Mindenki szereti a friss ropogós kenyeret, főleg a fehér kenyeret. De tudjuk azt, hogy nem a legegészségesebb élelmiszer? Ha leszokunk róla, hatalmas pozitív változásokat fogunk tapasztalni.
Az „ipari forradalomnak köszönhetően” a gabonaszemet a malmokban alkotórészeire bontják, eltávolítják belőle a héjrészt (cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok) és a csírát (=ÉLET, szintén gazdag ásványi anyagokban, A- és E-vitaminban). Ezeket külön, jó sok pénzért eladják, míg lisztként csak a magbelsőt kapjuk meg, ami tömény szénhidrát és tömény glutén.
Az egészséges táplálkozás hívei már tudják, hogy bizony a finomított fehér lisztet, és a belőle készült kenyereket, péksüteményeket nagy ívben kerülni kellene.
Hagyjuk el a kenyeret, és a különböző tüneteknek nyoma vész.
● Amint kiürül a szervezetből a kenyérgabona, egy csomó víz távozik, mert a kenyér megköti a vizet. Ez nem fogyás még, de minden lábdagadás, hasi puffadás elmúlik.
● Normalizálódik a vércukor. Ez azért fontos, mert az ingadozó vércukorszint miatt éhesnek érezhetjük magunkat akkor is, amikor nem vagyunk azok. Minden szénhidrát felemeli a vércukorszintet, de a fehér kenyér sokkal rosszabb ebből a szempontból, mint például a rizs.
Ázsia azon területein, ahol nem esznek lisztet (Kína egyes részei), nincs cukorbetegség, és nem találni kövér embereket.
● Energikusabbak lehetünk: alapvetően javul az anyagcsere, mert a rostot nem tartalmazó fehér lisztes ételek helyett mással lakunk jól: zöldséggel, rizzsel, krumplival, hússal, amelyek mind jobbak az emésztésnek, mint a kenyér.
● Egyes allergiás tünetek teljesen eltűnnek. Nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy különféle allergiás reakciókat a gluténfogyasztás felerősítsen.
Amíg azonban a menzákon is engedélyezve van a fehér lisztből készült péksütemény, addig nagy változásokban ne reménykedjünk.
