Univerzális tisztítószer az ecet

 

Az ecet helyettesítheti a legdrágább tisztítószereket is. Használhatjuk töményen vagy vízzel keverve.

 mosogatógép tisztítása, ecet, almaecet, ételecet, macskák ellen, rovarcsapda, repedezett sarok, bőrkeményedés, korpásodásra, dugulás, grillező tisztítása, kávéfőző tisztítása, zsírkréta eltávolítása, szagtalanítás, penészedésre, rozsdásodásra, fogfehérítés, rovarcsípésre, gyomírtó, statikusság, izzadtságfoltok

Érdemes kipróbálnunk az alábbi tippeket, hiszen olcsóbbá, egészségesebbé és könnyebbé tehetjük életünket!

 

1. Felfrissítheted vele a hűtőt! Tisztíts le a rácsokat és a hűtő falát víz és ecet 1:1 arányú keverékével.

 

2. A kávé-és teáscsészék foltjaira: a foltokat finoman be kell dörzsölni ecet és só 1:1 arányú keverékével.

 

3. A poharak vizes lenyomatának fa asztalról vagy fa bútorról való eltávolítása érdekében: ecet és olíva olaj 1:1 arányú keverékével töröljük át a bútordarabot.

 

4. A fürdőszobai baktériumokra spricceld be a kádat és a mosdó környékét, majd töröld le tiszta, nedves ruhával.

 

5. Izzadtságfoltok eltávolításához dörzsöljük be a foltokat óvatosan ecettel. Töröljük le egy tiszta ruhával.

 

6.  Alkalmas WC-tisztításra is. Öntsünk egy vagy több dl hígított ecetet a WC csészébe. Hagyjuk benne néhány órát vagy egy éjszakán át, reggel pedig WC-kefével tisztítsuk meg.

 

7. Szőnyegfolt eltávolítására készíts keveréket 2 evőkanál ecetből és ¼ csésze sóból vagy szódabikarbónából. Dörzsöld be a foltot, és hagyd megszáradni. A következő nap porszívózd ki a maradékot. Használat előtt mindig teszteld le egy kis darabon!

 

8. Ecsetek megújítása: a régi, beszáradt festéket el lehet távolítani, ha az ecseteket egy órára ecetben ázni hagyjuk, majd felmelegítjük az ecetet úgy, hogy ne forrjon! Öblítsük le, és az ecsetek olyanok lesznek, mint új korukban.

 

9. Vízköves csap megtisztításához: a vízkőtől való megszabaduláshoz 1 teáskanál ecet és 2 evőkanál só keveréke lesz szükséges. A mosogató csaptelepére téve dörzsöld vele át a csapot egy ronggyal.

 

10. Csökkenti a ruhák statikusságát, ha a mosáshoz adsz ½ csésze ételecetet.

 

11. Piszkos zoknit és izzadt edzőtermi ruhát ecetes áztatással tisztíts. 1 csésze ecetet tegyél 10 l vízhez, tedd bele a koszos cuccokat, hagyd ázni egy éjszakára, és reggel öblítsd ki a ruhát.

 

12. Kopott bőr táskáinkat és cipőinket töröljük át ecettel. Az ecet visszaállítja fényüket és segít eltüntetni a foltokat.

 

13. Irtsuk ki a gyomokat! Öntsünk ecetet oda ahol a gyomok nőnek, pl. járdák repedéseibe. Az a legjobb, ha az ecet eléri a gyökereket.

 

14. Vágott virágok vázájába egy liter vízhez adjunk két evőkanál ecetet és egy teáskanál cukrot és a virágok tovább maradnak frissek.

 

15. Szúnyog- vagy rovarcsípésre tegyünk ecettel átitatott vattát, a viszketést csillapítja, segít fertőtleníteni, gyorsabban gyógyul a terület.

 

16. Fehéríti a fogakat és segít megelőzni a rossz leheletet is, ha hetente egyszer ecetes vízzel mosunk fogat.

 

17. Tartóssá teszi a körömlakkot, ha a körömlakk felvitele előtt ecetes vattával áttörlöd a körmeidet. A tiszta felület hatására a lakk jobban fog ragadni.

 

 

18. Az autód ablakait fagymentesen tarthatod, ha három rész ecetet összekeversz egy rész vízzel és ezt az oldatot az autó szélvédőjére spricceled. A savasság gátolja a jég lerakódását, így nem kell felkelni korán, hogy jeget kaparjunk az autó ablakairól.

 

19. Visszaadja kutyusod szőrének fényét fél csésze ételecet. Ehhez nem kell mást tenni, mint összekeverni egy liter vízzel és bespriccelni vele az állat szőrét. Kisebb testű kutyák esetében elég kevesebb oldatot keverni. Ez az elegy nemcsak ápolja kedvenced szőrét, hanem megöli az állat bolháit is.

 

20. Megöli a húsban lévő baktériumokat.  Az ecetben történő pácolás megöli a baktériumokat és puhítja a húst. Vadhúsok páclevének összetevője.

 

21. Megakadályozhatjuk a tojások megrepedését azzal, hogy a forró vízbe két evőkanál ecetet teszünk. A tojás nem fog megrepedni, a héját pedig könnyebben el tudjuk távolítani fogyasztás előtt.

 

22. Tisztítsunk vele mikrohullámú sütőt. Töltsünk egy kis tálba egyenlő rész vizet és ecetet, és tegyük a mikróba 5 percre. A gőz fel fogja lazítani a lerakódásokat és így könnyebb lesz a takarítás.

 

23. Öblítsd le a gyümölcsöket és a zöldségeket 2 evőkanál ecet és 1 dl víz keverékével. Az így lemosott gyümölcs és zöldség sokkal kevesebb növényvédőszer-maradékot fog tartalmazni, mintha tiszta vízzel mosnánk meg őket.

 

24. Lazítsunk vele meg egy rozsdás csavart. Öntsünk ecetet a csavarra és sokkal könnyebben ki fogjuk tudni csavarni.

 

25. A beleragadt rágógumit is kiszedheted vele. Rágógumit úgy távolíthatsz el anyagból vagy hajból, hogy a mikrohullámú sütőben felmelegíted egy kis tálban az ecetet, majd azt a rágóra öntöd.  A gumi feloldódik.

 

26. Megakadályozza a sajt penészesedését, ha betekered a sajtot ecettel átitatott rongyba, majd légmentesen záródó edénybe helyezed.

 

27. Pihentető fürdő: adj ½ csésze ecetet a meleg fürdővízhez, mivel az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így puhává és simává varázsolja bőröd.

 

28. Fényesebbé teszi a hajat. A hajat havonta egyszer 1 evőkanál ecettel átöblítve megszabadulhatsz a samponok és egyéb hajápoló termékek maradékától.

 

29. Felfrissíti az anyagokat, cipőket. Töltsünk meg egy spray-es palackot ecettel és spricceljük le vele az otthoni szöveteket, szőnyegeket, cipőket szagtalanítás céljából.

 

30. Zsírkréta eltávolítása a gyerekek után falról vagy a padlóról. Olcsó és nem mérgező módja a gyerekek utáni feltakarításnak, ha egy fogkefét ecetbe mártva finoman átdörzsöljük a felületet. Az ecet feloldja a zsírt.

 

31. A matricák eltávolítása. Ha a maradék matricát vagy árcédulát szeretnénk lemosni, azt könnyebben megtehetjük ecetes vízzel is.

 

32. A mosogatógépet, mosógépet és a kávéfőzőt is alaposan ki lehet vele tisztítani. Csökkentsük a mosószer, az élelmiszer-maradék, zsír és vízkő lerakódásait. Mossuk át az üres gépeket havonta egyszer.

 

33. Nyári grillezőnél a faszén lerakódásait eltávolíthatod, ha alufóliára ecetet spriccelsz, majd ezzel dörzsölöd át a rácsokat.

 

34. Víznyomás helyreállítása zuhanyfejben. Ha a zuhanyfej eltömődik a vízben lévő ásványi anyagoktól, annak 15 perces áztatása ½ csésze ecet és 1 liter víz keverékében ajánlott.

 

35. Tisztítsd meg az ollót. Amikor az ollópengén ragacsos anyag marad, csak át kell törölnöd ecetes ronggyal. A szappannal és a vízzel ellentétben, az ecet nem rozsdásítja a fémet.

 

36. A lefolyók dugulása esetén az eltömődött csöveket úgy is tisztíthatjuk, hogy egy csomag szódabikarbónát szórunk először a lefolyóba, majd rá 3 dl ecetet öntünk, ami nagyon fog pezsegni. Hagyjuk állni fél órát, majd öntsünk rá egy fazék forró vizet.

 

37. Szüntessük meg a fejbőr korpásodását. Erre egy egyszerű otthoni gyógymód lehet a megoldás, mely szerint, ha hetente egyszer egy csésze almaecetet öntünk a fejbőrre, hagyjuk állni 15 percig, majd alaposan leöblítjük nem meleg, inkább hideg (esetleg langyos) vízzel, akkor a korpa eltűnik.

 

38. Száraz, repedezett sarok, bőrkeményedés esetén áztasd a lábad 20 percig egy rész ecetben, két rész meleg vízben. Az ecet eltávolítja az elhalt bőrt, így a lábad puha és sima marad.

 

39. Készíts rovarcsapdát almaecet és víz keverékéből.

 

40. Szeretsz vasalni? Ha egyharmad víz, kétharmad ecet keverékével bespricceled a vizes ruhát, akkor nem kell vasalni, olyan simára szárad.

 

41. Kedvenc fotelod elfoglalja a macskád? Spriccelj rá ecetes vizet, nem megy oda többet.

 

42. Mosogatógépbe drága öblítő helyett használj ecetet, melyet az öblítő adagolójába kell beönteni.  

 

43. Leégett serpenyőben forralj ecetes vizet, könnyebben lejön a szennyeződés!

 

Reméljük, hogy hasznos információkat tudtál meg tőlünk, azonban ne feledd, hogy minden esetben más-más ecetet kell használni. Gyógyászati célra almaecetet, takarításhoz ételecetet, melyeknek van a 10 és a 20 %-os változata.

 

 

almaecet

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Szüntesd meg testedben a húgysav kristályosodását, így megelőzheted a köszvényt és az ízületi fájdalmakat
  A köszvényt a lábfej ízületeiben összegyűlő húgysav alakítja ki, ami a méreganyagok nem megfelelő eltávolítása következtében halmozódik...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
  Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba,...
TOVÁBB
Az almaecet és a méz külön-külön is hatásos, de együtt még többre képesek
  Túl sok egészségtelen étel fogyasztása után szükségünk van egy alapos béltisztításra. Egy alapos béltisztítás méregteleníti az egész...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék