A gyomorégés általában az elfogyasztott ételek miatt alakul ki. Ha nehezen emészthető, zsíros, fűszeres ételeket fogyasztunk, akkor nagy eséllyel számolnunk kell a kellemetlen mellékhatásokkal. Gyomor égés során a gyomorból gyomorsav szivárog vissza a nyelőcsőbe.
A gyomorégés igazán kellemetlen, azonban ma már a savlekötők gyors megoldást biztosítanak. Viszont, ha szeretnénk inkább valamilyen természetes módszert bevetni, akkor arra is van lehetőségünk, hiszen széles a lehetőségek tárháza. Gyomorégés esetén az egyik legjobb megoldás a gyömbér, mely egyrészt jótékony hatással van az emésztésre, másrészt csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Akár magában is elrágcsálhatunk egy kis szelet gyömbért, de ha ezt nem szívesen tennénk, akkor ízletes teát is készíthetünk belőle. Ha van fűszerkertünk, akkor a menta nem hiányozhat onnan, már csak azért sem, mert gyomorégés esetén is gyors megoldást jelent a kellemetlen tünetekre. Az emberek többsége számára a menta gyors megoldást jelent gyomorégés ellen, azonban vannak, akiket a menta irritál, ezért ki kell tapasztalni, hogy ránk milyen hatással van. A szódabikarbóna az egyik legismertebb házi szer, köszönhetően annak, hogy széleskörű felhasználással rendelkezik. Nem csak a háztartásban hasznos a szódabikarbóna, hanem a savakat is természetes módon semlegesíti és a felesleges gázoktól is segít megszabadulni. A szódabikarbónás víznek nincs túl jó íze, így egy kicsit feljavíthatjuk citromlével. Az almaecet szintén sokat segít a gyomorégés ellen, ugyanis fogyasztása hatására a nyelőcső és a gyomor közti záróizom lezárul. Ennek következtében a gyomorsav nem tud visszaáramlani a nyelőcsőbe, így nem is fogja irritálni azt. Ha két teáskanálnyi almaecetet keverünk el egy pohár vízben, majd az étkezést megelőzően elfogyasztjuk, akkor nem kell tartanunk a gyomorégés kellemetlen érzetétől. A gyomorégést leginkább úgy tudjuk elkerülni, ha a nehezen emészthető, zsíros ételeket mellőzzük és helyette tápanyagokban gazdag, könnyed ételeket fogyasztunk!