A daganatos betegek számára veszélyes lehet néhány élelmiszer fogyasztása, ugyanis erősíthetik a daganatos sejtek terjedését, növekedését.
Lássuk melyek ezek az élelmiszerek, amelyeket kerülni kell
Konzervek
A konzervek belső falain egy olyan bevonat található, mely elkülöníti a benne található élelmiszert a fémtől, ez az anyag a BPA vagyis a biszfenol. A BPA egy rendkívül veszélyes kémiai vegyület, amelyet a gyanták előállításakor használnak. Leginkább az ösztrogén női hormonra van rossz hatással, felborítva a hormonháztartást, de emellett még elhízást, cukorbetegséget, meddőséget és rákot is okozhat.
Tenyésztett lazac
Nagy mennyiségben található a tenyésztett lazacban dioxin, PCB és egyéb rákkeltő anyag. A PCB kemikáliák az ösztradiol nevű női hormont magukba szívják és ezzel olyan hatást fejtenek ki, amely ösztönzi a rákos sejtek szaporodását.
A természetes élőhelyéről kifogott lazac azonban nem veszélyes.
Aszpartám
A aszpartámot tartalmazó szénsavas üdítők, élelmiszerek, édesítők sem tesznek jót a rákkal küzdőknek, hiszen ez a mesterséges édesítőszer elősegíti a mellrák fejlődését, felelős lehet a limfóma kialakulásáért, hozzájárulhat az inzulin rezisztenciához, de akár okozhat születési rendellenességeket, valamint a szívroham esélye is megnőhet.
Mikrós popcorn
Olyan mesterséges ízadalékok vannak a tasakos mikrós popcornban, amelyek veszélyt jelentenek az immunrendszerre és a májra is. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint a termék csomagálásában található perfluoroktánsav rákot okozhat, és emellett még bőr- és emésztési problémákat is előidézhet.
Burgonya chips
A chipsek gyakran tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, amelyek rákkeltőek lehetnek. Készítésükkor, a magas hőfokon való kezelés miatt akrilamid keletkezhet, ami szintén rákot okozhat.
Ezeken felül még sok kalóriát is tartalmaznak, így könnyen elhízhatunk fogyasztásával, de egészségtelen minőségű só tartalma miatt magas vérnyomás is kialakulhat.
Füstölt, sózott ételek
Az üzletekben kapható baconok, szalámik, kolbászok többsége sok nitrátot, nitriteket tartalmaznak, amelyek károsak az egészségre. Megnehezítik az emésztést, de súlyosabb esetben akár rákot is okozhatnak, ezért érdemes fogyasztásuk helyett más alternatív megoldást választani, ha mégis szeretnénk húskészítményeket fogyasztani.
Hús
A ráksejtek virulnak savas környezetben. A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk. A húsok vágóállat-antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára.
Genetikailag módosított élelmiszerek
Szinte mindenben benne vannak, ezért ezeket az élelmiszereket nem könnyű kikerülni. Bekerülve a szervezetbe belső gyulladásokat, akár rákot is okozhatnak, legyengítik az immunrendszert, megbetegíthetik a májat és az agy bizonyos részeit is.
Kristálycukor
A cukor táplálja a daganatot. Növeli az inzulinszintet és támogatja a rákos sejtek szaporodását.
A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők, pl. a NutraSweet, az Equal, a Spoonful stb. aszpartamot tartalmaznak, ezért károsak. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz vagy a melasz (a répa- vagy nádcukor gyártás mellékterméke) használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben.
Tej
A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat.
Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget. Lehetőleg hazai (vagy) ellenőrzött, szezonra jellemző zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk és mindent mossunk meg alaposan fogyasztás előtt! Kerüljük a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan. A természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.