Zöld teával a horkolás ellen

 

Szakértők szerint nők millióinak vannak problémái a horkolással, a legtöbben azonban annyira szégyellik magukat emiatt, hogy inkább nem kérnek segítséget. Egy 14 000 házaspár részvételével készült kutatás adatai szerint a férfiak 30 %-át zavarja partnere éjszakai horkolása, míg nők esetében ez az arány csak 20%.

idegnyugtató, zöld tea, horkolás ellen, légzés kimaradás, rossz alvás

Mindig az horkol hangosabban, aki hamarabb elalszik.

 

A nők azok, akik hajlamosabbak férjük horkolására panaszkodni, pedig a legújabb felmérések szerint a férfiak sokkal nehezebben viselik, ha feleségük vagy barátnőjük horkol.

 

Horkolás abban az esetben alakul ki, ha a torok hátsó részén található szövetek megereszkednek és a ki- és beáramló levegő útjába állnak. A britek közel 40 százaléka rendszeresen horkol. Az olyan életmódbeli problémák, mint az elhízás, a rendszeres-, mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás növelhetik a horkolás kialakulásának valószínűségét.

 

Az Essex Egyetem felméréseiből kiderül, hogy férfiak közül kétszer annyian horkolnak, mint a nők közül. A nők sokszor inkább tapintatosan hallgatnak partnerük horkolásáról, mint hogy szóvá tegyék és gyakran éjszakákon keresztül nem alszanak a férfiak horkolása miatt.

A felmérés szerint a nők esetében sokkal gyakrabban fordul elő (24 %), hogy nem tudnak elaludni partnerük horkolása miatt, mint férfiaknál (18 %), valamint a nőknél jelentősen nagyobb %-ban (26 %) fordul elő alvásminőség-romlás, mint férfiaknál (20 %). A British Snoring Association adatai szerint Nagy-Britanniában 4,5 millió nő és 10,4 millió férfi horkol rendszeresen.

 

A mérsékelt horkolók azok, akik minden éjjel horkolnak, de például csak akkor, ha a hátukon fekszenek, vagy csak az éjszaka egy részében. A súlyosan horkolóknak érdemes orvoshoz fordulni, hogy elkerüljék a súlyos alvási rendellenesség, az alvási apnoé előfordulását. Az enyhe és mérsékelt horkolók számára összegyűjtöttünk néhány házilagos megoldást, amelyek segíthetnek minden érintettnek jobban aludni.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általánosságban minél hangosabban és gyakrabban horkol valaki, annál nagyobb az alvási apnoé nevű betegség kockázata. Ha a házi gyógymódok nem segítettek, forduljunk orvoshoz!

 

Az egyszeri átmenti légzéskimaradás még nem veszélyes, hosszú távon azonban súlyos következményei lehetnek. Légzéskimaradást pedig a nagyon erős horkolás is kiválthat.

Mindez növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és közvetve a rossz alvásnak számos következménye lehet, például a munkahatékonyság csökkenése, vagy közlekedési baleset okozása.

 

Az átmeneti légzészavar során a szervezet észleli az oxigénhiányt, azáltal megnő a vérben az adrenalin, megugrik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés. Ettől a horkoló egy pillanatra felébred, és egy hangos horkantással ismét levegőt vesz, azaz a légzés ismét beindul.


A légzéskimaradás akár kétperces is lehet, és egy éjszaka alatt akár húszszor is előfordulhat, ilyenkor az alvás már egyáltalán nem pihentető. 

 

Az egyesült államokbeli University of Louisville munkatársai patkányok italába tettek olyan antioxidánst, amelyet zöld teából nyertek ki. Kiderült, hogy a készítmény jótékonyan hatott a légzési nehézségekre. 

A zöld tea egyik összetevője segít megelőzni több légzési nehézséget, a többi mellett az alvás közben fellépő légzészavart vagy a krónikus horkolás káros következményeit - állapították meg amerikai kutatók állatkísérletek alapján.

A zöld tea antioxidánsban gazdag, ami jótékonyan hat az oxidatív stressz, azaz az úgynevezett nagyvárosi káros hatások, például a légszennyezettség vagy a dohányzás káros hatásai ellen. A légzéskimaradás szintén oxidatív stresszt vált ki. Mindezt azonban mérsékli az antioxidáns.

 

A horkolásnak nem csak az egészségromboló hatása ismert, akár a kapcsolatot is veszélyeztetheti.

Ne válasszuk a különalvást. Nem ez a legjobb megoldás. Ismeri mindenki a mondást, mely szerint „A hosszú házasság titka a külön hálószoba.” Végső soron logikus lépés is lehet ez, hiszen csökkenti a zajártalmat, de az ötlet kitalálója – sokszor nem is tudatosan – elfeledkezik egy fontos érvről, hogy ez a másiknak fáj és ez egy üzenet.

 

idegnyugtató

Ragadós galaj, mint a pajzsmirigy betegségek gyógynövénye
  A ragadós galaj a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a buzérfélék családjába tartozó növényfaj.   Hegyoldalakon, cserjésekben,...
TOVÁBB
Gyógynövény kisokos
  A természet patikája számos gyógynövényt kínál egészségünk megőrzésére, betegségek gyógyítására és tüneteinek enyhítésére.   Nincs olyan ember,...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Zeller, mint gyógynövény
A zeller egész évben kapható. Változatosan elkészíthető, egészséges táplálék. Olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyek számos betegségtől...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék