Puffadás

A haspuffadás emésztőrendszeri probléma, mely igazán kellemetlen. Hátterében számos ok állhat. Nem ritkán pont az étkezési szokások miatt alakul ki puffadás. Vannak kifejezetten a puffadás megszűnésére kialakított gyógyszerek, azonban természetes módszerekkel is élhetünk.
1 - 12 / 19
Gyógyító fekete arany a bors
  A bors világszerte ismert fűszer, amelyet szinte minden konyhában használnak. A magyar konyha is előszeretettel használja, mivel sok ételhez jól passzol.   Különböző fajtái vannak, amelyek hatásukban és színükben...
TOVÁBB
A zsírsejtekben tárolt méreganyagok okozzák a hízást és puffadást – Szabadulj meg tőlük
  Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért szinte lehetetlen elkerülni, így a máj és az emésztőrendszer könnyen...
TOVÁBB
Néhány rossz szokás, mely puffadást, refluxot és túl sok savat eredményez
  A nehéz ételek fogyasztása savas refluxot, puffadást, hasi fájdalmakat okozhat. Jelentkezhet még hányinger és rendszertelen székletürítés is.     Egészségtelen szokások, melyek puffadást, emésztési zavarokat és...
TOVÁBB
Törődj egészségeddel és hagyd el a fehér kenyér fogyasztását étrendedből
  Mindenki szereti a friss ropogós kenyeret, főleg a fehér kenyeret. De tudjuk azt, hogy nem a legegészségesebb élelmiszer? Ha leszokunk róla, hatalmas pozitív változásokat fogunk tapasztalni.   Az „ipari...
TOVÁBB
Ártalmasak a hosszú távon szedett gyomorsav-termelődést gátló szerek
  A különféle prazoltartalmú savtermelés-gátlókat sokáig teljesen ártalmatlannak tartották, mert hatékonyabban hozzájárultak a túlzott gyomorsavtermelés megakadályozásához, mint a korábbi szerek, és a mellékhatásaik...
TOVÁBB
Fájó gyomorra, bélbajokra – ezerjófű!
  Emésztési panaszokon, gyomor- és bélproblémákon sokféle gyógynövény segíthet, de ezek közül is kiemelkedik az ezerjófű. Magas keserűanyag-tartalmának köszönheti gyógyhatását, májbetegségek, epekő és vérszegénység kezelésére...
TOVÁBB
Ne edd, hanem idd a burgonyát
  Kutatások bebizonyították, hogy a burgonyában számos egészségvédő hatóanyag van, melyeknek köszönhetően kezelhetővé válhat a gyomorhurut, a vastagbélhurut, a gyomor- és bélfekély.    Fotó: egészségtér A krumpliban...
TOVÁBB
Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
  A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna nagyon gazdag antioxidánsokban. Érdekes, hogy...
TOVÁBB
Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
  A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték.   A csodás fahéj ne csak karácsonyi ünnepek alkalmával jusson eszünkbe, mivel nemcsak egyszerű fűszer,...
TOVÁBB
IBS, egy modernkori betegség
  Az irritábilis vastagbél szindróma egyre több embert érint napjainkban. A tünetek nagyon szerteágazók lehetnek, és sok betegben keltenek szorongást, aggodalmat.   A betegség gyakran okoz hasi görcsöket és...
TOVÁBB
Gyomorpanaszok enyhítése gyógynövényekkel
  Az ünnepek alatt általában elengedjük magunkat, hiszen egész évben odafigyeltünk, mit mivel eszünk, ezért megérdemlünk egy kicsi bűnözést. Ilyenkor túlzásokba esünk „önhibánkon” kívül, és a gyomrunk nem képes követni azt...
TOVÁBB
Pasztinák a kemény legény!
  A pasztinák értékesebb, mint a többi gyökérzöldség. Magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor-...
TOVÁBB
Olykor-olykor előfordulhat puffadás, azonban, ha ez a probléma rendszeres, akkor mindenképp a végére kell járni a dolognak és egy hatásos módszerre lesz szükség a puffadás megszüntetésére. A puffadás egyik legjellemzőbb oka a gyomorban és a belekben felhalmozódott gáz. Ez a legtöbb esetben böfögést idéz elő, de nem ritka a székelési inger és a hányinger is. Ez rendkívül kellemetlen. A leggyakrabban bizonyos ételek túlzott fogyasztása miatt alakul ki puffadás. Ilyen ételek lehetnek a hüvelyesek, káposztafélék, durva kiőrlésű gabonakészítmények, valamint a szénsavas italok is okozhatnak puffadást. A kevés folyadékfogyasztás sem segít, akár ez is a puffadás hátterében állhat. Ha étkezés közben nem rágjuk meg kellőképp az ételt és sok levegőt nyelünk, abban az esetben is elképzelhető, hogy puffadás alakul ki. A puffadás hátterében állhat még a stressz és az állandó idegeskedés. Ha szeretnénk elkerülni a puffadás kialakulását, akkor szükséges némi életmódbeli változtatás. Ha eddig kevés folyadékot fogyasztottunk, akkor ezen mindenképp érdemes változtatni és növelni a napközben bevitt folyadék mennyiségét. Emellett olyan ételeket kell fogyasztani, melyek rendben tartják a bélflórát és a gyomrot. Ilyen például a probiotikus joghurt, valamint a magas rosttartalmú élelmiszerek. Ha eddig csak úgy faltuk az ételt, akkor érdemes egy kicsit lelassítani, így legalább kiélvezzük az ízeket és attól sem kell tartani, hogy puffadás alakul ki. Az emésztőszervekben való erjedés elkerülése érdekében érdemes a szervezetbe vitt cukor mennyiségét mérsékelni. A rendszeres testmozgás is sokat segíthet, különösen a has tornáztatása. Némely fűszerek, mint például a szegfűszeg, kömény és a fahéj erjedés gátló hatásúak, így megakadályozzuk a puffadás kialakulását.

Címkék