Antioxidánsok

Az antioxidánsok nagyon fontos alkotóelemei szervezetünknek. Ahhoz, hogy kellő mennyiéget tudjunk bevinni szervezetünkbe, fontos, hogy változatosan étkezzünk. Az antioxidánsokat ugyanis növényi és állati táplálékokon át lehet a szervezetbe be juttatni.
1 - 12 / 79
Kimchi: Az erjesztett koreai csoda
  A Kimchi Dél-Korea egyik legismertebb nemzeti étele, amely több mint ezeréves múltra tekint vissza. Eredetileg a téli időszakra szánt tartósított zöldségként született meg, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre....
TOVÁBB
A pisztácia gyógyhatásai és termesztésének titkai! De miért olyan drága?
  A pisztácia az egyik legnépszerűbb, mégis legdrágább magféle a világon. Sokunknak eszébe juthat, amikor egy zacskó pisztáciát emelünk le a bolt polcáról, hogy miért kerül ez a kicsi, de ilyen ízletes csemege sokba. A...
TOVÁBB
A hibiszkusz tea előnyei és elkészítési módjai
  A hibiszkusz tea (Hibiscus sabdariffa) nemcsak gyönyörű színével és frissítő ízével hódít, hanem számos egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet.   Ezt a gyógyteát a hibiszkusz növény szárított virágaiból készítik, amely...
TOVÁBB
Miért érdemes aszalt fügét készítened?
  Az aszalt füge nem csupán finom nassolnivaló, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Gazdag tápanyagforrás, ráadásul hosszabb ideig eltartható, így egész évben élvezheted a nyári ízeket. De hogyan is készíthetsz...
TOVÁBB
Megóv-e minket a kávé a ráktól?
  Az elmúlt években egyre többen fordulnak a kávé felé nemcsak azért, hogy energiával töltsék fel magukat reggelente, hanem mert sokan azt gondolják, hogy a kávé különféle egészségügyi előnyökkel járhat. Az egyik...
TOVÁBB
Szárított fekete berkenyéből (arónia) nagyon finom gyógytea készíthető
  Az arónia, más néven fekete berkenye rendkívül gazdag antioxidánsokban és vitaminokban. Az arónia bogyóiból készült tea nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre. Ebben a bejegyzésben bemutatom,...
TOVÁBB
A datolya gyógyhatásai és élettani szerepe
  A természet patikája rengeteg olyan növényt kínál, amelyek évszázadok óta fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében és a betegségek kezelésében. Az egyik ilyen növény a datolya, amelynek gyógyhatásai...
TOVÁBB
Az arónia fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár
Az arónia egy rendkívül egészséges bogyós gyümölcs, amelyet az utóbbi években egyre nagyobb népszerűség övez, különösen a magas antioxidáns-tartalma miatt. Az alábbiakban szeretném bemutatni az arónia gyógyhatásait...
TOVÁBB
Juharszirup - egy egészséges édesítőszer
  Több természetes édesítőszer is előnyösebb lehet a kémiailag előállított cukor helyett. Sokan szívesebben használnak mézet az azonos típusú természetes termékek helyett. A juharszirup azonban a mézhez képest...
TOVÁBB
Egzotikus élményben lehet részed, ha megkóstolod a sárkánygyümölcsöt!
Az egzotikus gyümölcsök mindig is izgalmasak voltak az emberek számára. Egyik ilyen különlegesség a sárkánygyümölcs, amely nem csak rendkívüli ízével hódította meg az embereket, de egészségügyi előnyeivel is...
TOVÁBB
Szőrös kutyatej – Egzotikus immunerősítő gyógynövény
  A szőrös kutyatej (Euphorbia hirta) gazdag hatóanyag tartalmával magyarázható a viszonylag nagyszámú gyógyhatása. Nem tartalmaz mérgező hatóanyagot és nagyszámú a gyógyító hatóanyag összetevője.   A népgyógyászat...
TOVÁBB
A petrezselyem tea jótékony hatásai
  A petrezselyem könnyen felismerhető és széles körben használható növény egyre inkább lenyűgöző gyógyhatásai miatt. A benne található ásványi anyagok és illékony vegyületek változatos keveréke erős hatást gyakorolhat az...
TOVÁBB
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz állati, míg más részükhöz növényi táplálékokon keresztül lehet hozzájutni, tehát nagyon fontos a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás. Az antioxidánsoknak fontos szerepe van a szervezetben, ugyanis a külső környezetben vagy a szervezetben keletkező szabadgyököket semlegesítik. Tehát hatásosak olyan betegségek ellen, amik a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból vagy azzal kapcsolatosan erednek, így érdemes bővebben tájékozódni az antioxidánsok kapcsán és elegendő mennyiséget fogyasztani belőlük. Na, de pontosan mik azok az antioxidánsok? Többféle vegyületcsoportot is magukba foglalnak az antioxidánsok, például karotinoidokat, ásványi anyagok, polifenolok, vitaminok és enzimek. Az egyik legismertebb antioxidáns a C-vitamin. Ez nélkülözhetetlen a növekedéshez, sebgyógyuláshoz, az íny, fogak és véredények épségéhez. A C-vitamin önmagában is antioxidáns tulajdonságú. Érdemes belőle megfelelő mennyiséget fogyasztani. Az A-vitamin előanyagai a karotinoidok szintén antioxidánsok. Ezeket a tejtermékekben, tejben, tojásban és belsőségekben találjuk meg. Ezeken kívül még bőven akadnak antioxidánsok. Ha minél változatosabban étkezünk és a zöldség és gyümölcs fogyasztás a táplálkozásunk szerves részét képezi, akkor nem lehet baj. Viszont bizonyos antioxidánsok csak állati táplálékban fellelhetők, ezért nagyon fontos, hogy vegán és vegetáriánus étrendet követők is gondoskodjanak arról, hogy táplálkozásuk minél változatosabb legyen és a hús fogyasztás nélkülözése miatt se legyen problémájuk. Szükség esetén, akár táplálékkiegészítőket is fogyaszthat, azonban a legjobb, ha táplálkozás útján igyekszik bevinni a szükséges tápanyagokat.

Címkék