A porcsinfű – a földhöz ragadt zöldség, ami az egekig emel

Van a kert végében egy szívós, húsos levelű kis növény, ami nyár derekán úgy nő, mintha fizetnének érte. Minden résében ott van – az ágyások szélén, a gyalogúton, néha még a kavicsok között is. A legtöbben gyomként tekintenek rá, és rutinszerűen kihúzzák. Pedig, ha tudnák, mi rejlik benne, inkább kalapot emelnének előtte.

porcsinfű, porcsinsaláta, puffadás, gyomorégés, gyomorhurut, láz, torokfájás, ekcémára, rovarcsípésreEz a szerény növény nem más, mint a porcsinfű, amit őseink nemcsak ismertek, de nagy becsben is tartottak. Nemcsak ehető, de gyógyító is, és még az íze is kellemesen savanykás, üde, lédús – szinte harapja az ember a nyarat vele.

A porcsinfű (Portulaca oleracea) olyan alulértékelt kis csoda, amit régen a gyomlálásnál kidobtak, ma meg lassan aranyárban mérik a biopiacon. És milyen igazságtalanság ez vele szemben! Hiszen ez a talajhoz lapuló, húsos levelű növény nemcsak strapabíró, hanem igazi gyógyító is – kívül-belül.

Miért becsülték annyira a régiek?

A porcsinfű már az ókorban is híres volt gyógyhatásairól – a rómaiak például „szent növényként” emlegették. Dioszkoridész és Galénosz is írt róla gyógyászati műveiben, míg a középkori kolostorkertekben előszeretettel termesztették gyulladáscsökkentő és hűsítő hatása miatt. A népi gyógyászatban sebfertőtlenítőként, vértisztítóként, sőt skorbut ellen is használták.

Vitaminbomba a porban

A porcsinfű úgy néz ki, mint egy sivatagi túlélő, és valóban: kevés vízzel is beéri, de belül valóságos vitaminraktár. Jelentős a C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin és béta-karotin tartalma, de ami még különlegesebb: gazdag omega-3 zsírsavakban – mégpedig növényi forrásként! Ez a ritka adottság teszi különösen értékessé a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és mangánban is bővelkedik – vagyis tényleg olyan, mintha a természet multivitamin kapszulát növesztett volna.

Gyógyhatásai – kicsi a növény, de nagyot tud

A porcsinfű hűsít, gyulladást csökkent, vizelethajtó és vértisztító. Használható:

  • puffadás, gyomorégés, gyomorhurut enyhítésére,
  • láz, torokfájás esetén borogatásként vagy teaként,
  • ekcémára, rovarcsípésre, lemosóként vagy frissen zúzva pakolásként,
  • székrekedés ellen, mivel enyhe hashajtó hatású.

Belsőleg teaként fogyasztva a nyálkahártyát is óvja, enyhíti a húgyúti gyulladásokat és támogatja a vese működését.

Népi praktikák és konyhai ötletek

A régi öregek nemcsak gyógyírként, hanem zöldségként is használták: salátába keverték, levesbe főzték, vagy kovászos uborka mellé dobták, savanyítani. Az íze enyhén citromos, sóska-szerű, egy kicsit roppanós. Nyersen kiváló salátaalap, párolva pedig olyan, mint a spenót – csak frissebb és kevésbé fémes.

Egyszerű népi gyógytea porcsinfűből

Egy evőkanál frissen vágott vagy szárított porcsinfűvet forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.
Napi 1-2 csésze gyulladáscsökkentő, hűsítő hatású – különösen húgyúti panaszoknál, nyári lázas állapotban, vagy a gyomor nyálkahártyájának védelmére ajánlott.

Frissítő „porcsinsaláta” recept

– Maréknyi friss porcsinfű-levelet keverj össze paradicsommal, uborkával, egy kis lilahagymával.
– Locsold meg olívaolajjal és citromlével.
– Ha egy kis feta sajtot is morzsolsz rá, már kész is a nyári, gyulladáscsökkentő saláta!

És végül: tisztelet a "gyomnak"

A porcsinfű megtanít minket arra, hogy ne nézzünk le semmit csak azért, mert nem feltűnő vagy nem divatos. Ott lapul a föld szélén, némán, türelemmel, miközben segít gyógyítani, táplálni, regenerálni. Talán épp ezért szeretjük: nem kérkedik, csak teszi a dolgát – ahogy régen is csinálták.

 

puffadás

Gyógyfű, melynek baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik
A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum.   A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű,...
TOVÁBB
Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást
  Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő...
TOVÁBB
A kovászos uborka ezer csodája
  Az egészség a táplálkozással és az emésztéssel szorosan összefügg.   Az uborka már több ezer éve ismert, nálunk azonban csak a 17. század óta terjedt...
TOVÁBB
A zsírsejtekben tárolt méreganyagok okozzák a hízást és puffadást – Szabadulj meg tőlük
  Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...

Címkék