Szeretem és tisztelem magam – 9 lépés az önbecsülés növeléséhez

 

Az önbecsülés legelőször gyermekkorunkban alakul ki, amikor halljuk rólunk beszélni a felnőtteket. Annak függvényében, hogy mit mondanak rólunk, kialakulhat vagy nem a saját erőinkbe vetett hit, megtanuljuk irányítani érzelmeinket és megtanuljuk motiválni magunkat egy cél elérése érdekében. Az élet során viszont tovább csiszolódik az önbecsülésünk, mivel ez egy eleven folyamat és állandó alakulásban van.

 barátság, önbecsülés, önbizalom, önkép, önképzavar

„Boldogságot javasolnak: de kívülről hogyan szerezzük meg? Mert ha az nem belőlünk növekszik, nem a belső ritmusunkból és forrásainkból gyökeredzik, akkor bármily nemű külső beavatkozás hiábavaló.”Emil Cioran.

 

A személyiségproblémák, önmagunk látásmódja és értékelése teljes mértékben az önbecsüléshez kapcsolódik. Ez legelőször gyermekkorunkban alakul ki, amikor halljuk rólunk beszélni a felnőtteket. Annak függvényében, hogy mit mondanak rólunk, kialakulhat vagy nem a saját erőinkbe vetett hit, megtanuljuk irányítani érzelmeinket és megtanuljuk motiválni magunkat egy cél elérése érdekében. Az élet során viszont tovább csiszolódik az önbecsülésünk, mivel ez egy eleven folyamat és állandó alakulásban van, formálódhat olyan lelki trauma után, mint egy családtag elvesztése, válás, vagy súlyos betegség a családban.

 

Első következtetésként elmondható, hogy az önképünk kialakulása függ a neveltetésünktől és azoktól a traumáktól, amiken keresztülmentünk. Így a nehéz gyermekkor vagy a nagy lelki traumák után kialakulhat egy védekezési mechanizmus vagy egy kompenzáló viselkedés.

 

Az indokolatlan kompenzáló viselkedések lehetnek:

●   Étkezési szokások: kényszeres evés, anorexia, bulimia, elhízás.

●   Társadalmi viselkedés: közösségtől való elhúzódás vagy elzárkózás, vagy ellenkezőleg, kényszeres társaságközpontúság.

●   Nem megfelelő munka választása, ami nem tükrözi a valódi személyes értékeket.

●   Nem megfelelő párválasztás.

●   Silány vagy lármás nemi élet.

 

Második következtetés lehet, hogy sok ember negatív képet alkot saját kinézetéről, családjáról vagy munkájáról. Ez pedig a fent említett okokra vezethető vissza: hiányos neveltetés vagy lelki traumák átélése, de ugyanúgy oka lehet az is, hogy valaki nem tudja kinyilvánítani értékeit és képességeit, nem tudja kifejezni személyes vagy szakmai céljait. Hogy a tükörből visszatekintő kép minél közelebb legyen ahhoz, amit szeretnénk, ajánlatos felkutatni az énképzavar gyökereit, majd felszámolni azokat.

 

 

Ebből a szempontból érdemes pszichológus segítségét kérni, hogy mihamarabb közel kerülhessünk az ideális önképhez. Így pszichológiai vagy orvosi problémákra derülhet fény az önképzavar hátterében. Sokszor egy pattanásos arcbőr vagy néhány pluszkiló is nagyon rombolhatja az önértékelést, ezért itt van pár lépés, ami segíthet megoldást találni a problémára:

 

1. A probléma forrásának feltárása: a család nevelési hibái vagy utólagos trauma, lelki sérelem. Az okok pszichológus segítségével könnyebben azonosíthatók.

 

2. Testünk biológiai változásainak, figyelmeztető mechanizmusainak felismerése, ami a problémára utalhat: pattanások, túlzott fogyás vagy hízás, alvászavar, fejfájások, szédülés megjelenése. Ezeken kívül sok más tünet sikerrel kezelhető, ha időben szakemberhez fordulunk.

 

3. Táplálkozási problémák azonosítása: anorexia, bulimia, kényszeres evés, elhízás. Ezek kezelésében dietetikus és pszichológus segíthet.

 

4. Társadalmi problémák azonosítása: majdnem teljes elzárkózás a közösségtől, vagy zajos társasági élet, a magánytól való menekülés. Ezek szintén felmérhetők terápiás közegben, a pszichológus személyre szabottan tud segíteni.

 

5. Karrier problémák azonosítása: egy nem kielégítő fizetés, problémás kollégák, a fejlődés lehetőségének hiánya, túlzó főnök, szakmai túlterhelés. Ezeket a problémákat érdemes szakember segítségével megbeszélni, hogy többet megtudjunk érzelmi intelligenciánkról, hogy motivációs forrásokat találjunk a munka folytatásához – vagy esetleg más, jobban passzoló munkát találjunk.

 

6. Párkapcsolati problémák megoldása: sokan abban hibáznak, hogy mások párkapcsolati sikertörténeteit hallgatva hozzájuk próbálják hasonlítani önmagukat, depressziót és nyugtalanságot okozva ezzel. Megint csak szakember segítsége lehet a megoldás, akinek segítségével kialakítható a saját sikermodell, ami másoktól független. Így megtanulhatjuk saját élményeinket élni másoké helyett.

 

7. A hobbik: segítenek feltölteni akkumulátorainkat és új emberekkel megismerkedni. A szabadidős tevékenységek hiánya – a motiváció hiánya miatt – szorongást vagy depressziót válthat ki.

 

8. Sport: ez segíthet megszabadulni a frusztrációktól, segít új emberekkel találkozni, feltölteni energiaraktárunkat és méregteleníteni testünket-lelkünket. Ennek viszont az a feltétele, hogy szeressük azt a sportot, amit választunk, ne csak a fogyás érdekében tegyük homlokráncolva és idegesen. Mosollyal a szájon érdemes sportolni.

 

9. Barátok: nagyon fontos megtanulni, hogy barátainkat vágyaik, üzenetük és érdeklődésük szerint értékeljük. Előfordulhat, hogy problémáink közül sok nem is a miénk, hanem az ő problémájuk. Egy egészséges környezet maga után vonja a nagyobb életkedvet és az újdonságok utáni vágyat is.

 

Még ha néha úgy is hisszük, hogy nem olyan az életünk, amilyennek szeretnénk, vagy azt gondoljuk, hogy mi így születtünk, érdemes adni magunknak egy esélyt arra, hogy felfedezzük azt, amit másoknak is sikerült már: az életvidámságot.

 

Egyed Zsuzsanna

 

önbecsülés

Szeretem és tisztelem magam – 9 lépés az önbecsülés növeléséhez
  Az önbecsülés legelőször gyermekkorunkban alakul ki, amikor halljuk rólunk beszélni a felnőtteket. Annak függvényében, hogy mit mondanak rólunk,...
TOVÁBB
Aludjunk meztelenül, hiszen egészségesebb, mint pizsamában
  Kutatásokból tudjuk, hogy mikor érdemes lefeküdni és mennyit érdemes aludni, de arról talán még nem nagyon olvastunk, hogy miben érdemes ágyba...
TOVÁBB
Eckhart Tolle napjaink egyik legmeghatározóbb spirituális tanítója, a belső béke megteremtésének mestere
  Eckhart Tolle sokak szerint a ma élő legnagyobb spirituális tanító. A Cambridge-i Egyetem fiatal kutatójaként világosodott meg, lelki szenvedése...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Dr. Domján László - Az emberi elme képes a gyógyításra
  Dr. Domján László neve, arca egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik az elmúlt két évtizedben valamikor elvégezték az Agykontroll tanfolyamot. S...
TOVÁBB
Megszívlelendő szavak az öregedésről! Ezt mindenkinek el kell olvasnia!
  Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni.   Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy én öreg lennék....
TOVÁBB
Mit tegyünk 60 felett? ...mert az idő nem áll meg!
  Néhány alapszabály 1. Itt az ideje, hogy felhasználd azt a pénz, melyet egész életed során megtakarítottál. Saját magadra költsd el, ne őrizd tovább,...
TOVÁBB
Rúgj ki az életedből 8 szokást, és légy végre boldog!
  Mindenkinek vannak olyan szokásai, melyek nem kedveznek különösebben a békés, nyugodt életnek. Lehet, hogy ezeket a szokásokat észre sem veszed, vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A brokkoli és a kelbimbó csökkentheti a szívroham és az agyvérzés kockázatát
  A szívroham és az agyvérzés legfőbb oka az artériák zsír- és kalciumlerakódása.   A...
Kis üvegben hatalmas erő - A teafaolaj gyógyhatásai
  A levendula illóolaj mellett a teafa az egyetlen, amely – ellentétben a többi illóolajjal...
A galagonyában található hatóanyagok vérkeringési-, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak!
  Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, mely túlterheltség és stressz esetén is...
A természet erejével a koronavírus ellen: van egy gyógynövény, ami segíthet!
  A koronavírus ellen nem csak oltóanyagokat és gyógyszereket akarnak bevetni a tudósok. Azt...

Címkék