Van a kert végében egy szívós, húsos levelű kis növény, ami nyár derekán úgy nő, mintha fizetnének érte. Minden résében ott van – az ágyások szélén, a gyalogúton, néha még a kavicsok között is. A legtöbben gyomként tekintenek rá, és rutinszerűen kihúzzák. Pedig, ha tudnák, mi rejlik benne, inkább kalapot emelnének előtte.
Ez a szerény növény nem más, mint a porcsinfű, amit őseink nemcsak ismertek, de nagy becsben is tartottak. Nemcsak ehető, de gyógyító is, és még az íze is kellemesen savanykás, üde, lédús – szinte harapja az ember a nyarat vele.
A porcsinfű (Portulaca oleracea) olyan alulértékelt kis csoda, amit régen a gyomlálásnál kidobtak, ma meg lassan aranyárban mérik a biopiacon. És milyen igazságtalanság ez vele szemben! Hiszen ez a talajhoz lapuló, húsos levelű növény nemcsak strapabíró, hanem igazi gyógyító is – kívül-belül.
Miért becsülték annyira a régiek?
A porcsinfű már az ókorban is híres volt gyógyhatásairól – a rómaiak például „szent növényként” emlegették. Dioszkoridész és Galénosz is írt róla gyógyászati műveiben, míg a középkori kolostorkertekben előszeretettel termesztették gyulladáscsökkentő és hűsítő hatása miatt. A népi gyógyászatban sebfertőtlenítőként, vértisztítóként, sőt skorbut ellen is használták.
Vitaminbomba a porban
A porcsinfű úgy néz ki, mint egy sivatagi túlélő, és valóban: kevés vízzel is beéri, de belül valóságos vitaminraktár. Jelentős a C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin és béta-karotin tartalma, de ami még különlegesebb: gazdag omega-3 zsírsavakban – mégpedig növényi forrásként! Ez a ritka adottság teszi különösen értékessé a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és mangánban is bővelkedik – vagyis tényleg olyan, mintha a természet multivitamin kapszulát növesztett volna.
Gyógyhatásai – kicsi a növény, de nagyot tud
A porcsinfű hűsít, gyulladást csökkent, vizelethajtó és vértisztító. Használható:
- puffadás, gyomorégés, gyomorhurut enyhítésére,
- láz, torokfájás esetén borogatásként vagy teaként,
- ekcémára, rovarcsípésre, lemosóként vagy frissen zúzva pakolásként,
- székrekedés ellen, mivel enyhe hashajtó hatású.
Belsőleg teaként fogyasztva a nyálkahártyát is óvja, enyhíti a húgyúti gyulladásokat és támogatja a vese működését.
Népi praktikák és konyhai ötletek
A régi öregek nemcsak gyógyírként, hanem zöldségként is használták: salátába keverték, levesbe főzték, vagy kovászos uborka mellé dobták, savanyítani. Az íze enyhén citromos, sóska-szerű, egy kicsit roppanós. Nyersen kiváló salátaalap, párolva pedig olyan, mint a spenót – csak frissebb és kevésbé fémes.
Egyszerű népi gyógytea porcsinfűből
Egy evőkanál frissen vágott vagy szárított porcsinfűvet forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.
Napi 1-2 csésze gyulladáscsökkentő, hűsítő hatású – különösen húgyúti panaszoknál, nyári lázas állapotban, vagy a gyomor nyálkahártyájának védelmére ajánlott.
Frissítő „porcsinsaláta” recept
– Maréknyi friss porcsinfű-levelet keverj össze paradicsommal, uborkával, egy kis lilahagymával.
– Locsold meg olívaolajjal és citromlével.
– Ha egy kis feta sajtot is morzsolsz rá, már kész is a nyári, gyulladáscsökkentő saláta!
És végül: tisztelet a "gyomnak"
A porcsinfű megtanít minket arra, hogy ne nézzünk le semmit csak azért, mert nem feltűnő vagy nem divatos. Ott lapul a föld szélén, némán, türelemmel, miközben segít gyógyítani, táplálni, regenerálni. Talán épp ezért szeretjük: nem kérkedik, csak teszi a dolgát – ahogy régen is csinálták.
porcsinfű, porcsinsaláta, puffadás, gyomorégés, gyomorhurut, láz, torokfájás, ekcémára, rovarcsípésre





















