Az ünnepek alatt általában elengedjük magunkat, hiszen egész évben odafigyeltünk, mit mivel eszünk, ezért megérdemlünk egy kicsi bűnözést. Ilyenkor túlzásokba esünk „önhibánkon” kívül, és a gyomrunk nem képes követni azt a mennyiségű ételt, amit a szemünk megkíván.
Szervezetünk rövid idővel jelezni fog, hogy fogjuk vissza magunkat. Puffadás, feszítés, savtúltengés, gyomorrontás az első számú jelek szervezetünk részéről. A gyógyszertárak természetesen rengeteg megoldást és pirulát kínálnak számunkra.
Vajon milyen természetes módszerekkel enyhíthetünk a gyomorrontás tünetein?
Az ünnepek alatti, túlzásba vitt lakmározás gyakran megbosszulja magát: puffadás, feszítés, savtúltengés, legrosszabb esetben gyomorrontás képében érkezik az ellenség. A problémára számtalan gyógyszergyártó cég kínál orvosságot, de mi most pirulák helyett néhány hatásos és természetes gyógynövényt gyűjtöttünk össze.
Talán nem követünk el égbekiáltó szentségtörést, ha kimondjuk, hogy a karácsony a nagy zabálások időszaka. Hiába tartottuk be egész évben a reformkonyha alapszabályait, a ritkán látott rokonok vagy a nagyszülők nem éppen az egészséges táplálkozásukról híresek: húst esznek hússal, ráadásul piszokmód jól tudják elkészíteni, a nagymama süteménycsodáiról már nem is beszélve, úgyhogy a mértékletességet nagyjából el is lehet felejteni.
Étvágyunk és emésztésünk kapacitása azonban ritkán vannak köszönőviszonyban, annyira, hogy a karácsonyi menük még egy nagyevőt is le tudnak teríteni a lábáról, és ha nem is lesz belőle gyomorrontás, alapos felfúvódás és feszegető teltségérzés nélkül legtöbbször ők sem ússzák meg. A problémára van megoldás, csupán a gyógyszertárig kell elsétálnunk - mi viszont úgy döntöttünk, összegyűjtünk néhány hasznos tanácsot azoknak, akik nem szeretnek pirulákat kapkodni, hanem inkább a szelídebb, természetes gyógymódokra bíznák magukat. Felfúvódásra, teltségérzésre, de még gyomorrontásra is van megfelelő ellenszer gyógynövényeink között, és a patikánál vagy egy bioboltnál nem is kell messzebb mennünk értük. A tanácsok összeállításban Gálik Ágnes fitoterapeuta volt a segítségünkre.
Karácsonyi puffadás és savtúltengés
A kellemetlen tünettel valószínűleg mindenki szembesült már, karácsonykor viszont egészen közelről ismerhetjük meg a sokszor fájdalmasan feszítő, görcsölő érzés, amelynek oka, hogy túl sokat és sokfélét ettünk, de ahelyett, hogy szódabikarbónáért könyörögnénk a nagynéninek, főzzünk inkább egy meleg teát. Gálik Ágnes szerint a felfúvódásra hatásos megoldást jelenthetnek a keserű anyagokat tartalmazó teák, például az ezerjófű, ürömfű, apróbojtorján, pemetefű, amelyekből 1-1 arányban ajánlatos főzetet készíteni: egy evőkanálnyit kell leforrázni egy bögre gyógyteához. A gyógynövények segítenek beindítani a leterhelt emésztést, felgyorsítják a gyomorban és a belekben zajló folyamatokat, egyszóval hamarabb szabadulunk. Akkor sem kell aggódnunk, ha nehezen nyeljük le a keserű teákat, mert más megoldás is létezik a feszítő teltségérzésre. A kamillateából, édesköményből, citromfűből készült, az előbbihez hasonló arányú forrázat is enyhíti a tüneteket, ráadásul a kamilla gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így két legyet is üthetünk egy csapásra.
A túlterhelt emésztőrendszernek a felfúvódás csak az egyik tünete, sokan savtúltengéssel is szembesülnek ilyenkor, amely nem egyszerűen kellemetlen, hanem kifejezetten fájdalmas is tud lenni. Erre a tünetre kiváló az ánizzsal megbolondított borsmenta tea: nemcsak a felesleges savakkal bánik el, de görcsoldó tulajdonsággal is rendelkezik. Ha a teákkal nem szívesen pepecselünk, egyik-másik gyógynövényt, például az édesköményt illóolaj formájában is fogyaszthatjuk, csak arra kell nagyon figyelnünk, hogy százszázalékos tisztaságút vásároljunk. Legjobb, ha 2-3 cseppet egy kockacukorra vagy egy kanál mézbe csepegtetünk, de ha túl töménynek találtatik, vízzel, gyümölcslével is hígítható. Bár a puffadás elsődleges kiváltója a túlterhelt emésztőrendszer, előfordul, hogy nem az elfogyasztott ételmennyiség, hanem a stressz a felelős a felpuffadásért, egyszerűen azért, mert idegességünkben túl sok levegőt nyelünk. Megelőzésként erre a legjobb gyógyír a citromfűből és orbáncfűből készített forrázat. Utóbbi nyugtató, feszültségoldó hatása mellett hámregeneráló tulajdonsággal is bír: dupla élvezet az emésztőrendszernek.
Igazi csoda az emésztésnek: gyömbér
Elsősorban nem gyógynövény, de az emésztésre gyakorolt jótékony hatása és erőteljes görcsoldó tulajdonsága miatt lehetetlen kihagyni a gyömbért a listából. Nem véletlen, hogy a távol-keleti konyhákban savanyított formája szinte minden étkezés résztvevője. A gyömbért fogyaszthatjuk teaként (nyers gyömbér darabkákat forrázzunk le), aszalva, de az étkezések közben legjobban savanyított formában tud jól esni. A nagyobb áruházakban, delikát boltokban régóta kapható, és ugyan kicsit drágább, mint egy üveg csemegeuborka, de emésztőrendszerünk egészsége miatt megéri egy kicsivel többet fizetni.
Szintén jó hatással vannak az emésztésre a következő fűszerek: kömény, babérlevél, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, levendula.
Ilyenkor sem késő: a gyomorrontás
Gyomorrontásra még a fitoterapeuta sem tudott újat mondani: ha hányingerünk vagy hasmenésünk van, legjobb, ha egyiket sem fojtjuk vissza, hiszen a szervezetünk nem véletlenül akar megszabadulni a bevitt tápláléktól. A tünetek arra figyelmeztetnek, hogy szünetet kell tartanunk, pihentetni kell a gyomrot és a beleket is egy-két nap erejéig. A jól bevált régi receptnél nincs jobb erre az esetre: sós vízben főtt krumpli és üres tea a leghatásosabb diéta a gyomorrontásra. Teának a kamillateát javasoljuk gyulladáscsökkentő, regeneráló hatása miatt, de ezt bátran kiegészíthetjük körömvirággal, cickafark és apróbojtorján főzettel is, amelyek közül az utóbbit erőteljes antibakteriális hatása miatt nem érdemes kihagyni, ahogyan a grapefruitmag cseppeket sem, amit egy-két hétig ajánlatos szedni a gyomorrontás után.
A karácsonyi dorbézolás végeztével aztán ajánlatos néhány napos méregtelenítő kúrát beiktatni, és ettől még azoknak sem kell tartóztatniuk magukat, akik nem szeretnének drasztikus léböjtkúrát tartani: a Gálik Ágnes ajánlotta méregtelenítő kúra kibírható, és utána garantáltan könnyebbnek fogjuk magunkat érezni, nem is csak átvitt értelemben. A recept szerint teakeverékek segítségével egymás után tisztítjuk a szerveinket, vagyis az első két napban a gyomor és a belek vannak soron, utána a vesét tisztítjuk két napig, végül a máj következik ugyanennyi ideig. A gyógyszertárakban kaphatók megfelelő tisztaságú, az egyes szerveket serkentő, tisztító filteres teakeverékek, amelyek tökéletesen megfelelnek a célnak, beszerzésük külön tanácsok nélkül is egyszerű.
A kúra ideje alatt szabad enni, de tartózkodnunk kell a húsoktól és sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztanunk. Még egy jó tanács: az ünnepek alatt próbáljunk meg szüneteket tartani a fogások között, ne keverjük a különböző típusú tápanyagokat, ne egyszerre fogyasszuk őket, rágjunk elégszer, és kényelmesen, lassan étkezzünk. Elvégre ünnep van, nem kell sietni.