, ezen felül javítja a vérkeringést, csökkenti a testsúlyt és védi a bőrt a káros UVA-sugárzások ellen.
Nagy mennyiségben tartalmaz a licsi béta-karotint is, mely erősíti az immunrendszert, javítja a máj működését. A licsi nagyon kevés kalóriával rendelkezik, nincs benne telített zsír és koleszterin, így ideális azok számára, akik fogyni szeretnének.
A licsi fogyasztása számtalan előnyhöz juttatja szervezetünket. Aki még nem kóstolta ezt az egzotikus gyümölcsöt bátran tegye meg.