Kóstoltad már a csicseriborsókrémmel vastagon megkent pirítóst? Ez az egyszerű, de nagyszerű növény csodákra képes.
Magas rosttartalmának köszönhetően megszünteti a székrekedést, gyakori menüként csökkenti a vér koleszterinszintjét, amivel megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Kutatások igazolták azt is, hogy a benne lévő pektin visszafogja az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek is kedvelt eledele. Magas fehérjetartalma miatt időseknek, sportolóknak egyaránt javasolt. Zsírban szegény, ezért a fogyókúrázóknak is előnyös étel.
Már az ókori görögök, rómaiak is szívesen fogyasztották, de gyógyászati hatásairól ekkor még nem tudtak, majd az egyiptomiak is termesztették. A csicseriborsó a XVIII. századtól feledésbe merült, azonban napjainkban az egészséges táplálkozás hívei ismét előszeretettel helyezik étkezőasztalaikra.
Készíthető belőle főzelék, leves, fasírt, keverhetjük salátába, de a legnépszerűbb és a legfinomabb a csicseriborsókrém, melynek nagyszerű az íze! Felhasználása előtt, legalább 8-10 óráig hideg vízben kell áztatni, így jelentősen lerövidül a főzési ideje.
Konzervként viszonylag drága, de száraz formában már nagyon sok helyen olcsón kapható.
Csicseriborsókrém készítése
Hozzávalók
15 dkg száraz csicseriborsó,
10 dkg szezámmag,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 db citrom leve,
ízlés szerint só,
kevés olívaolaj.
Elkészítés
A csicseriborsót beáztatjuk éjszakára. Másnap sós vízben puhára főzzük.
A szezámmagot egy kevés olívaolajjal aprítógépben pépesre őröljük.
Amikor már puhára főtt a csicseriborsó, leszűrjük, és az aprítógépbe tesszük a szezámmagos péppel együtt.
A levét ne öntsük ki! Még jól jöhet aprításnál, ha túlságosan sűrű a krém.
Aprításnál hozzáadjuk a fokhagymát, sóval és a citrom levével ízesítjük. Ha túl sűrűre sikerült, akkor adhatunk hozzá egy keveset a főzővízből.
Csomómentes, lágy masszát kell, hogy kapjunk.